Sectorul IT din Rusia riscă să piardă în continuare lucrători în noul an

G.D.
Internaţional / 3 ianuarie 2023

Sectorul IT din Rusia riscă să piardă în continuare lucrători în noul an

Sectorul IT din Rusia riscă să piardă în continuare lucrători în noul an, din cauza unui proiect de lege privind munca de la distanţă, în timp ce autorităţile încearcă să îi atragă înapoi pe unii dintre zecile de mii care au plecat în străinătate, transmite Reuters, conform News.ro.

Având locuri de muncă relativ mobile, lucrătorii IT s-au aflat printre numeroşii ruşi care au fugit după ce Moscova şi-a trimis armata în Ucraina pe 24 februarie şi sutele de mii care au urmat când a început o convocare militară în septembrie.

Guvernul estimează că 100.000 de specialişti IT lucrează în prezent din străinătate pentru companiile ruseşti.

Acum, la începutul acestui an, este propusă o lege care ar putea interzice munca la distanţă pentru unele profesii.

Parlamentarii mai conservatori, temându-se că mai mulţi profesionişti IT ruşi ar putea ajunge să lucreze în ţările NATO şi să partajeze din neatenţie informaţii sensibile de securitate, au propus interzicerea unor specialişti IT să părăsească Rusia.

Însă Ministerul pentru Sectorul Digital a spus în decembrie că o interdicţie totală ar putea face firmele ruseşti de IT mai puţin eficiente şi, prin urmare, mai puţin competitive:

"În cele din urmă, oricine poate atrage personalul cel mai talentat, inclusiv cel din străinătate, va câştiga".

În timp ce mulţi tineri ruşi dezamăgiţi au plecat în ţări precum Letonia, Georgia sau Armenia, unde limba rusă este vorbită pe scară largă, câţiva au făcut un salt mai mare - în Argentina.

Specialistul IT Roman Tulnov, în vârstă de 36 de ani, a declarat că nu intenţionează să se întoarcă în Rusia sub nicio formă.

"Îmi doream să plec de ceva vreme. Pe 24 februarie, totul a devenit clar. Am înţeles că nu mai există viaţă în Rusia. Înainte de mobilizare, nimeni nu s-a gândit să dea voie oamenilor să se mute cine-ştie-unde ", a spus el, creditând mobilizarea în special pentru oportunitatea de a lucra la şase zone de timp distanţă şi de a-şi continua activitatea.

Viacheslav Volodin, puternicul preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului, Duma de Stat a Rusiei, a spus că doreşte să vadă impozite mai mari pentru lucrătorii care s-au mutat în străinătate.

Designerul de produs Iulia, în vârstă de 26 de ani, a estimat că un sfert din echipa ei ar prefera să renunţe decât să se întoarcă în Rusia sub constrângere.

"O astfel de alegere, fără alternativă, este un pic ca negocierea cu teroriştii: "Întoarceţi-vă sau vă vom face slujba imposibilă şi pentru compania şi angajaţii dumneavoastră", a spus ea.

Unii ruşi expatriaţi ar putea fi, de asemenea, să nu mai plătească impozite. Impozitul pe venitul personal, de 13%, este dedus automat de la angajaţii rezidenţi, dar cei care lucrează pentru companii cu sediul în Rusia din străinătate sunt lăsaţi în voia lor.

Jucătorul profesionist de poker online Saşa, în vârstă de 37 de ani, care locuieşte şi el în Argentina, a declarat că a încetat să mai plătească taxe ruseşti.

"Când plătiţi taxe susţineţi statul şi expansiunea militară a acestuia. Nu plătesc şi nu plănuiesc să fac", a spus el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domne ajuta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb