Rheinmetall deschide un centru de mentenanţă la Satu Mare, în ciuda eşecului de la Moreni

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 4 aprilie 2023

Sursa foto: www.rheinmetall.com

Sursa foto: www.rheinmetall.com

Constatin Bucuroiu: "Cred că tot ce s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani a fost o mascaradă orchestrată politic să ţină în loc Uzina Automecanica Moreni"

Producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat, cu o zi înainte de vizita cancelarului Olaf Scholz la Bucureşti, că a demarat construirea unui hub de întreţinere şi logistică în Satu Mare, ce va deservi armamentul, tehnica şi echipamentele militare trimise de aliaţii NATO în Ucraina.

"Service-ul ar trebui să joace un rol central în menţinerea operaţională a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina şi în asigurarea disponibilităţii suportului logistic", a spus un purtător de cuvânt al companiei, citat de agenţia Reuters.

Centrul, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, va deservi obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 şi Challenger, vehicule de luptă de infanterie Marder, transportoare blindate Fuchs şi camioane militare.

"Este o preocupare cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forţelor NATO şi Ucrainei cel mai bun sprijin posibil", a declarat Armin Papperger. CEO Rheinmetall, într-un comunicat de presă.

Rheinmetall a fondat un centru similar în Lituania în iunie 2022 pentru a oferi sprijin vehiculelor NATO din statele baltice.

Anunţul făcut de conducerea companiei germane pare surprinzător atât timp cât Rheinmetall a avut o experienţă eşuată în ţara noastră, în cadrul parteneriatului cu Uzina Automecanica Moreni, unde urma să fie construit transportul blindat TBT 8x8.

"Noi am avut o experienţă tristă deoarece trei ani cât aam avut societatea mixtă înfiinţată de Uzina Automecanica Moreni şi Rheinmetall nu s-a întâmplat nimic din punctul lor de vedere. Din punctul nostru de vedere, noi ne-am făcut treaba, iar ei trei ani nu au venit cu nimic către noi. Atunci a fost vorba despre o asociere între cele două societăţi, iar societatea mixtă creată trebuia să demareze programul TBT 8x8, program strategic de interes naţional. Timp de trei ani, Rheinmetall nu a făcut niciun pas înainte, în timp ce Uzina Automecanica Moreni a făcut toţi paşii prevăzuţi în contract: a pus la dispoziţie forţa de muncă, halele, utilajele, absolut tot ce era necesar. Cei care nu au mişcat un deget în a finaliza ce au început au fost nemţii. Mai mult, articolul 8 din contract ne interzicea să producem transportoare atât timp cât aveam parteneriatul cu Rheinmetall. Cred că tot ce s-a întâmplat atunci a fost o mascaradă orchestrată politic să ţină în loc Uzina Automecanica Moreni. Din cauza intereselor proprii şi de partid, politicienii noştri au facilitat astfel de şmecherii în dauna lucrurilor serioase care se puteau face în România", a declarat, pentru ziarul BURSA, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA) şi preşedintele Sindicatului Dreptatea de la UA Moreni.

Preşedintele ASIAA arată că este posibil ca mentalitatea în cadrul conducerii Rheinmetall să se fi schimbat odată cu războiul din Ucraina şi susţine că, deşi la Satu-Mare nu există o fabrică de armament, compania din Germania poate coopera cu una locală.

"Nu ştiu de ce, Guvernul se implică în şmecherii de acest gen, mai ales că avem societăţi care nu au producţie - cum este fabrica de mentenanţă tancuri şi cum este Uzina Automecanica Moreni care face mentenanţă pentru transportoare şi pentru şenilate. Decizia celor de la Rheinmetall este posibil să fie argumentată din punct de vedere geografic - dat fiind faptul că Satu-Mare este foarte aproape de graniţa cu Ucraina, dar cred că are la bază şi considerente politice. Spun asta, deoarece la Moreni sunt reparate atât transportoarele blindate pe roţi cât şi MLVM-urile (Maşina de Luptă a Vânătorilor de Munte) pe şenile", ne-a transmis Constantin Bucuroiu.

Cert este că, în timp ce la Moreni lucrurile s-au împotmolit în perioada 2018-2019 şi parteneriatul cu Rheinmetall nu a mai continuat, la Satu Mare se pare că lucrurile vor avea un final fericit atât timp cât conducerea companiei germane a anunţat că centrul de mentenanţă va fi inaugurat până la finalul lunii aprilie.

Parteneriate în stand-by

Uzina Automecanica Moreni nu va încheia în viitorul apropiat niciun parteneriat cu marile companii producătoare de armament, chiar dacă delegaţiile acestora au vizitat până acum de mai multe ori fabrica din judeţul Dâmboviţa, ne-a spus Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică.

"După cum merg lucrurile, nu văd niciun progres făcut de stat pentru eventuale parteneriate cu compania americană Oshskosh şi cu compania sud-coreeană Hanwha Defense, deşi în acest moment Uzina Automecanica Moreni ar putea să facă absolut orice, pentru că are specialiştii necesari. Avem o fabrică aflată în proces de modernizare, cu hale care arată foarte bine şi care s-a dotat cu instalaţii şi utilaje moderne. Din păcate, există cineva care se opune total pentru ca această fabrică să se dezvolte şi să devină competitivă în industria de armament", a afirmat Constantin Bucuroiu.

Amintim că în 2021 şi 2022, Uzina Automecanica Moreni a fost vizitată în două rânduri de reprezentanţii companiei americane Oshskosh care ar fi dorit să realizeze acolo un hub de mentenanţă pentru vehiculele militare construite. Mai mult, sud-coreenii de la Hanwha Defense au vizitat şi ei, la începutul anului 2023, fabrica din Moreni, în încercarea lor de a încheia un parteneriat pentru construirea în ţara noastră a obuzierului K9. Din păcate, până acum niciuna dintre companiile respective nu şi-a manifestat clar intenţia de a semna un parteneriat cu vreuna dintre uzinele de producţie de armament din ţara noastră.

....................................................

Colaborarea româno-germană va continua în domeniul producţiei de armament

Chestiunea privind deschiderea de Rheinmetall la Satu-Mare a unui hub care să asigure mentenanţa echipamentelor şi tehnicii militare livrate Ucrainei de NATO a fost abordată şi în cadrul declaraţiilor de presă care au urmat întrevederii oficiale pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o ieri cu cancelarul Olaf Scholz.

Întrebat despre decizia companiei Rheinmetall, Olaf Scholz a spus: "Colaborarea noastră pentru sprijinirea Ucrainei este foarte intensă şi, desigur, că este clar că trebuie să asigurăm mentenanţa acestor echipamente şi arme livrate. Vom urmări acest aspect împreună. Puteţi fi siguri că vom face acest lucru împreună cu mulţi, mulţi paşi în viitor".

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a precizat: "Aş începe cu o afirmaţie. Investiţiile germane care s-au făcut în România au fost de succes şi cred că sunt atât în interesul antreprenoriatului german, cât şi în interesul României. Sunt locuri de muncă foarte bine plătite, se participă masiv la perfecţionarea forţei de muncă. Avem câteva exemple de şcoli de calificare şi acest lucru arată că aici vorbim de mult mai mult decât o banală colaborare economică. Este o colaborare cu foarte multe valenţe. Dacă această firmă relevantă în Germania va investi într-o locaţie în România, atunci acest lucru este de salutat. Şi, da, există multiple contacte pentru a convinge investitori din Germania să vină în România şi pentru îmbunătăţirea mediului de producţie destinată apărării naţionale. Detaliile despre aceste chestiuni vor fi, evident, făcute publice atunci când se ajunge la finalul unor posibile negocieri tehnice. Una peste alta, eu personal am sprijinit şi voi sprijini în continuare atragerea de investiţii germane în România, indiferent dacă vorbim despre producţia în apărare sau despre alte sectoare".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Alte state din motive de securitate nationala,au refuzat,

    dar noi nu avem nici o treaba suntem bucurosi 

    1. Mor de ciuda kgb-istii !

    Alte state, din aceleasi motive de securitate nationala si europeana, au acceptat si...bine au facut !

    Partea proasta este ca Romania a pierdut trenul, ca deobicei; Ne-au "luat fata" cu mult, altii !!!  

    1. Am devenit tinte ale rusilor intr-un razboi care nu ne priveste.

      Cat de curand razboiul va veni si peste noi. Va doriti atat demult razboi? Pentru ce? Pentru Ucraina, un stat ostil Romaniei: Bastroe, Insula Serpilor, minoritatea romana fara drepturi fundamentale, teritoriile romanesti luate, ne-am distrus agricultura. 

      Trimitem arme de ascuns, mercenari, platim miliarde de euro pentru Ucraina. 

      Vezi barbati tineri Ucrainieni cu masini de lux, ce primesc mii de lei pe luna sa stea la cafele, in timp ce Romanii mor de foame la propriu, spitalele sunt o bataie de joc etc 

      Sunt amendati cu mii de lei ca indraznesc sa vanda patrunjel.

      Am devenit un popor asuprit in proria tara. 

    Fanii razboiului de abia asteapta

    sa mai fie ucisi zeci de mii de tineri pe front,

    sunteti intregi la cap ?! 

    1. ai totala dreptate, pana cand te trezesti cu rusu la usa ,ca sa omoare tot ce inseamna barbati sa violeze toate femeile si sa le omoare sa iti ia copii cu japca si sai duca la ei in tara,sai indoctrineze si sa creeze cu ei viitoarea lor armata atunci spune si tu ce faci,de frica de anu muri pe front stai sati faca cea ce tiam descris eu mai inainte asta inseamna ca nu esti om ci o carpa

      Hai plimba ursul la Bahmut sa iei steagul rusesc de pe primarie. Altfel, taci din gura si nu mai minti sinistru cum faci in 3.1

      Ia citeste putin sa vezi si cum ne-au bombardat americanii si UK Bucurestiul in 4 aprilie, cu tinta pe civili. Cartiere intregi rase de bombe, civili mitraliati din avion ca pe ultimii caini.

      Ia citeste putin sa vezi cam ce au facut americanii in Iraq, Afganistan, Serbia etc. Sute de mii de victime si cate atrocitati.  

      Daca tot esti atat de curajos viteazule, ia du-te in Ucraina si lupta si lasa-ne cu propaganda. Fii om nu carpa! Si asa se cauta mercenari, mai primesti si bani. 

      Cand or sa ne atace rusii o sa luptam atunci, dar pana una alta  

      nu am vazut sa ne ameninte rusii. 

      In schimb, ii provocam, suntem agresivi cu ei, trimitem arme, mercenari, politicienii slugi ne implica pe ascuns intr-un razboi sa fim carne de tun. 

      Uneori ma intreb cat or sa ne mai rabde rusii pana ne trimit o racheta nucleara sa ne linisteasca putin.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb