Abonament gratuit

PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2019Electrica - pierderi de 41 milioane lei

V.D.
Piaţa de Capital /

Electrica - pierderi de 41 milioane lei

Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru primul trimestu al anului 2019, înregistrând o pierdere netă consolidată Veniturile operaţionale totale ale Grupului s-au ridicat la valoarea de 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% sau 237 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 4,5%, ca urmare a majorării cantităţii distribuite cu 0,5%, a creşterii tarifelor medii de distribuţie şi a creşterii valorilor investiţiilor în reţea. În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, tarifele de distribuţie au crescut cu aproximativ 2,3% la SDTN, 7,2% la SDMN şi 5,8% la SDTS, iar începând cu 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parţial valoarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, stabilită prin OUG 114/2018.

În segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 22,2%, ca rezultat al majorării cu 6% atât a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul, cât şi a preţurilor medii de vânzare, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au înregistrat un avans de 34,2%, la 996 milioane lei, ca urmare a majorării preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

"Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de scăderea cantităţii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor în reţea. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", se menţionează în comunicat.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 25%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

neauditată de 41 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS