RAPORT EY:"Numărul IPO-urilor la nivel global, în scădere, în trimestrul al doilea"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2019

Bursele din Statele Unite au înregistrat 75% din IPO-urile de pe continentul american (88 de IPO-uri) şi 96% din valoarea tranzacţiilor (32,2 miliarde de dolari) în primul semestru al anului 2019, în urma listării publice a mai multor companii de tip "unicorn", în al doilea trimestru al anului.

Bursele din Statele Unite au înregistrat 75% din IPO-urile de pe continentul american (88 de IPO-uri) şi 96% din valoarea tranzacţiilor (32,2 miliarde de dolari) în primul semestru al anului 2019, în urma listării publice a mai multor companii de tip "unicorn", în al doilea trimestru al anului.

Tehnologia, sănătatea şi industria au fost cele mai active sectoare în primul semestru al anului 2019

Megatranzacţiile IPO şi perspectivele solide în toate regiunile vor susţine activitatea în viitor

Cu toate că tendinţa de listare a companiilor de tip "unicorn" (startup-uri evaluate la peste un miliard de dolari) şi de creştere a subscrierilor la niveluri record în cazul acestora a continuat în trimestrul al doilea al acestui an, numărul IPO-urilor realizate la nivel global a scăzut în primele şase luni din 2019, făţă de aceeşi perioadă a anului trecut, se arată într­-un studiu realizat de EY. "În pofida menţinerii incertitudinilor geopolitice şi a tensiunilor comerciale, în primul semestru din 2019 s-au înregistrat 507 IPO-uri, cu o valoare totală de 71,9 miliarde de dolari", se menţionează în raport, în care se adaugă: "Deşi numărul de tranzacţii a scăzut cu 28% faţă de primul semestrul al anului 2018, randamentele înregistrate în prima zi de tranzacţio­nare în principalele pieţe din lume au crescut în medie cu 15,4%, iar preţurile acţiunilor post-listare au crescut cu 28,4%".

Cea mai mare pondere din totalul IPO-urilor a aparţinut sectoarelor tehnologic, al sănătăţii şi cel industrial, ce au cumulat 266 de IPO-uri (52% din numărul de tranzacţii IPO globale), în valoare totală de 47,8 miliarde de dolari (66% din valoarea capitalului atras la nivel global).

"În funcţie de valoarea capitalului atras, tehnologia a fost cel mai puternic sector, cu subscrieri în valoare de 29,3 miliarde de dolari (41% din valoa­rea capitalului atras la nivel global)", se menţionează în studiul EY.

În regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), numărul şi valoarea tranzacţiilor a scăzut faţă de primul semestru al anului 2018.

"Bursele din această zonă au înregis­trat 123 de IPO-uri (o scădere de 53%) şi au atras capital în valoare totală de 16 miliarde de dolari (o scădere de 48%). În pofida dificultăţilor, cinci dintre principalele zece burse ca valoa­re a tranzacţiilor şi două dintre principalele zece burse ca număr de tranzacţii la nivel mondial au provenit din EMEIA. Per total, având în vedere randamentele solide înregistrate în prima zi bursieră, performanţele tranzacţiilor IPO din primul semestru al acestui an şi încrederea investitorilor, se preconizează o intensificare a IPO­-urilor din EMEIA, în a doua jumătate a anului 2019", se arată în raport.

În ceea ce priveşte Europa, în trimes­trul al doilea al anului s-a înregistrat o creştere a IPO-urilor de 100 % (48 de tranzacţii), iar valoarea capitalului atras cu 3.338% (12,5 miliarde de dolari) faţă de primul trimestru al acestui an.

Pe continentul american s-au înregistrat 87 de oferte publice iniţiale, cu o valoare totală de 28,1 miliarde de dolari, în trimestrul al doilea al anului 2019, ceea ce a însemnat o creştere de 5% a numărului de tranzacţii şi de 50% a valorii tranzacţiilor, faţă de trimestrul al doilea din 2018.

Însă, la nivelul primului semestru al anului 2019, activitatea s-a redus cu 14%, înregistrându-se 118 tranzacţii, iar valoarea capitalului atras a scăzut cu 12% la 33,6 miliarde de dolari, faţă de perioada similară a anului trecut.

Cu toate acestea, New York Stock Exchange şi Nasdaq s-au clasat pe primul, respectiv pe al doilea loc în clasamentul global al valorii capitalului atras în primul semestru al anului 2019.

Bursele din Statele Unite au înregis­trat 75% din IPO-urile de pe continentul american (88 de IPO-uri) şi 96% din valoarea tranzacţiilor (32,2 miliarde de dolari) în primul semestru al anului 2019, în urma listării publice a mai multor companii de tip "unicorn", în al doilea trimestru al anului.

În condiţiile tensiunilor comerciale dintre China şi Statele Unite, numărul IPO-urilor din întreaga regiune Asia-Pacific în primul semestru al anului 2019 a înregistrat o scădere de 12% a volumului (266 de tranzacţii) şi de 27% a valorii atrase (22,3 miliarde de dolari), faţă de primul semestru al anului 2018.

Totuşi, bursele din zona Asia-Pacific şi-au menţinut dominaţia în piaţa globală a IPO-urilor, ­în acest semestru, ca volum, şase dintre principalele zece burse din lume provenind din această regiune.

Bursele din China continentală au înregistrat cu 27% mai multe tranzacţii IPO (33) în trimestrul al doilea al anului 2019 faţă de perioada similară a anului precedent, dar şi o scădere de 38% a valorii capitalului atras (5,1 miliarde de dolari), din cauza absenţei megatranzacţiilor IPO.

Potrivit raportului, se preconizează însă o creştere a activităţii IPO din China continentală în al doilea semes­tru al acestui an, ca urmare a lansării platformei pentru inovaţie în ştiinţă şi tehnologie (Piaţa STAR) la Bursa de Valori din Shanghai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1247
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7677
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.4765

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb