Abonament gratuit

PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2019Transelectrica - profit net în scădere cu 44%

I.D.
Piaţa de Capital /

Transelectrica - profit net în scădere cu 44%

Transelectrica (TEL), operatorul sistemului naţional de transport al energiei electricea a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit net de 38 de milioane lei, cu 44% mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor transmise astăzi Bursei de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte veniturile totale acestea au însumat 648 milioane lei, în scădere cu 5% faţă de perioada similară din 2018, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au majorat uşor în perioada menţionată, la 605 milioane lei, faţă de 603 milioane lei în T1/2018.

Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) în perioada menţionată compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu T1 2018. Profitul operaţional EBIT (profitul înainte de impozitul pe profit şi dobânzi) a fost mai mare cu 17 milioane lei (+31%). Veniturile din transport au înregistrat o creştere de 6%, pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) şi o creştere a veniturilor obţinute din vânzările de capacitate de transport transfrontalier, aceste creşteri absorbind complet scăderea consumului de energie electrica la nivel naţional, ce s-a reflectat în cantităţi tarifate mai mici (-2%).

"Contextul T1 2019 a fost unul dificil, caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT). În ciuda faptului că nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,35% T1 2019 faţă de 2,83% în T1 2018), costurile totale cu achiziţia energiei au fost semnificativ mai mari (+14 milioane lei, reprezentând +21%) pe fondul creşterii substanţiale a preţului la energie în piaţa angro (preţul mediu plătit de Transelectrica a fost cu peste 50% mai mare, de la 194 lei/MWh în T1 2018 la 299 lei/MWh în T1 2019)", se menţionează în comunicatul Transelectrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS