Primăria a cerut Ministerului Culturii avizul pentru desfiinţarea imobilului "Cathedral Plaza"

A.A.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 mai 2017

Primăria a cerut Ministerului Culturii avizul pentru desfiinţarea imobilului "Cathedral Plaza"

Primăria Capitalei a trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului "Cathedral Plaza", se arată într-un comunicat de presă.

PMB precizează că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este cazul Catedralei Sf. Iosif.

Ordinul de demolare a clădirii a constituit, de ani de zile, un motiv de ceartă în instanţă între reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti (ARCB) şi Millennium Building Development, proprietarul clădirii, care se contrazic asupra legalităţii imobilului.

Dosarul referitor la Cathedral Plaza a fost deschis în anul 2006, când a început construcţia propriu-zisă a imobilului, la Tribunalul din Bucureşti, de Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentanţii acesteia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala Sf. Iosif. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul Cathedral Plaza a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Omul de afaceri Ioannis Papalekas a preluat controlul asupra Millennium, de la israelianul Eyal Ofer, în 2013.

Primăria Bucureşti a reacţionat, vineri, la un comunicat emis de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti în legătură cu desfiinţarea construcţiei "Cathedral Plaza".

PMB precizează: "Afirmaţia potrivit căreia «decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate» este hazardată şi profund nedreaptă. Arhiepiscopia Romano-Catolică ar trebui să ştie foarte bine că o sentinţă judecătorească nu poate fi adusă la îndeplinire prin încălcarea legii.

Subliniem încă o dată că înainte de efectuarea oricărui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate".

Primarul General, Gabriela Firea, a spus: "Îl somez public pe arhiepiscopul Robu să înceteze de îndată să mai lanseze acuzaţii la adresa mea sau a echipei de la Primăria Capitalei. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care îl servesc eu este cel alcătuit din toţi bucureştenii. În ce priveşte speţa în cauză, am făcut şi voi face în continuare tot ce ţine de mine pentru punerea în aplicare a deciziilor instanţelor de judecată aşa că presiunile publice pe care le face cu insistenţă Arhiepiscopia Romano-Catolică nu-şi au rostul".

Primăria aminteşte că a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza.

Pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate în anii precedenţi două proceduri de achiziţie publică, conform comunicatului PMB, care mai arată: "Ambele proceduri de achiziţie au fost anulate, prima pentru lipsa oricăror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedură neprezentându-se nici un ofertant.

Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniu evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedura de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de 1 milion de lei.

Noua procedura urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achiziţii publice) cât şi în TED (Tenders Electronic Daily) versiunea on-line a «Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene» dedicat achiziţiilor publice europene pentru maximalizarea şanselor desemnării unui câştigător.

Este de menţionat că pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată".

Potrivit Primăriei, majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei "SC Millenium Building Development SRL" prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ".

Toamna trecută, reprezentanţii lui Ioannis Papalekas susţineau că Gabriela Firea acordă tratament preferenţial Arhiepiscopiei

Vaticanul s-a arătat în mai multe rânduri îngrijorat de modul în care autorităţile române au tratat scandalul iscat de ridicarea Cathedral Plaza.

Au existat chiar informaţii potrivit cărora în 2006, preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso, a avut o întâlnire cu Papa de la Roma, ocazie cu care ar fi discutat despre acest subiect.

În 2007, baroneasa Emma Nicholson a făcut o vizită inopinată la Catedrala Sf. Iosif, dorind să vadă personal cum evoluează lucrările la Cathedral Plaza.

În anul 2010, Papa Benedict al XVI-lea s-a arătat îngrijorat, în faţa episcopilor de la Bucureşti, de situaţia Catedralei Sf. Iosif, în contextul construirii imobilului vecin.

Lucrările pentru construcţia controversatului imobil au costat 60 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu s-a intamplat nimic pana acum, ce pericol poate aparea de acum inainte pentru biserica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro