Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

PRIN ANULAREA A 72,84 MILIOANE DE ACŢIUNISIF Oltenia cere reducerea capitalului social al SIF Banat-Crişana

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

SIF Oltenia cere reducerea capitalului social al SIF Banat-Crişana

Deţinerile vizate nu respectă regimul juridic referitor la dobândirea propriilor acţiuni de către o societate, potrivit SIF5

SIF Oltenia (SIF5), împreună cu un grup de acţionari ai SIF Banat-Crişana (SIF1), cere reducerea capitalului social al SIF1, prin anularea unui număr de 72,84 milioane de acţiuni, echivalentul a circa 14,07% din societate, se arată într-un raport al SIF-ului remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, SIF5 împreună cu Alimentara Slatina, Flaros Bucureşti, Mercur Craiova, Univers Râmnicu Vâlcea, Voltamin Craiova, Tudor Ciurezu şi Anina Radu, cere aprobarea suspendării dreptului de vot pentru aceste acţiuni, până la înregistrarea reducerii capitalului social, grupul solicitând completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor SIF1, din data de 10 martie a acestui an, cu cele două puncte.

Este vorba despre acţiunile SIF Banat-Crişana ce se află în posesia SIF Muntenia (SIF4), OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg şi FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz, deţineri despre care, grupul format în jurul SIF Oltenia, susţine că încalcă o serie de prevederi legale.

În acest sens, SIF5 invocă prevederile art. 103 din Legea nr. 31/1990, potrivit cărora, unei societăţi i se permite să dobândească propriile actiuni, fie direct, fie indirect, cu acordul acţionarilor, care trebuie să stabilească anumite condiţii în acest sens, cum ar fi numărul maxim de acţiuni ce urmează să fie dobândite, valoarea nominală a acţiunilor proprii dobândite de societate, inclusiv a celor aflate deja în portofoliul său, ce nu poate depăşi 10% din capitalul social subscris, sau că plata acţiunilor se poate face numai din profitul distribuibil sau din rezervele societăţii, înscrise în ultima situaţie financiară anuală aprobată.

În plus, SIF Oltenia invocă şi art. 107 alin (1) din aceeaşi lege care arată că, subscrierea, dobândirea sau deţinerea de acţiuni ale unei societăţi pe acţiuni de către o altă societate la care societatea pe acţiuni deţine, direct sau indirect, majoritatea drepturilor de vot sau ale cărei decizii pot fi influenţate în mod semnificativ de societatea pe acţiuni, este considerată ca fiind efectuată de către societatea pe acţiuni însăşi.

În cazul SIF Muntenia, SIF5 arată că, ţinând cont că administratorul societăţii, SAI Muntenia Invest, este deţinut în proporţie de 99,98% de SIF Banat-Crişana, rezultă că SIF1 poate influenţa în mod semnificativ deciziile SIF4.

SIF Muntenia deţine 25,75 milioane de acţiuni SIF1, echivalentul a 4,97% din SIF Banat-Crişana, conform raportului SIF5.

Pe de altă parte, SIF Oltenia susţine că, SIF Muntenia împreună cu SIF Banat-Crişana, deţin 100% din titlurile emise de FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz care, la rândul său, deţine un număr 21,27 milioane de acţiuni SIF1, echivalentul a 4,11% din SIF Banat-Crişana.

Referitor la OPUS - Chartered Issuances SA, SIF Oltenia menţionează că, SIF Muntenia a investit, în 2016, zece milioane de euro şi, în anul următor, circa 6,39 milioane de euro, în obligaţiuni emise de această entitate.

"Conform declaraţiilor publice ale SIF Muntenia, titlurile emise în 2017 urmăresc evoluţia preţului unui coş de acţiuni SIF Banat-Crişana (în proporţie de 52%) şi SIF Moldova (în proporţie de 48%). Se constată că OPUS - Chartered Issuances SA deţine 25,82 milioane de acţiuni SIF1", se menţionează în solicitarea SIF Oltenia.

În acest context, societatea din Craiova este de părere că, deoarece nu a existat o hotărâre a acţionarilor SIF1 care să autorizeze SAI Muntenia Invest să achiziţioneze acţiuni SIF Banat-Crişana şi că, din raportările administratorului SIF4 nu rezultă că achiziţia de acţiuni SIF 1 s-a realizat din rezervele extralegale sau din profitul distribuibil, nu se respectă regimul juridic referitor la dobândirea propriilor acţiuni de către o societate.

Astfel, potrivit SIF5, în acest caz devin incidente prevederile art. 104 alin. (1) din Legea nr. 31/1990R, care impun înstrăinarea acţiunilor în termen de maxim un an de la dobândire, precizează SIF Oltenia.

În plus, deoarece din informaţiile existente, în momentul de faţă s-a scurs o perioadă mai lungă de un an de la momentul achiziţionării de titluri SIF1 de către cei trei acţionari, devin incidente dispoziţiile art. 104' alin. (3) din Legea nr. 31/1990R, care stipulează obligaţia societăţii emitente, prin Consiliul de Administraţie, de a anula acţiunile ce nu sunt înstrăinate într-un an de la dobândire, se mai arată în notificarea SIF5.

"Întrucât Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana nu a adoptat până în prezent această măsură, AGEA are obligaţia de a aproba anularea acţiunilor proprii deţinute cu încălcarea prevederilor legale şi reducerea corespunzătoare a capitaluiui social", se precizează în cererea SIF Oltenia.

De asemenea, deoarece SIF Muntenia, OPUS - Chartered Issuances SA/AA şi FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz, nu şi-au înstrăinat participaţiile la SIF1 în termenul menţionat, toate acţiunile deţinute în acest moment de cei trei acţionari sunt lipsite de drept de vot, mai arată SIF-ul din Craiova.

Acum, consiliul SIF1 urmează să analizeze solicitarea de completare a ordinii de zi a adunării acţionarilor înaintată de grupul format în jurul SIF5, urmând ca decizia adoptată să fie comunicată investitorilor în conformitate cu prevederile legale.

Acţionarii SIF Banat-Crişana se vor întâlni, în data de 10 martie, pentru a aproba modificarea actului constitutiv al societăţii, în conformitate cu Legea FIA.

Opinia Cititorului ( 16 )

 1. La sif1 nu exista lege interese!

  Ce bataie se incinge de pe 7 martie la comemorarea cutremurului.....astept cu sufletul la gura....

  1. Cutremurul a fost pe 4 martie.

   Cu 7 era anul : 1977.

   Bataia e deja incinsa. 

  Aceasta bătălie are un singur învingător! Ceilalți vor sa se bage in seama!

  1. Soros

  In sfarsit a aparut si cineva care a vazut detinerile interpuse ale lui SIF1 la SIF1 si cum si-au aranjat managementul performany i de acolo. cvorum si majoritate la orice AGA.

  Nici Deloitte si nici ASF nu a raportat, respectiv amendat aceste incalcari ale legii.

  Toate faradelegile de la SIF1 s-au facut cu banii, prin banii si nicidecum in interesul actionarilor, SIF1, altii decat cei care nu fac parte din grupul infractional organizat care administreaza din octombrie 2012 SIF1. 

  1. Mai sunt si altii intr-o situatie similara (cu bani bagati in diverse fonduri cu scopul de a le fi cumparate actiunile), si la care asf nu a vazut, nu acunoscut... Ce-o fi? Lipsa de profesionalism sau COMPLICITATE?

   Nici KPMG România nu au raportat ca doar au fost si ei auditori la Sif 1.

   Auditorul Deloitte e acolo sa sugă bani, nu sa consemneze nereguli! Ăștia sunt cea mai neserioasa firma din BIG4.. neserioasa poate fi citită in sensul de ..penală!

  Sif 1&4 cele mai neperformante sifuri,care trag BET-FI in jos!

  Pt micul actionar bataie de joc completa:0 dividende de ani de zile; programe de rascumparari nerealizate si facute la pret de bataie de joc( la discount de peste 50% din VUAN)...

  1. Adevarat grăiși.

   Dar ei manageri de succes și-și mai trag și acțiuni gratuite că așa e în tenis. 

  Acum se vede ce au facut sif1 si sif4 cu banii de dividende ai micului actionar...

  Sunt curios cum o sa gestioneze aceasta situatie, marele Vicepresedinte Gradinescu - Dancila al pietei de capital, habarnistul care nu stie nimic si care sta si doarme pe el, ca doar la asta se pricepe, nu intelege nimic nici cand i se explica. E drept, ca daca are consilier pe probleme de piata de capital pe dra Nadrag, nu-i usor sa te lupti cu dinozaurii de la SIF-uri, sau macar sa intelegi ce intentioneaza sa faca ei.

  Sif1a ascuns detinerile Actionarilor cu peste 1la Suta din capital deoarece de demonstreaza concertarea,perdeaua de protectie creata cu banii Sif in afara legii .Asf de ce nu intervine este lista furnizata de ea insasi,ce a facut Pt.respectarea legii??!Aceste detineri totalizeaza peste 50 Procente din capital.Aici se ascund investitiile realizate timp de 9 ani.Dormi Asf??

  1. ASF inchide ochii, ia spaga si nu doarme....beau, maninca si danseaza

  Sif 1 este compromis ca valoare de piata!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie