SIEGFRIED MUREŞAN:"Planul REPowerEU din care ţara noastră va primi 1,3 miliarde de euro, adoptat în comisiile de specialitate ale PE"

V.G.
Politică / 25 octombrie 2022

"Planul REPowerEU din care ţara noastră va primi 1,3 miliarde de euro, adoptat în comisiile de specialitate ale PE"

Poziţia Parlamentului European privind Planul "REPowerEU" de reducere a dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă a fost adoptată astăzi cu largă majoritate de Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare ale Parlamentului, informează un comunicat de presă transmis de deputatul european, Siegfried Mureşan.

Potrivit sursei citate, rezultatul votului a fost de 80 de voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi 4 abţineri.

"REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale statelor membre, dedicat investiţiilor în domeniul energetic. România va primi din acest nou fond 1,3 miliarde de euro pentru investiţii în eficienţa energetică, reducerea dependenţei de importurile de gaz din Federaţia Rusă, îmbunătăţirea infrastructurii energetice şi investiţii în surse de energie regenerabilă. Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care ţara noastră le primeşte deja pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă din Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă", a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redare şi Rezilienţă şi Planul "REPowerEU".

Parlamentul European cere, în poziţia adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanţare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană şi Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziţia Parlamentului prevede finanţarea cu caracter retroactiv a investiţiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina.

Poziţia Parlamentului European cuprinde şi prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă să aibă doar 30 de zile la dispoziţie pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenţia lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenţionează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

"Pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece ţara noastră deja şi-a anunţat intenţia de a accesa toate creditele şi, dacă vor rămâne bani nealocaţi din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiţii foarte bune pentru investiţii în domeniul energetic", a adăugat deputatul european Siegfried Mureşan.

Parlamentul mai solicită ca, în toate statele membre, acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităţilor locale şi regionale.

"Autorităţile locale cunosc adesea cel mai bine care sunt nevoile din comunităţile locale, care sunt categoriile de populaţie şi întreprinderile care au nevoie de sprijin suplimentar. Tocmai de aceea, implicarea autorităţilor locale este esenţială", a mai spus Siegfried Mureşan.

Următorul pas pentru adoptarea Planului "REPowerEU" îl constituie votul în plenul Parlamentului European. Acesta va avea loc în sesiunea plenară din 9 - 10 noiembrie. După această etapă, vor urma negocierile finale între Parlament şi Consiliu pentru adoptarea legislaţiei europene a pilonului RepowerEU, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro