RĂZVAN NICOLESCU, FOST MINISTRU AL ENERGIEI:UE are nevoie de o autoritate unică de reglementare a sectorului energetic

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 aprilie 2015

UE are nevoie de o autoritate unică de reglementare a sectorului energetic

"Suntem, probabil, singura ţară din regiune pentru care uniunea energetică nu este o necesitate absolută"

Uniunea energetică europeană va putea fi realizată doar dacă va fi creată o autoritate unică de reglementare în materie la nivelul Uniunii Europene şi dacă va fi adoptată o legislaţie unitară în energie, potrivit spuselor fostului ministru delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, actual preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER).

Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri organizate de Biroul de informare al Parlamentului European în România: "Pentru realizarea uniunii energetice europene este esenţială încurajarea realizării interconectării reţelelor de transport din statele membre, în special a celor de transport de gaze naturale. Este nevoie de un cadru de reglementare mai coerent. Acest lucru poate fi realizat doar prin crearea unui reglementator unic în energie la nivel european şi de o legislaţie secundară unitară, pentru că altfel apar probleme mari".

Domnul Nicolescu a precizat că a exprimat un punct de vedere personal, nu pe cel al instituţiei pe care o conduce.

Fostul ministru a mai adus în atenţie faptul că România "ar trebui să aibă un cuvât greu de spus" într-o uniune energetică, pentru că, "probabil, suntem singura ţară din regiune pentru care această uniune nu este o necesitate absolută". Răzvan Nicolescu a explicat: "Suntem numărul trei ca independenţă energetică, după Danemarca şi Estonia. Nu avem o nevoie disperată de energie, suntem mai degrabă un furnizor de securitate energetică. Putem deveni independenţi de importuri".

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Victor Boştinaru, membru al Parlamentului European, a declarat că realizarea uniunii energetice îşi propune reducerea dependenţei faţă de un singur furnizor, de Rusia, dar şi de monopolul transportului de gaze. Conform spuselor sale, Rusia, "acest monopol sau cvasimonopol al furnizării de energie, a adus Europa nu doar într-o stare de dependenţă bolnăvicioasă faţă de gazul rusesc, dar şi-a permis să utilizeze Gazprom ca pe o armată roşie în scopuri politice şi le-a creat unor state vulnerabilităţi nu doar economice, ci şi vulnerabilităţi de securitate, care au fost amplificate în contextul crizei".

În opinia europarlamentarului, în acest proiect este importantă obligativitatea de a gândi surse de energie, dar şi rute alternative de transport al gazelor.

Realizarea uniunii energetice europene ar putea genera scumpirea gazelor în România, prin egalizarea tarifelor de reţea la o medie europeană, afirmă Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Domnia sa spune: "Dacă o uniune energetică ar însemna să se asigure o medie europeană a preţurilor (...) va fi un preţ egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuală avem un preţ sub media europeană, am putea, teoretic, să tindem să ajungem la preţul internaţional, care este unul mai mare. Preţul se va egaliza. Se va face o medie mai mică decât preţul internaţional, dar mai mare decât cel pe care îl avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare".

Domnul Havrileţ nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, însă a declarat că "este vorba de câteva procente", iar efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului uniunii va dura între 3 şi 5 ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ba frustratule, nu te mai angajeaza nimeni. Iti dai si tu cu parerea ca prostu in piata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro