Preţul IPO-ului Bursei saudite, la limita superioară a intervalului ţintit

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 decembrie 2021

Preţul IPO-ului Bursei saudite, la limita superioară a intervalului ţintit

Vânzarea de titluri va genera un milliard de dolari pentru unicul acţionar al Bursei, Fondul de Investiţii Publice Oferta de acţiuni pentru investitorii instituţionali a fost suprasubscrisă de 121 de ori

Saudi Tadawul Group Holding, operatorul Bursei de Valori din Arabia Saudită (Bursa Tadawul), a stabilit recent preţul final al ofertei sale publice iniţiale (IPO), acesta situându-se la limita superioară a intervalului avut în vedere, ceea ce dă pieţei din Riad o evaluare de 12,6 miliarde de riali (3,4 miliarde de dolari).

Preţul este de 105 riali/acţiune şi a fost decis în 29 noiembrie, după încheierea procesului de book-building destinat investitorilor instituţionali, conform anunţului făcut de Bursa Tadawul, care stabilise un interval de preţ de 95 - 105 riali. Oferta pentru investitorii instituţionali a fost suprasubscrisă de 121 de ori, comenzile înregistrate ajungând la 458 de miliarde de riali, conform datelor Bloomberg.

La preţul mai sus amintit, vânzarea de titluri va genera un milliard de dolari pentru unicul acţionar al Bursei, Fondul suveran al regatului (Fondul de Investiţii Publice - PIF), care înstrăinează în total o deţinere de 30%, din care 20% este destinată investitorilor instituţionali.

IPO-ul pentru investitorii de retail a fost lansat la data de 30 noiembrie şi se încheie astăzi. Pentru acest segment de investitori este alocat un pachet de maximum 10,8 milioane de titluri (10%).

Bursa Tadawul urmează să îşi facă debutul la tranzacţionare luna aceasta, după ce, la începurul lunii noiembrie, Saudi Tadawul Group a primit aprobarea pentru listare de la Autoritatea pentru Pieţele de Capital din Arabia Saudită.

Acţiunile operatorului bursier vor fi listate în cadrul indicelui principal al bursei saudite, care este cea mai mare din lumea arabă, după capitalizarea de piaţă (aproximativ 2,8 trilioane de dolari). Totodată, piaţa Tadawul se numără printre primele zece burse de valori din lume.

Tadawul - a treia mare bursă cotată din Golf, după listare

După listare, piaţa Tadawul va fi a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Bursa din Kuweit. O listare de succes a Bursei Tadawul va marca una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din industrie, după cea din 2014 a pieţei paneuropene Euronext NV, care operează în ţări precum Belgia, Franţa, Olanda şi Portugalia. Listarea Euronext a atras 1,2 miliarde de dolari.

Bursa Tadawul aproape şi-a dublat veniturile în 2020, pe fondul creşterii volumului tranzacţiilor. Veniturile operaţionale ale Saudi Tadawul Group au crescut cu 91% anul trecut, la 1,1 miliarde de riali (293,3 milioane de dolari), ca urmare a sporirii cu 141% a comisioanelor din tranzacţii. Profitul brut al bursei a crescut cu 281%, la 584 de milioane de riali, iar cel net - cu 227%, la 500,5 milioane de riali. Costurile operaţionale ale Saudi Tadawul Group s-au majorat cu 9% în 2020, la 356 de milioane de riali.

În primele nouă luni ale anului 2021, piaţa Tadawul a obţinut un câştig net de 477 de milioane de riali şi îşi propune să distribuie 70% din profituri în dividende către acţionari.

Directorul executiv al Bursei Tadawul, Khalid Al-Hussan, declara în noiembrie, citat de Bloomberg: "Ne propunem să listăm operatorul bursier în prima săptămână a lunii decembrie. Acest IPO este o continuare a transformării noastre. Oferta publică iniţială ar trebui să ne dea o mai bună expunere şi acces la investitori".

Şi preşedintele Bursei Tadawul, Sarah Al-Suhaimi, a spus: "Anunţul privind listarea Bursei Tadawul marchează o piatră de hotar în povestea de creştere a companiei noastre şi este următorul pas natural, în măsura în care apărem ca o putere în Arabia Saudită, cu o mentalitate globală care poate să valorifice capacitatea de intermediere, inovaţie şi execuţie astfel încât să genereze valoare pe termen lung pentru toate părţile interesate. Listarea ne va ajuta să atingem obiectivul naţional de realizare cu succes a strategiei Viziunea Regatului 2030, care este aliniată strategiei PIF".

Indicele major al Bursei Tadawul, Tadawul All Share - TASI, a crescut cu 3,6% în 2020, iar de la începutul anului curent - cu 26%, în baza noilor listări. Ieri, TASI a câştigat 0,5%, atingând 10.822,79 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro