Primul job, alegerea mai puţin dificilă decât în trecut

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Resurse Umane / 7 iulie

Primul job, alegerea mai puţin dificilă decât în trecut

Tinerii, cu diplomă de Bacalaureat sau mai ales cei fără, caută cu înfrigurare, în această perioadă caniculară, un loc de muncă. Primul job reprezintă mai mereu o provocare, mai ales că mai toată lumea angajatorilor cere ceva experienţă. Piaţa s-a adaptat însă şi tinerii au totuşi de unde să aleagă. Numărul de aplicări pentru joburile entry level şi cele din categoria "fără experienţă" a crescut în această lună cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform eJobs. De altfel, şi angajatorii au scos în piaţă un număr important de joburi care se adresează celor aflaţi la început de carieră - peste 25.000 de locuri de muncă pentru cei fără experienţă sau cei din segmentul entry-level sunt disponibile în acest moment pe eJobs.ro. Cele mai multe au fost postate de companiile care activează în retail, cele din servicii, industria alimentară, turism, transport şi call - center/BPO. Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România a declarat: "Tinerii au fost întotdeauna căutaţi pe piaţa muncii, însă au fost mulţi ani în care angajatorilor le era greu să îi atragă şi să îi reţină pe termen lung în interiorul companiilor. Dacă a fost ceva bun în aceşti ani de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piaţa muncii. Au înţeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei, să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, să meargă la interviuri mai bine pregătiţi şi, în general, să fie mai serioşi când vine vorba de viaţa lor profesională. De aceea, nu ne surprinde să vedem că, imediat după terminarea examenului de Bacalaureat, absolvenţii de liceu îşi încearcă norocul pe piaţa muncii, chiar şi dacă unii dintre ei vor să se angajeze doar pe perioada verii, până vor începe cursurile de la facultate".

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări din partea acestor candidaţi au fost retailul, call-center/BPO, servicii, IT/telecom şi turism/horeca. Acestea sunt, în mod tradiţional, domeniile spre care se îndreaptă cu cea mai mare uşurinţă tinerii pentru că permit o specializare rapidă la locul de muncă, iar unele sectoare, cum ar fi turismul, HoReCa sau call-center-ele vin şi cu proiecte sezoniere, căutate în special de cei care vor să se angajeze doar pe perioada verii.

"Faptul că vedem, însă, un procent destul de mare, peste media la nivelul întregii pieţe de candidaţi, a celor care aplică pentru joburi remote, ne duce la concluzia că sunt destul de mulţi tineri care vor să se angajeze permanent şi să poată continua munca şi din toamnă, în paralel cu studiile. Dacă, la nivel general, vorbim despre un procent de 12% alocat aplicărilor pentru locurile de muncă remote, în cazul celor fără experienţă procentul creşte la 20%", a explicat Roxana Drăghici. Potrivit Salario, salariul mediu net al unui angajat entry level din România este de 3.000 de lei pe lună. Dintre domeniile preferate de tineri, cele mai mari salarii medii nete le oferă angajatorii din IT (4.000 de lei), telecom (3.500 de lei), call-center/BPO (2.700 de lei), turism/HoReCa (2.500 de lei) şi servicii (2.200 de lei).

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

11 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9090
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7494
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0470
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8036
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2231

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro