Revigorarea industriei de apărare, în atenţia ministrului Economiei

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Apărare /

Virgil Popescu: "Referitor la industria de apărare, am hotărât să elaborăm un plan multianual de colaborare cu Armata Română, în urma căruia vom vedea cum poate să răspundă industria de apărare nevoilor forţelor terestre, aeriene şi navale. Este necesar să avem o planificare strategică a comenzilor ce se vor face către companiile din industria naţională de apărare".

Virgil Popescu: "Referitor la industria de apărare, am hotărât să elaborăm un plan multianual de colaborare cu Armata Română, în urma căruia vom vedea cum poate să răspundă industria de apărare nevoilor forţelor terestre, aeriene şi navale. Este necesar să avem o planificare strategică a comenzilor ce se vor face către companiile din industria naţională de apărare".

Sindicatele din industria de apărare i-au solicitat, ieri, lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, elaborarea unor strategii de acţiune în viitorul apropiat pentru dezvoltarea acestui sector de activitate. Reprezentanţii sindicatelor din industria naţională de apărare s-au întâlnit cu noul ministru al Economiei, după ce acesta a convenit, în prealabil, cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă o consolidare a cooperării în acest domeniu.

Ministrul de resort, Virgil Popescu a precizat: "Referitor la industria de apărare, am hotărât să elaborăm un plan multianual de colaborare cu Armata Română, în urma căruia vom vedea cum poate să răspundă industria de apărare nevoilor forţelor terestre, aeriene şi navale. Este necesar să avem o planificare strategică a comenzilor ce se vor face către companiile din industria naţională de apărare".

Domnia sa a mai spus că în mandatul său îşi propune să întărească relaţia de colaborare dintre MApN şi Ministerul Economiei, subliniind faptul că-şi doreşte să sprijine puternic industria naţională de apărare. Virgil Popescu a arătat că este la curent cu situaţia dificilă în care se află multe dintre companiile din portofoliul ministerului, situaţie generată şi de precedentul mod de lucru defectuos dintre Ministerul Economiei şi Ministerul Apărării Naţionale.

Ministrul de resort a reiterat că industria de apărare este prioritară şi că este receptiv la problemele întâmpinate de societăţi şi angajaţii acestora, dar a subliniat că îşi doreşte ca toţi cei implicaţi să dea dovadă de profesionalism.

La întâlnirea de ieri au participat reprezentanţii Sindicatului Dreptatea de la Uzina Automecanica Moreni, Federaţiei Sindicatelor din Apărare Unirea, sindicatelor de la Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Orăştie, IAR Ghimbav, Fabrica de Pulberi SA Făgăraş şi IOR SA. Aceştia au vorbit despre problemele cu care se confruntă cele mai multe societăţi din industria de apărare: lipsa contractelor şi a investiţiilor şi criza forţei de muncă din cauza nivelului foarte mic de salarizare.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, ieri, la baza militară de la Deveselu, că, din discuţiile preliminare pe care le-a avut în Guvern, există "toate garanţiile" ca bugetul MApN să reprezinte în continuare 2% din PIB.

Ciucă a precizat: "Din discuţiile pe care le-am avut cu premierul şi cu ministrul Finanţelor, avem toate garanţiile că anul viitor vom avea alocat 2% (...) pentru Apărare. Chiar săptămâna trecută, împreună cu ministrul Economiei, am avut o privire asupra a tot ce înseamnă planurile de înzestrare a Armatei Române şi putem să facem o translaţie a ceea ce înseamnă nevoile noastre din industria de apărare pe un plan similar pe termen mediu în industria de apărare română".

El a menţionat că a discutat cu şeful Statului Major al Apărării privind priorităţile de înzestrare. În legătură cu acestea, ministrul Apărării a spus: "L-am rugat (n.r.- pe şeful Statului Major) să revadă priorităţile de înzestrare şi, în funcţie de ele, să decidem, pentru că este în construcţie bugetul pe anul 2020. Nu sunt rearanjări importante, dar ele trebuie oarecum reprioritizate".

Referitor la prioritizarea cheltuielilor, Nicolae Ciucă a precizat că, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost deblocată ultima tranşă de bani ce va fi plătită în avans pentru sistemele Patriot. Ministrul de resort a menţionat că banii respectivi erau iniţial alocaţi pentru contractele privind construirea corvetelor şi achiziţia bateriilor de coastă. "Nefiind cheltuiţi, am considerat că pot fi utilizaţi în acest fel astfel încât să putem să eliberăm puţin presiunea de pe buget anul viitor şi, în funcţie de cum se finalizează procesele din instanţă ale programului de corvete şi reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată să fie demarate", a conchis ministrul Apărării Naţionale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS