PREMIERUL LUDOVIC ORBAN:"Vom căuta soluţii cât mai rapide ca să deblocăm proiectele de extracţie a gazelor din Marea Neagră"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 noiembrie 2019

Premierul Ludovic Orban a dat, ieri, un semnal investitorilor din sectorul energetic, precizând că noul Guvern va căuta soluţii cât mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extracţie a gazelor din Marea Neagră.

Premierul a fost prezent la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de către Virgil Popescu.

Domnia sa a declarat: "În domeniul economiei, avem ca obiectiv să recâştigăm încrederea mediului de afaceri în Guvern. Vrem un dialog permanent cu mediul de afaceri, implicare a mediului de afaceri în elaborarea tuturor proiectelor de reglementări, o comunicare permanentă cu mediul de afaceri, care să asigure stabilitate şi predictibilitate şi care să dea un semnal clar către investitori că România este o ţară în care poţi să investeşti cu toată încrederea, unde statul şi Guvernul sunt parteneri pentru orice investitor serios".

Orban a arătat că, din păcate, în ultimii trei ani guvernele care s-au succedat au afectat grav încrederea mediului de afaceri în Guvern, relatează Agerpres.

"Sunt convins că am pierdut sute de milioane, probabil miliarde de euro de investiţii care ar fi putut veni în România în toate domeniile, iar obiectivul nostru fundamental este să susţinem orice investitor, indiferent de domeniu. Vremea când se dădeau ordonanţe peste noapte, care dădeau peste cap planurile mediului de afaceri, a trecut. Atât eu, cât şi miniştrii vom genera un mecanism de consultare a reprezentanţilor diferitelor organizaţii ale mediului de afaceri, iar obiectivul foarte clar este de a stabili un parteneriat bazat pe credibilitate, pe termen lung", a adăugat liderul Executivului.

Potrivit domnului Orban, Guvernul îşi propune să valorifice toate proiectele care asigură dezvoltarea economică a ţării noastre, explicând: "A fost o bulversare legislativă. De exemplu, în domeniul offshore au fost provocate întârzieri în realizarea investiţiilor pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră, ceea ce afectează negativ economia românească. În ceea ce ne priveşte, ne vom mişca cât mai repede să găsim soluţii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru România".

Premierul a mai declarat că trebuie abrogate toate reglementările absurde, care au adus România în situaţia de a fi importator de energie, în loc de exportator: "Ne dorim listarea Hidroelectrica cât mai repede posibil. Este un proces în desfăşurare, care se va termina cât mai repede, în cursul acestui an. Nu ştim ce pachet va fi, 10-15-20%, dar statul va păstra controlul companiei. Se tergiversează de ani buni listarea Hidroelectrica şi a altor companii, dar bursa trebuie dezvoltată ca instrument de susţinere a dezvoltării companiilor şi de a permite fiecărui cetăţean să investească în aceste companii. Vrem, de asemenea, să existe proceduri de selecţie pentru managerii acestor companii, conform OUG 109 (n.r. privind managementul corporativ în întreprinderile de stat), însă cu firme de selecţie serioase, nu scoase din joben, astfel încât să avem un management performant, depolitizat, în companiile din subordinea Ministerului Economiei".

Domnia sa a făcut referire şi la faptul că nu este normal să avem zăcăminte de cupru şi să exportăm minereu de cupru, în loc să dezvoltăm capacităţi de prelucrare.

În ceea ce priveşte turismul, Orban a arătat că Guvernul urmăreşte ca banii care intră în ţară să fie mai mulţi decât cei pe care îi cheltuiesc românii pe deplasările în străinătate, în condiţiile în care România are un potenţial turistic extraordinar, pe care trebuie să îl valorifice.

De asemenea, Ludovic Orban a reiterat ideea potrivit căreia voucherele de vacanţă vor fi menţinute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro