S&P înrăutăţeşte perspectiva atribuită Enel

S.B.
Companii / 9 decembrie 2022

S&P înrăutăţeşte perspectiva atribuită Enel

Agenţia de evaluare financiară S&P a înrăutăţit joi perspectiva atribuită Enel SpA, citând riscurile de execuţie a planului de vânzare de active, anunţat luna trecută de cea mai mare companie de utilităţi din Italia, informează Agerpres.

De asemenea, S&P a confirmat ratingurile pe termen lung şi scurt "BBB+/A-2" acordate Enel.

La prezentarea strategiei actualizate, Enel SpA a informat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări. Cea mai mare parte a planului de vânzare de active - care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru - va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat Enel. Obiectivul Enel este de a-şi reduce datoria netă la 51 - 52 miliarde de euro până la finalul lui 2023, de la 69 miliarde de euro la 30 septembrie 2022.

"Perspectiva negativă reflectă faptul că planul masiv al companiei de rotaţie a activelor este supus riscurilor de execuţie, în timp ce cheltuielile ridicate de capital şi remuneraţie semnificativă acordată acţionarilor afectează profilul de risc financiar al grupului", se arată în comunicatul S&P.

Conform calculelor agenţiei, datoria netă ajustată a Enel ar putea atinge anul aceste nivelul de vârf de aproximativ 82 miliarde de euro.

Măsurile guvernamentale din Italia şi Spania, de a atenua impactul facturilor ridicate la energie asupra gospodăriilor şi companiilor, vor afecta fluxul de numerar al Enel, care, la 30 septembrie 2022, raporta un capital circulant negativ de 5 miliarde de euro.

"Previzionăm că Enel va continua să genereze flux de numerar negativ de aproximativ 4 miliarde de euro în 2023, după investiţii de 12,5 miliarde de euro, şi dividende de aproximativ 5,5 miliarde de euro - pe baza angajamentelor Enel de a majora dividendele la 0,43 euro pe acţiune", apreciază S&P.

Agenţia susţine că 2023 va fi un an esenţial pentru compania de utilităţi controlată de stat.

"Performanţa financiară şi operaţională în 2023, alături de o rezervă adecvată de lichidităţi (buffer), va fi critică pentru menţinerea ratingului", avertizează S&P.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro