Premierul Viktor Orban promite că Guvernul ungar va proteja familiile prin toate mijloacele posibile

E.M.
Internaţional / 15 septembrie

Premierul Viktor Orban promite că Guvernul ungar va proteja familiile prin toate mijloacele posibile

Premierul ungar Viktor Orban a promis vineri că guvernul său va proteja familiile prin toate mijloacele posibile, relatează Agerpres.

El a apreciat că măsurile luate până acum sunt suficiente pentru a reduce inflaţia la valori dintr-o singură cifră până la sfârşitul anului.

Orban a acuzat reţelele multinaţionale de vânzări cu precizarea că profită de creşterile de preţuri provocate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile aferente şi că încearcă să scumpească mărfurile, influenţând astfel inflaţia în mod semnificativ. Din acest motiv, "trebuie luate măsuri împotriva multinaţionalelor care acţionează ca nişte speculanţi", iar cabinetul său a întreprins deja acţiunile corespunzătoare.

Premierul a adăugat că alte ţări introduc deja alte tipuri de măsuri, iar plafonarea preţurilor "s-a demodat". Şi Ungaria a trecut la implementarea reducerilor obligatorii de preţuri, dar unele state revin la plafonarea preţurilor carburanţilor şi ale produselor alimentare de bază, a arătat el. Se pot lua diferite măsuri, iar dacă este necesar, guvernul ungar va face asta şi "nu va sta degeaba", ci va proteja populaţia şi familiile prin toate mijloacele posibile.

Războiul şi sancţiunile au jucat de asemenea un rol care necesită reacţie, iar Ungaria s-a opus de la început conflictului şi sancţiunilor şi a încercat permanent să limiteze războiul, însă nu se poate imuniza la efecte, "aşa că întreaga situaţie este incorectă faţă de unguri", a susţinut şeful guvernului de la Budapesta.

Potrivit acestuia, deşi Uniunea Europeană este în primul rând un "proiect de pace", acum tabăra "pro-război" dispune de majoritatea covârşitoare; situaţia economică tot mai proastă va constitui însă factorul decisiv care va obliga guvernele statelor membre ale UE "să se alăture taberei păcii" şi să aducă sfârşitul rapid al războiului din Ucraina.

Kievul "nu va putea lupta în acest război dacă nu îi dăm arme şi mulţi bani". De când a început conflictul, Ungaria a dat Ucrainei fonduri europene în valoare de circa 180 de miliarde de forinţi (0,47 miliarde de euro) "iar în schimb nu ne-am apropiat de pace nici cu un pas; de fapt, suntem mai degrabă mai departe", a spus prim-ministrul.

În opinia sa, "mijloacele decisive sunt în mâinile americanilor".

Orban a observat că creşterea de 3,5 ori a tarifelor de tranzit al petrolului rusesc prin conductele din Ucraina costă Ungaria 48 de miliarde de forinţi (125 de milioane de euro) în plus. Kievul a mărit tarifele respective de pe o zi pe alta, iar actorii privaţi din comerţul petrolier ungar au inclus costul suplimentar în preţuri şi scumpirile respective au mărit inflaţia cu o jumătate de procent.

Viktor Orban a mărturisit că creşterea preţurilor îi provoacă sentimente contradictorii: pe de o parte iritare, pe de alta durere pentru ucrainenii "care îşi apără viaţa". Însă aceştia nu sunt interesaţi de pace, ci de continuarea războiului, deşi ţara lor nu are bani, nici arme şi se confruntă cu o forţă copleşitoare, şi strâng bani "de peste tot".

"Voi face tot ce pot pentru a-i determina pe ucraineni să renunţe la continuarea acestei politici", s-a angajat Orban.

El a avertizat că dacă UE nu ia măsuri corespunzătoare, Ungaria va prelungi, alături de România, Polonia şi Slovacia - interdicţia de import al cerealelor din Ucraina. Premierul ungar s-a plâns că "birocraţii de la Bruxelles" nu vor să prelungească interdicţia care expiră la miezul nopţii şi a ameninţat că dacă nu se acţionează până atunci "vom prelungi interdicţia de import pe baza autorităţii noastre naţionale", ceea ce va însemna "o luptă serioasă la Bruxelles".

Orban a susţinut că Uniunea Europeană este "lipsită de voinţa de a fi alături de statele membre şi de europeni", urmând în schimb interesele SUA în problema cerealelor, şi că "cerealele ucrainene nu sunt de fapt ucrainene, ci produsul comercial al unor terenuri pe care Statele Unite le deţin deja de multă vreme". Această situaţie schimbă nuanţele dezbaterii despre cine va câştiga războiul, a mai spus el: "Este sigur că America va câştiga şi Europa va pierde".

Liderul ungar şi-a asumat ca obiectiv personal asigurarea unei situaţii financiare mai bune pentru familiile cu copii decât pentru cele fără, astfel încât tinerii să nu fie descurajaţi să facă copii din cauza problemelor financiare.

El a observat că Europa nu are o politică demografică comună. "De aceea organizăm forumuri cum a fost cel de ieri şi de astăzi, Summitul Demografic de la Budapesta: pentru a-i convinge pe cei care iau decizii să includă şi această problemă pe agendă".

Orban a arătat că politica în domeniul familiei introdusă de guvernul ungar din 2010 a contribuit la creşterea numărului de naşteri cu 160.000.

Mizele alegerilor de anul viitor pentru Parlamentul European va fi o conducere pacifistă a UE, alternativa izolare-cooperare cu alte regiuni ale lumii ori stăvilirea migraţiei, abandonarea "propagandei de gen" şi înlocuirea ei cu sprijinul pentru familii şi încurajarea natalităţii, a mai spus şeful guvernului ungar, precizând că este în joc şi renunţarea la "dubla măsură" aplicată Poloniei şi Ungariei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Veniturile familiilor cu mai multi copii, minim s-a dublat in ultimii ani,

    din cauza politicii de fiscalitate si sprijin financiar direct al statului maghiar,

    BRAVO Ungaria (deci nu toata lumea rezolva problema demografica cu migranti) 

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb