Scriitori americani de top dau în judecată OpenAI pentru drepturi de autor

A.F.
Internaţional / 21 septembrie

Scriitori americani de top dau în judecată OpenAI pentru drepturi de autor

Un grup comercial al autorilor din SUA a dat în judecată OpenAI la tribunalul federal din Manhattan în numele unor scriitori de renume, printre care John Grisham, Jonathan Franzen, George Saunders, Jodi Picoult şi George R.R. Martin, autorul romanului "Game of Thrones", şi acuză compania că şi-a antrenat în mod ilegal popularul chatbot ChatGPT, bazat pe inteligenţă artificială, pe baza lucrărilor lor, conform Reuters.

Procesul colectiv propus marţi târziu de Authors Guild se alătură altor procese intentate de scriitori, proprietari de coduri sursă şi artişti vizuali împotriva furnizorilor de inteligenţă artificială generativă.

Pe lângă OpenAI, susţinut de Microsoft, procese similare sunt în curs de soluţionare împotriva Meta Platforms şi Stability AI cu privire la datele utilizate pentru antrenarea sistemelor lor de inteligenţă artificială.

Printre ceilalţi autori implicaţi în cel mai recent proces se numără scriitorul Michael Connelly, autorul cărţii "The Lincoln Lawyer", şi romancierii-avocaţi David Baldacci şi Scott Turow.

OpenAI şi alţi acuzaţi din domeniul IA au declarat că utilizarea datelor de antrenament extrase de pe internet se califică drept utilizare corectă în conformitate cu legislaţia americană privind drepturile de autor.

Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat ieri că firma respectă drepturile autorilor şi că "poartă discuţii productive cu mulţi creatori din întreaga lume, inclusiv cu Authors Guild".

Directorul general al Authors Guild, Mary Rasenberger, a declarat miercuri că autorii "trebuie să aibă posibilitatea de a controla dacă şi cum sunt folosite operele lor de către AI generativă" pentru a "păstra literatura noastră".

În plângere se arată că ChatGPT a generat rezumate exacte ale cărţilor autorilor atunci când a fost solicitat, indicând că textul acestora este inclus în baza sa de date.

De asemenea, a citat îngrijorarea tot mai mare că autorii ar putea fi înlocuiţi de sisteme precum ChatGPT care "generează cărţi electronice de calitate scăzută, care se dau drept autori şi înlocuiesc cărţile scrise de oameni".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb