Recolta de citrice din California, distrusă în proporţie de 70%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2007

Recolta de citrice din California, distrusă în proporţie de 70%

Cresc preţurile de distribuţie în domeniu

Temperaturile scăzute din ultimele zile au lovit simţitor recolta de citrice din California, distrugând 70% din aceas­ta, anunţă oficialii din domeniu. A.G. Kawamura, secretar în cadrul Departamentului Alimentaţiei şi Agriculturii din California, a efectuat o vizită în regiunea Ventura, observând că pagubele înregistrate de fermieri ar putea genera pierderi mai mari decât cele de 700 de milioane de dolari înregistrate în decembrie 1998, tot pe motiv de îngheţ. În 1998, circa 70% din recolta de profil a fost distrusă.

"Trebuie să mai aşteptăm puţin timp ca să vedem care sunt pagubele, însă pare să fie destul de clar că îngheţul de la începutul lunii ianuarie 2007 îl va depăşi pe cel din 1998", a precizat Kawamura, adăugând: "Acum este afectată o cultură mai mare decât în 1998 - din Imperial Valley în Central Valley, către coastă, iar distrugerile sunt sem­nificative".

Fermierii din California au cules circa 30% din recolta de lămâi şi portocale înainte de îngheţ, spune Kawamura, ceea ce înseamnă că restul recoltei se afla încă în pomi când temperaturile au scăzut semnificativ. Recolta de citrice a Californiei este evaluată de fermieri la 1,3 miliarde de dolari.

Menţionăm că vremea s-a răcit brusc în California sâmbătă, temperaturile de sub zero grade afectând recoltele amintite chiar şi în prima zi a aces­tei săptămâni. Potrivit prognozelor, şi ieri urma să fie extrem de rece în regiune, probabil şi astăzi. Specialiştii în domeniu afirmau că avertizările privind îngheţul din California sunt valabile până miercuri dimineaţa, ora locală 9:00.

"Aceste condiţii vor ucide culturile şi alte vegetaţii sensibile", au avertizat specialiştii meteo.

La momentul îngheţului, în reţeaua retail din regiunea afectată existau citrice suficiente pentru 7-10 zile. Însă, în condiţiile date, producătorii de citrice vor majora preţurile fructelor pe care le-au cules recent.

"Preţul portocalelor a cres­cut chiar înainte de îngheţ", a declarat Bill Fujimoto, proprietarul "Monterey Market" din Berkeley. Acesta arată că preţul en-gros pentru un bax de circa 20 de kg de portocale pentru care plătea, în mod normal, 8-12 dolari, în week-end a ajuns la 29 de dolari. În acest condiţii, Fujimoto a fost nevoit să majoreze preţul de distribuţie cu circa 40 cenţi/kg.

Cultivatorii de citrice au petrecut nopţi întregi lângă ma­şinile speciale de încălzit, care suflă aer cald pe pământ, ca să-şi salveze recoltele. Aceas­tă tehnică poate creşte temperatura cu 5 grade, însă fermierii nu pot interveni prea mult atunci când temperaturile de afară sunt extrem de scăzute şi mai ales atunci când ele persistă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb