PROCES PENTRU ANULAREA DECIZIEI DE FUZIUNE A BĂNCII CU SOCIETĂŢI DIN GRUP,Opţiunea de retragere din BCR, posibilă capcană pentru SIF Oltenia

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Opţiunea de retragere din BCR, posibilă capcană pentru SIF Oltenia

Anunţul SIF Oltenia, de marţi, că a dat în judecată Banca Comercială Română, solicitând anularea deciziei acţionarilor de fuziune a băncii cu societăţile imobiliare din grup - BCR Real Estate Management SRL şi Bucharest Financial Plazza SRL, poate părea ciudat, în condiţiile în care, prin lege, acţionarii unei companii care nu acceptă o fuziune primesc dreptul de retragere, la un preţ stabilit de un evaluator independent.

Acest drept poate reprezenta, însă, o capcană pentru SIF Oltenia, care are 6,3% din BCR, întrucât procedura de retragere stabilită de acţionari presupune ca minoritarii care doresc exit-ul să îşi depună cerererile, în orb, înainte să cunoască preţul, care urmează să fie stabilit de evaluator.

Unele voci susţin că, potrivit regulamentelor europene, o bancă nu are voie să facă promisiuni acţionarilor, care influenţează fondurile proprii ale instituţiei, înainte de aprobarea prealabilă a băncii centrale. Însă, pentru a obţine aprobarea BNR, trebuie să existe un preţ de retragere.

În acest context, SIF Oltenia a cerut instanţei să respingă cererea de autorizare a fuziunii aprobată de AGEA a BCR din data de 23.11.2016.

SIF Oltenia este singura dintre SIF-uri care a rămas în acţionariatul BCR, cu un pachet de 6,3%, după ce, în 2011, celelalte SIF-uri şi-au făcut exit-ul, în urma unor înţelegeri cu acţionarul majoritar al băncii, Erste Bank.

SIF Oltenia îşi evaluează participaţia la BCR la 439,05 milioane de lei, potrivit raportului de la 30 septembrie 2016, însă, potrivit unor surse, valoarea băncii, care a avut anul trecut un profit de un miliard de lei, ar fi mult mai mare. Acestea susţin că, în contabilitatea SIF-ului, este înregistrată o cifră raportată la fondurile proprii ale băncii.

În strategia pe 2016, SIF Oltenia a anunţat că îşi menţine disponibilitatea să poarte negocieri cu investitorii interesaţi, vizând obţinerea unui preţ de vânzare atractiv, pentru pachetul din BCR.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. si anume actionarul majoritar, EGB CEPS HOLDING GmbH, desi incepand cu data de 4 noiembrie 2014 a fuzionat cu EGB BETEILIGUNG GmbH si ulterior cu EGB AG atat la sfarsitul anului 2014 cat si al anului 2015 este mentionat ca actionar majoritar. Ce este si mai simpatic este faptul ca din 30 martie 2015 firma EGB CEPS HOLDING a fost radiata din registrul comertului austriac. De asemenea pentru anii 2011, 2012, 2013 in contabilitatea firmei EGB CEPS HOLDING BCR S.A. nu mai este consolidata,aceasta fiind inlocuita cu BCR CHISINAU S.A. Datorita surmenajului intelectual al domnului Wimmer acesta a iesit la pensie, el fiind totusi semnatarul bilantului BCR CHISINAU S.A. Cat de dus cu pluta este oare acest venerabil domn, care in functia de sef al consiliului de supraveghere sa nu stie ca Chisinau nu e Bucuresti...Dar oare cati dintre dumneavoastra cunosc faptul ca pierderea de 1,44 miliarde EUR a fost numai pentru media ...DER STANDARD.."Erste Group schreibt 1,44 Milliarden Verlust 27. Februar 2015, 10:26 - derstandard.at Erste-mit-144-Milliarden-Euro- Verlust-im-Vorjahr" Imbecilii ar fi observat daca ar fi citit raportul financiar pe 2014 adevaratul rezultat si anume 5,88 miliarde pierdere..aktien-portal.at "Erste - Nach interner Fusion in Einzelbilanz 5,8 Mrd Jahresverlust"...Deci in comunicatul Reuters fuziunea nu a avut niciun efect financiar, citind raportul financiar ...cum ar zice Comandantul...un fleac, i-am fuzionat :-)

  Deci eu ce sa inteleg, ca SIF 5 vrea sa iasa din BCR prin retragere in urma fuziunii? Si ca face actiunile astea preventiv, ca sa nu primeasca pret prea mic?

  Ca altfel, nu vad de ce, ca nu-i forteaza nimeni sa iasa.

  Oricum, mi se pare lipsit de realism sa vrei sa iesi prin retragere din ditamai banca, tu actionar cu 6 si ceva la suta. 

  1. Deci, ca sa intelegi tebuie sa te scolesti/sa mai inveti. 

   De unde ai scos-o pe asta cu fuziunea? 

   Pentru ca "nici nu vezi de ce", iti spun: pentru ca o firma de investitii financiare nu accepta/ nu-i convine sa nu primeasca dividende dupa o participatie, mai ales cand ai ditamai 6 si ceva la suta si la ditamai banca. 

   Capisci? 

   Mamă, ce deștept ești! Și ești și modest, nu încerci să te dai superior pe motiv că tu le știi pe toate. Totuși prea modest, că te-ai dat anonim.

   Si totusi; ce-ai vrut sa zici cu fuziunea? dumireste-ma. 

   Si totusi; ce-ai vrut sa zici cu fuziunea? dumireste-ma.

   Nu poti, vezi! deaia ti-am recomandat scolirea. 

  Un alt abuz al majoritarului împotriva minoritarului.

  ASF nu îi apără pe minoritari, mai ales când e vorba de BCR!  

  1. Informatiile de retragere nu au fost comunicate salariatilor BCR ce au si calitatea de actionari.

   Actionarul majoritar ne-a ignorat mereu, atat pe noi actionarii cat si statul Roman, nu si-a respectat clauzele contractuale,nu a fost de acord cu listarea la Bursa motivand ca pretul ar fi prea mic datorita crizei samd 

   Statul Austriac ar fi tolerat nerespectarea clauzelor contractuale?

  Capcana pentru actionari; pentru Ciurezu poate fi lovitura vietii, daca i se baga "niste" banuti in buzunar. 

  Dupa BCR s-au chivernisit o pleiada de spaecialisti, vedeti cine au fost presedintii, membrii in consilile de administratie in perioada dupa cumpararea de catre austrieci si adaugati-i si npe sefi SIF-urilor iesite din actionariat.

  Pun pariu ca si in acest an BCR va finaliza pe "pierdere"; asta pana actionarii, multi maruntei, se vor convinge(vor fi convinsi) ca decat deloc dividend, mai bine pretul de rhahat al austriecilor. 

  1. Adaugati-i si pe membrii in comisia de privatizare a BCR. 

  SIF5 face bine ca trage de timp.Un alt mic actionar depune cerere de retragere si banca e obligata sa scoata raportul.SIF5 poate intarzia cererea de retragere peste cele 30 de zile de la AGEA avand in vedere ca a contestat tocmai aceasta AGEA.In felul asta,nu depune cerere de retragere'in orb' ci abia dupa ce stie pretul.Desigur ca si banca poate s-o taraganeze cu raportul,dar in cazul asta se face de rahat evaluatorul(unul mare).

  Se anunta vremuri grele pentru eminenta cenusie...

  Tare sunt curios cat are Ciurezu din Sif 5,nu de alta dar cumpara intr-o veselie actiuni la sif 5.

  Stie careva ca eu nu am gasit deloc. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro