Preţul zahărului brut urcă, în aşteptarea datelor privind recolta din Brazila

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2017

Preţul zahărului brut urcă, în aşteptarea datelor privind recolta din Brazila

Cotaţia este cu 30% mai mică decât în urmă cu un an

Preţul futures al zahărului brut a urcat ieri, pe piaţa din SUA, lăsând în urmă nivelul minim al ultimelor 16 luni, consemnat în sesiunea anterioară, în condiţiile în care investitorii aşteptau datele privind ritmul de recoltare din regiunea de centru-sud a Braziliei (cea mai importantă).

Conform Reuters, dealerii spun că piaţa aşteaptă publicarea, la finele acestei săptămâni, a cifrelor din prima parte a lunii curente privind recolta de trestie de zahăr din regiunea mai sus menţionată.

Cotaţia zahărului brut cu livrare în octombrie a crescut cu 0,7% ieri, la ora 07.36, la ICE Futures din SUA, ajungând la 12,85 cenţi livra (o livră = aproximativ 500 de grame). Marţi, preţul scăzuse până la un minim de 12,78 cenţi livra - cel mai redus nivel din februarie 2016 până în prezent. Faţă de anul trecut, preţul zahărului este mai mic cu 30%.

Analiştii băncii olandeze ING susţin că datele care urmează să fie anunţate vor arăta o recoltă în creştere.

Antonio de Padua Rodrigues, director tehnic al grupului "Unica" din Brazilia, procesator de trestie de zahăr, afirma, săptămâna aceasta, că morile din regiunea de centru-sud a ţării au capacitatea să accelereze procesarea recoltei din prima jumătate a lunii iunie.

Conform spuselor lui Padua, morile din regiunea menţionată continuă să prioritizeze producţia de zahăr în defavoarea celei de etanol, ca să îşi onoreze contractele.

Potrivit "Unica", producţia de zahăr brut din regiunea de centru-sud a Braziliei a fost de 2,4 milioane de tone în prima jumătate a lunii iunie, cu 97,8% mai mare decât în acelaşi interval din 2016, în timp ce producţia de etanol a fost de 1,5 miliarde litri, în creştere cu 39,7%.

Padua afirmă, însă, că este posibilă majorarea producţiei de etanol peste o lună-două, dacă preţul zahărului rămâne la un nivel scăzut, iar biocombustibilul va oferi câştiguri mai mari.

Ţara cu cel mai mare consum de zahăr din lume, India, ar putea să-şi accelereze importurile de profil datorită declinului preţurilor de pe piaţa internaţională şi a aprecierii monedei sale, rupia, spun surse din industria zahărului.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro