"Relaţiile româno-israeliene nu au fost în nici un fel afectate de mini-scandalul Black Cube"

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2017

"Relaţiile româno-israeliene nu au fost în nici un fel afectate de mini-scandalul Black Cube"

(Interviu cu Excelenţa Sa, doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România)

Excelenţa Sa, doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, a avut amabilitatea să ne ofere un mini-interviu în care ne-a vorbit despre lupta anti-corupţie din România şi din Israel, dar şi despre scandalul Black Cube. Despre relaţiile economice dintre cele două ţări ne-a povestit domnul Matan Safran, ataşatul comercial, şeful misiunii economice şi comerciale a Ambasadei Israelului la Bucureşti.

Reporter: Cum apreciaţi lupta anti-corupţie din Romania? Consideră investitorii israelieni că această luptă este benefică pentru desfasurarea afacerilor in Romania?

Tamar Samash:România a parcurs un drum lung în lupta împotriva corupţiei, iar acest lucru ar trebui să fie lăudat.

Investitorii israelieni cred că această luptă a fost benefică pentru România, dar uneori simt că sectorul industrial devine supra-precaut în stabilirea contactelor cu oamenii de afaceri străini. În plus, sarcinile birocratice îngreunează investitorii israelieni să desfăşoare afaceri în România.

Reporter: Cât de mult a afectat scandalul Black Cube relaţiile dintre cele două ţări?

Tamar Samash:Aş dori să reamintesc cititorilor că afacerea Black Cube nu a fost la nivel guvernamental. A fost o activitate privată derulată de o companie care a angajat specialişti israelieni în domeniul ciberneticii, iar relaţiile bilaterale nu au fost în nici un fel afectate de acest mini-scandal neplăcut.

Reporter: Care este poziţia Israelului în ceea ce priveşte scutul antirachetă din România?

Tamar Samash:Israelul nu face parte din NATO. Avem propria noastră preocupare cu privire la situaţia din regiune, dar nu comentăm această problemă.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre lupta împotriva corupţiei în Israel?

Tamar Samash:Ca şi în orice altă democraţie, avem o Instituţie de Control care nu ezită să îi judece chiar şi pe cei mai înalţi funcţionari.

Din păcate, astăzi avem un fost prim-ministru care execută o pedeapsă cu închisoarea, precum şi alte persoane de nivel înalt implicate în acte de corupţie.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre situaţia economică şi politică actuală din Israel?

Tamar Samash:În mod paradoxal, situaţia politică specială din Israel, care a fost întotdeauna într-o stare de antagonism cu lumea arabă, nu a afectat situaţia sa economică. Dimpotrivă, economia Israelului face mari eforturi pentru dezvoltare, suntem o economie foarte asemănătoare cu cea europeană şi americană, exportând bunurile şi serviciile noastre către întreaga lume, în special în domeniul tehnologiilor avansate (recent, compania israeliană Mobileye a fost cumpărată pentru 15 miliarde dolari de Intel).

Situaţia politică externă este împărţită între relaţiile excelente pe care Israelul le are cu lumea occidentală şi partenerii asiatici şi ameninţările reprezentate de turbulenţele din Orientul Mijlociu. De asemenea, Israelul este o democraţie vie, ceea ce înseamnă că avem şi problemele noastre interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro