SIBEXDupă votul Brexit, Dow Jones şi-a continuat căderea, iar aurul ascensiunea

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iunie 2016

Ecourile negative ale votului favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au continuat să se răsfrângă asupra pieţelor financiare şi la debutul săptămânii, după ce vineri cotaţiile acţiunilor scăzuseră agresiv, iar aurul se apreciase pe fondul cererii de active de protecţie. Astfel, nici piaţa futures de la Sibiu nu a făcut excepţie de la drumul "roşu" pe care s-au înscris majoritatea activelor suport, scăderile fiind la putere în prima jumătate a sesiunii de luni. Lichiditatea nu era însă una foarte consistentă, datele culese după şapte ore şi jumătate de la deschidere indicând 31 de contracte futures cu o valoare de 410.852 lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa septembrie, identificat prin simbolul DEDJIA 16I totaliza 14 contracte iar cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se situa la 17.013 de puncte, nivel rezultat în urma unei scăderi de 469 de puncte faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, ("start of day price")[1], estimată de grecii de la ATHEXClear la 17.482 de puncte. În balanţă cu nivelul de la închiderea şedinţei de vinerea trecută, DEDJIA 16I se deprecia cu 374 de puncte. Pentru scadenţa decembrie DEDJIA 16L totaliza 5 contracte iar cotaţia se deprecia cu 632 de puncte faţă de "start of day price", (17.570 puncte), valorând 16.938 de puncte. Şi pe Wall-Street se profila o nouă şedinţă cu deprecieri, indicii reprezentativi americani înregistrând declinuri consistente încă de la startul şedinţei.

În ceea ce priveşte aurul se înregistrau 5 contracte înregistrate GOLD 16F, iar metalul nobil era cotat la 1326,6 dolari/uncie, apreciindu-se pentru scadenţa iunie cu 12,5 dolari în raport cu "start of day price"(1314,1 USD) În balanţă cu închiderea de vineri 24.06, preţul futures al aurului creştea cu 6,5 dolari.

Simbolul EUUSR 16I care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa septembrie, totaliza tot 5 contracte, iar euro se deprecia faţă de dolar, fiind cotat la 1,10 USD, cu aproape 2% în minus raportat la preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare[1], stabilit de ATHEXClear la 1,1297 USD.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro