SĂRĂCIE MARE !Consolidăm doar trei imobile

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 10 martie 2010

Consolidăm doar trei imobile

În ţară, sute de construcţii stau să cadă la primul cutremur

Doar trei imobile.

Atât vor intra, anul acesta, în procesul de execuţie a lucrărilor de consolidare, din sutele de clădiri pericol public, cu risc seismic gradul I, ce stau să cadă la primul cutremur, a decis Guvernul.

Celor trei clădiri, ce vor intra în faza de execuţie, se adaugă alte şapte construcţii ce urmează să intre în faza de proiectare a lucrărilor de consolidare, potrivit Programului de acţiune pe 2010, ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

Două din cele trei clădiri, care urmează să intre în execuţie, sunt localizate în Capitală şi datează din 1928, respectiv 1935, iar cel de-al treilea este localizat în Ploieşti şi a fost construit în 1962.

Cele şapte clădiri ce vor intra în faza de proiectare, datează din 1891 până la 1984, şi sunt localizate în Bucureşti, Hârşova, Cernavodă şi Sfântu Gheorghe.

Guvernul îşi propune, astfel, să finalizeze lucrările la cele zece imobile, anul acesta, în condiţiile în care, în ţară, sunt sute astfel de construcţii, în pericol fiind viaţa a zeci de mii de cetăţeni.

Lipsa banilor şi faptul că acest gen de iniţiativă nu a reprezentant, pentru niciun Guvern, în ultimii ani, o preocupare majoră sunt singurele explicaţii pentru situaţia actuală, în care privim cu îngrijoare la efectele cutremurelor devastatoare din Haiti şi Chile.

În privinţa lipsei banilor, interesant este că hotărârea de guvern, ce aprobă Programul de acţiuni pe 2010, nu prezintă sursele de finanţare şi nici valoarea estimativă a costurilor cu lucrările la cele zece imobile.

Ştim doar că, anul trecut, pentru acest gen de lucrări au fost alo-caţi doar circa 8 milioane de lei, cu doar 2% mai mult decât bugetul din 2008.

În ceea ce priveşte dezinteresul autorităţilor, statisticile sunt grăitoare: până în prezent, numai în Capitală, din cele 350 de construcţii încadrate în clasa I de risc seismic au fost consolidate doar 16. Media de finanţare a ultimilor ani este de aproximativ 2 milioane de euro.

Iar situaţia nu pare să se schimbe radical, în bine, nici pe viitor, în condiţiile în care seismologii admit riscul unui cutremur de magnitudinea celui din `77.

Programul de acţiune, adoptat de Guvern prevede că, în perioada 2011-2012, vor fi finalizate lucrări de execuţie doar la alte 16 construcţii la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro