SCANDALUL VOLKSWAGEN DEMASCĂ ŞI ALTE COMPANIIGermania: Mari producători auto încalcă standardele de poluare

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 2 octombrie 2015

Germania: Mari producători auto încalcă standardele de poluare

Unele modele depăşesc de peste zece ori limitele legale de emisii

-------

Actualizare 15:10 SUA extind investigaţiile privind emisiile poluante la BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover şi Mercedes

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a extins investigaţiile privind falsificarea rezultatelor testelor antipoluare şi la alte modele diesel, produse de BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover şi Mercedes-Benz, a anunţat Financial Times.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a extins investigaţiile privind falsificarea rezultatelor testelor antipoluare şi la alte modele diesel, produse de BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover şi Mercedes-Benz, a anunţat publicaţia britanică 'Financial Times' (FT).

Grupul german Volkswagen (VW) este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor făcute de autorităţile SUA cu privire la emisiile vehiculelor, prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA). Volkswagen a oprit vânzarea maşinilor diesel Passat, Jetta, Golf şi Beetle.

EPA verifică cel puţin 28 de modele diesel pentru a a determina dacă VW a fost singurul grup care a falsificat rezultatele testelor antipoluare sau mai sunt şi alte companii auto care au folosit acel soft, susţine FT, citând un document obţinut de ziar.

Producătorii auto europeni avertizează Bruxelles-ul să nu reacţioneze exagerat la scandalul VW

Producătorii europeni de automobile cer Comisiei Europene, într-o scrisoare, să nu reacţioneze exagerat la scandalul Volkswagen, care pune sub semnul întrebării viitorul automobilelor diesel şi slăbeşte întregul sectorul auto, relatează Financial Times.

În scrisoarea trimisă liderilor UE, Carlos Ghosn, directorul general al alianţei Renault-Nisan şi preşedinte al asociaţiei constroctorilor auto europeni, ACEA, a respins îngrijorările că şi alţi producători s-au angajat în practici de "înşelăciune de mare amploare", la nivelul VW, care a dotat motoarele diesel ale automobilelor cu un soft care reduce nivelul emisiilor poluante în timpul testelor oficiale.

Ghosn a avertizat liderii europeni să nu reacţioneze exagerat la acest scandal, cu noi reglementări care ar putea afecta vânzările de vehicule diesel.

"Toţi producătorii au investit masiv în inovaţii, dezvoltarea de tehnologii diesel avansate care consumă mai puţin carbunrant, reducând astfel nivelul emisiilor", a scris Ghosn în scrisoarea adresată consiliului pentru competitivitate al UE, obţinută de Financial Times.

El a adăugat că producătorii auto au înţeles că scandalul a scos în evidenţă necesitatea de a îmbunătăţi sistemul de testare a automobilelor, dar a avertizat că "trebuie evitate măsurile care pot submina competitivitatea sectorului auto, care reprezintă 12,1 milioane de locuri de muncă în Europa".

Consiliul competitivităţii reuneşte miniştrii statelor membre responsabili cu comerţul, economia şi industria.

O primă versiune a scrisorii, trimisă unei terţe părţi de la Bruxelles, a mers chiar mai departe, părând să sugereze o conspiraţie politică venită din SUA.

"Înţelegem că Statele Unite vor să conteste rolul de lider al producătorilor europeni în tehnologia diesel", potrivit scrisorii.

ACEA a precizat că propoziţia a fost scoasă din versiunea finală a scrisorii pentru că s-a considerat că "poate da naştere la interpretări greşite".

Scrisoarea reprezintă reacţia oficială a industriei auto la criza care afectează VW, cel mai mare producător auto în funcţie de vânzări. În urma scandalului, directorul general al Volkswagen, Martin Winkerton, şi-a demisia, fiind înlocuit de şeful Porsche, Matthias Muller.

Recunoaşterea de către VW că a trişat în timpul testelor de măsurare a emisiilor automobilelor diesel din SUA a scos la iveală impactul noxelor auto asupra calităţii aerului, ridicând semne de întrebare privind viitorul motoarelor diesel.

Producătorii europeni au investit miliarde de euro în dezvoltarea tehnologiei pentru vehiculele de pasageri, pentru a vedea că este respinsă de mari părţi ale lumii. În Europa au loc trei sferturi din vânzările de automobile diesel la nibal global.

"Rămânem dedicaţi să facem progrese serioase în privinţa emisiilor, dar fără să renunţăm la una dintre tehnologiile în care Europa este lider şi care va rămâne esenţială pentru a respectarea ţintelor ambiţioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon până în 2021", afirmă Ghosn în scrisoare.

Ghosn a avertizat că prpducătorii nu vor putea aduce îmbunătăţiri legate de nivelul emisiilor de oxid de nitrogen pentru toate vehiculele produse până cel puţin în septembrie 2019, doi ani după ce Comisia Europeană vrea să introducă teste în condiţii reale de trafic şi un regim mai strict pentru testele de laborator.

Producătorii vor putea totuşi să aducă îmbunătăţirile necesare în cazul noilor modele, până la sfârşitul lui 2017.

Ghosn s-a mai referit şi la schimbările tehnice semnificative pe care producătorii trebuie să le facă pentru a trece testele de poluare în condiţii reale, avertizând că trecerea la vehicule electrice şi hibride necesită timp.

Bas Eickhout, parlamentar european membru în comitetul pentru mediu, a spus că este alarmat de tonul defensiv al scrisorii, părând că producătorii nu au învăţat nimic din scandalul VW.

(A.L.)

-------

Actualizare 13:45 Elveţia interzice înregistrarea noilor maşini diesel VW, afectate de scandalul emisiilor

Oficiul rutier din Elveţia a emis o interdicţie preliminară privind înregistrarea noilor vehicule diesel Volkswagen, ale căror motoare ar putea fi echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare, transmite Reuters.

Instituţia a interzis şi înregistrarea vehiculelor importate second-hand, afectate de scandalul emisiilor. Anunţul de vineri nu se aplică automobilelor VW care rulează deja pe autostrăzile din Elveţia, a precizat Oficiul rutier.

Până la 129.000 de vehicule ale grupului Volkswagen înregistrate în Elveţia sunt afectate de scandalul emisiilor, a anunţat AMAG, distribuitorul elveţian al VW. Deja AMAG a oprit vânzarea maşinilor noi VW, afectate de scandalul emisiilor.

(I.D.)

-----------

Actualizare 13:09 Franţa a deschis o anchetă împotriva Volkswagen pentru fraudă

Franţa a deschis vineri o anchetă preliminară pentru "fraudă agravantă" împotriva grupului german Volkswagen, în urma scandalului motoarelor "truncate", informează agenţia EFE, citând surse judiciare.

Decizia Ministerului Public este motivată de "toate elementele apărute în mass-media" în legătură cu acest caz şi de notificarea prezentată de un funcţionar public din regiunea pariziană, a cărei identitate nu a fost făcută publică, precizează sursele citate.

(I.D.)

-----------

Unele autoturisme diesel fabricate de producători majori, printre care "Renault" SA (Franţa), BMW AG (Germania), "Nissan Motor" Co., PSA "Peugeot Citroen", "Mercedes", "Fiat" SpA (Italia), "Hyunday Motor" Co. (Coreea de Sud) şi "Mazda Motor" Corp. (Japonia), nu respectă standardele privind emisiile de noxe, potrivit unor teste efectuate de Automobil Clubul German (ADAC), anunţă The Guardian.

Potrivit acestuia, numai un sfert din cele 79 de modele diferite testate de ADAC au atins, în timpul mersului, performanţele oficiale de la testele existente la nivelul UE. Conform rezultatelor testelor, modelele Volvo S60, Espace Energy Renault, Jeep Renegade şi X-Trail Nissan au depăşit de peste zece ori limitele legale din Europa pentru oxid de azot.

La fel, sunt vizate modelele noi construite de BMW, "Citroen", "Fiat", "Ford", "Hyundai", "Jaguar", "Mazda", "Mercedes" şi "Peugeot", precizează ADAC.

Reinhard Kolke, responsabil tehnic în cadrul ADAC, a declarat: "Dacă toate maşinile ar fi îndeplinit cerinţele privind noxele, am fi rezolvat cele mai grave efecte la adresa sănătăţii. Fiecare consumator are dreptul să se aştepte ca toţi producătorii auto să respecte limitele, dar încă se depăşesc aceste limite".

Un purtător de cuvânt al "Hyundai" a declarat că grupul sud-coreean respectă normele şi metodele de testare din fiecare regiune unde vinde maşini, inclusiv în Europa.

În zilele precedente, şi alte companii auto, inclusiv "Nissan" şi "Renault", au dat asigurări că respectă standardele de poluare. Alţi producători auto nu au făcut declaraţii.

De menţionat că alte teste, realizate de Consiliul Internaţional pentru Transport Curat (ICCT), arată că maşini produse de "Volvo", "Renault" şi "Hyundai" riscă să nu treacă testele privind emisiile.

Testele la companiile menţionate au fost efectuate în contextul scandalului care afectează grupul "Volkswagen" AG (VW).

Compania germană este acuzată că a trişat la testele autorităţilor SUA privind emisiile vehiculelor comercializate pe piaţa americană, prin instalarea unui software care le permitea maşinilor să îndeplinească standardele de poluare în timpul verificărilor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale, conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA. Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor de poluare.

VW analizează măsuri pentru susţinerea ratingului grupului

Consiliul de supraveghere al "Volkswagen" analizează măsuri de reducere a costurilor şi de generare a fluxului de capital, pentru susţinerea ratingului de credit, pe fondul scandalului emisiilor poluante, spun surse citate de Reuters, care adaugă că grupul nu ia în considerare vânzări de active sau mărci.

Potrivit uneia dintre surse, compania ar putea recurge la o majorare de capital în situaţia în care costurile acesteia vor trece peste "un nivel critic" în urma scandalului.

Reprezentanţii VW au refuzat să comenteze în acest sens.

UE ar trebui să grăbească adoptarea planului privind introducerea unor teste mai dure care să determine nivelul de poluare al maşinilor, declară ministrul spaniol al industriei, Jose Manuel Soria, transmite Bloomberg.

"Măsurie trebuie să ia în calcul faptul că industria motoarelor diesel din Europa este una extrem de importantă pentru sectorul auto. Aşadar, trebuie să combinăm noile reglementări privind măsurarea emisiilor în condiţii reale de conducere cu importanţa industriei noastre auto", a afirmat Soria.

Ministrul a prezentat un plan potrivit căruia cele 28 de state membre ale UE vor face propuneri pentru un nou regim al testelor, posibil în 2017, care va măsura emisiile în condiţii reale de conducere, precum şi în laborator.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Au aparut motoare cu randament ridicat pe benzina, asa numitele TSI de la Volkswagen si motorul de 1 l de la Ford. Acele motoare au exact aceleasi conditii de temperatura presiune favoravile producerii oxizilor de azot incriminati. Ar trebui aruncata o privire si acolo!

  La fel ca si cu bancile; "marii" adica rechinii mondiali ne papa banutii. 

  Aha, se trezira nemtii prinsi cu mata-n sac sa arunce cu rahat in toata lumea. Stati usor baiesti, lasati-o moarta cu tactica asta de 2 bani in care se ia o masina careia i se scoate catalizatorul si-apoi se masoara cica stiintific. Tehnicile astea nu tin, sunt fumate.

  Realitatea e ca ati mintit lumea ca faceti masini bune cand de fapt vindeati fărașe pe post de masini. Fiarele alea pe care le vindeti se strica in draci si te trezesti ca, dupa expirarea garantiei, mai platesti inca odata pretul numai pe service si piese proate(de origine se-ntelege). Sper sa va manance FALIMENTUL! Incepe si lumea sa inteleaga ca PRODUS GERMAN=TEAPA MAXIMA! 

  Aha, se trezira nemtii prinsi cu mata-n sac sa arunce cu rahat in toata lumea. Stati usor baiesti, lasati-o moarta cu tactica asta de 2 bani in care se ia o masina careia i se scoate catalizatorul si-apoi se masoara cica stiintific. Tehnicile astea nu tin, sunt fumate.

  Realitatea e ca ati mintit lumea ca faceti masini bune cand de fapt vindeati fărașe pe post de masini. Fiarele alea pe care le vindeti se strica in draci si te trezesti ca, dupa expirarea garantiei, mai platesti inca odata pretul numai pe service si piese proate(de origine se-ntelege). Sper sa va manance FALIMENTUL! Incepe si lumea sa inteleaga ca PRODUS GERMAN=TEAPA MAXIMA! 

  Aha, se trezira nemtii prinsi cu mata-n sac sa arunce cu rahat in toata lumea. Stati usor baiesti, lasati-o moarta cu tactica asta de 2 bani in care se ia o masina careia i se scoate catalizatorul si-apoi se masoara cica stiintific. Tehnicile astea nu tin, sunt fumate.

  Realitatea e ca ati mintit lumea ca faceti masini bune cand de fapt vindeati fărașe pe post de masini. Fiarele alea pe care le vindeti se strica in draci si te trezesti ca, dupa expirarea garantiei, mai platesti inca odata pretul numai pe service si piese proate(de origine se-ntelege). Sper sa va manance FALIMENTUL! Incepe si lumea sa inteleaga ca PRODUS GERMAN=TEAPA MAXIMA! 

  Aha, se trezira nemtii prinsi cu mata-n sac sa arunce cu rahat in toata lumea. Stati usor baiesti, lasati-o moarta cu tactica asta de 2 bani in care se ia o masina careia i se scoate catalizatorul si-apoi se masoara cica stiintific. Tehnicile astea nu tin, sunt fumate.

  Realitatea e ca ati mintit lumea ca faceti masini bune cand de fapt vindeati fărașe pe post de masini. Fiarele alea pe care le vindeti se strica in draci si te trezesti ca, dupa expirarea garantiei, mai platesti inca odata pretul numai pe service si piese proate(de origine se-ntelege). Sper sa va manance FALIMENTUL! Incepe si lumea sa inteleaga ca PRODUS GERMAN=TEAPA MAXIMA! 

  1. nu sunt produsele nemtesti chiar cele mai rele din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro