Şoigu acuză Ucraina de ''terorism nuclear'' la centrala Zaporojie

G.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 2 septembrie

Şoigu acuză Ucraina de ''terorism nuclear'' la centrala Zaporojie

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa, au relatat astăzi agenţiile de ştiri ruse, potrivit Agerpres.

Şoigu a acuzat Ucraina de ''terorism nuclear'' şi a respins acuzaţiile formulate de Kiev şi de Occident potrivit cărora Rusia a desfăşurat armament greu la centrala nucleară din sudul Ucrainei, aflată sub controlul ruşilor din martie.

''Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru'', a insistat Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus.

Şoigu a apreciat că Kievul ''creează o ameninţare reală de catastrofă nucleară'' şi foloseşte armament furnizat de Occident pentru a ataca centrala. El a susţinut că Ucraina a lansat 120 de obuze de artilerie şi 16 atacuri ''kamikaze'' cu dronă în ultimele şase săptămâni. ''Aceasta nu este altceva decât terorism nuclear'', a adăugat Şoigu, care a acuzat totodată SUA şi Uniunea Europeană că ''încurajează astfel de acţiuni nechibzuite''.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de atacarea centralei. Reuters menţionează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, a declarat astăzi agenţiei ruse RIA Novosti că doi inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vor rămâne la centrala Zaporojie cu titlu permanent, transmite Reuters.

O misiune AIEA se află în prezent la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Separat, Ucraina a denunţat astăzi faptul că Rusia a manipulat vizita experţilor AIEA, motiv pentru care ''va fi greu'' ca agenţia ONU să poată elabora un raport imparţial cu privire la situaţia reală de la centrală, transmite EFE.

''Armata rusă minte, manipulează şi tergiversează realitatea la centrala nucleară Zaporojie, transmiţând misiunii AIEA doar acele informaţii care îi convin'', a scris pe contul său de Telegram compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom. Potrivit companiei citate, prezenţa vehiculelor militare ruse în sala turbinelor ''a fost prezentată experţilor AIEA drept echipament al forţelor de apărare chimică''.

În plus, a adăugat Energoatom, ''ruşii nu au permis misiunii să pătrundă în centrul de criză al centralei, unde în prezent există personal militar rus pe care reprezentanţii AIEA nu trebuiau să-l vadă'', ''ascunzându-le'' prezenţa ''invadatorilor ruşi înarmaţi''.

Energoatom a mai afirmat că partea rusă ''a blocat comunicaţiile mobile şi de internet în Energodar'', localitate pe teritoriul căreia se află centrala nucleară, ''pentru a evita trimiterea de fotografii şi de înregistrări video de la centrala nucleară şi din oraş''. Mai mult, potrivit Energoatom, ruşii au permis doar personalului operativ al centralei să vină la muncă, limitând semnificativ prezenţa oamenilor pe ruta de deplasare a delegaţiei AIEA.

Compania ucraineană a insistat totodată că majoritatea ''mass-media internaţionale'' amplasate ieri în faţa centralei Zaporojie erau ''propagandişti ruşi'' şi că jurnaliştilor ucraineni şi străini care încercau să ajungă la centrală dinspre teritoriile aflate sub control ucrainean le-a fost blocat accesul la punctul de control rus.

Energoatom consideră totodată că misiunea AIEA a fost ţinta unui ''spectacol planificat'', pe traseul experţilor internaţionali către centrală făcându-şi apariţia locuitori din Energodar, şi acest oraş fiind sub ocupaţie rusă, ''care se plângeau de bombardamentele forţelor armate ale Ucrainei''.

''Ocupanţii mint, tergiversează faptele şi dovezile care atestă că ei au bombardat centrala, precum şi consecinţele pagubelor asupra infrastructurii centralei. Cum era de aşteptat, se dă vina pe forţele armate ucrainene. Este evident că în aceste condiţii va fi greu pentru AIEA să facă o evaluare imparţială a situaţiei de la centrala nucleară Zaporojie'', a mai opinat Energoatom.

Director general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat ieri, după ce a vizitat centrala nucleară, că ''este evident că centrala şi integritatea sa fizică au fost încălcate în mai multe rânduri, din greşeală sau intenţionat''. ''Nu avem elementele pentru a evalua acest aspect, însă este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem şi este ceva ce nu poate continua să se repete'', motiv pentru care AIEA ''încearcă să pună în funcţiune anumite mecanisme şi să stabilească o prezenţă permanentă'' a unor experţi ai AIEA la centrală.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro