Şefa guvernului danez a fost primită la Chişinău de Maia Sandu

G.D.
Internaţional / 31 ianuarie

Şefa guvernului danez a fost primită la Chişinău de Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit-o astăzi la Chişinău pe şefa guvernului danez Mette Frederiksen, după o vizită a acesteia în Ucraina, informează MOLDPRES, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană este hotărâtă să crească asistenţa macro-financiară pentru Republica Moldova şi să susţină republica în procesul său de integrare europeană, a declarat la Chişinău şefa guvernului danez, după o întrevedere cu preşedinta Maia Sandu.

La rândul său, în declaraţii pentru presă, Maia Sandu s-a referit la consecinţele războiului din Ucraina şi la criza energetică şi a subliniat că aderarea la UE va ancora Republica Moldova într-o comunitate în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate, transmite Radio Chişinău.

Sandu a subliniat că un stat democratic "nu poate rezista singur în regiunea noastră dominată de război şi de interesele Rusiei", precizând că Moldova poate supravieţui aici ca o ţară democratică, doar aderând la Uniunea Europeană. Şefa statului a mai spus că vizita premierului danez va da un impuls nou colaborării dintre cele două ţări.

"Aderarea la UE ne va ancora într-o comunitate a statelor democratice, în care cetăţenii trăiesc în pace şi prosperitate. Iar pacea în ţara noastră depinde de rezistenţa ucrainenilor", a subliniat Maia Sandu

"Danemarca este un lider european în domeniul gestionării deşeurilor. Anul acesta ţara noastră va începe realizarea unui program naţional de gestionare a deşeurilor solide. De asemenea, ne-am asumat un angajament ambiţios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare. Suntem interesaţi de intensificarea schimburilor economice şi creşterea investiţiilor daneze în Republica Moldova", a mai declarat Maia Sandu.

La rândul său, Mette Frederisksen a spus că Moldova este un prieten important al Danemarcei şi că cele două ţări îşi vor consolida parteneriatul. Totodată, şefa guvernului danez a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

"Noi, în cadrul Uniunii Europene, suntem determinaţi să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova până la suma de 295 de milioane de euro. Astăzi am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru Republica Moldova. Am discutat şi despre tranziţia verde şi cred că avem mai multe domenii în care am putea conlucra foarte strâns cu Republica Moldova", a spus Mette Frederisksen.

Maia Sandu a mai amintit că anul trecut Republica Moldova a fost apreciată în raportul global privind starea democraţiei ca un "punct luminos" pe harta Europei şi a urcat cu 49 de poziţii pe locul 40 în lume în clasamentul libertăţii presei. Republica Moldova luptă acum pentru a-şi apăra pacea, democraţia şi libertatea, a declarat Maia Sandu.

Vizita întreprinsă Mette Frederiksen la Chişinău este prima a unui premier danez în Republica Moldova.

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

24 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9255
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5904
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9881
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6013
Gram de aur (XAU)Gram de aur294.2340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro