SUA: Persoanele vizate de ordine de restricţie pentru violenţă în familie pot deţine arme, decide o curte de apel

G.D.
Internaţional / 3 februarie

Persoanele vizate de ordine de restricţie pentru violenţă în familie pot deţine arme, decide o curte de apel

O curte de apel din SUA a declarat neconstituţională o lege federală care incriminează deţinerea de arme de foc de către persoane aflate sub incidenţa unui ordin de restricţie pentru violenţă în familie, informează astăzi Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia de ieri a judecătorilor curţii de apel federale din New Orleans reprezintă cea mai nouă victorie pentru susţinătorii dreptului la arme de foc din SUA, după ce în iunie anul trecut o altă decizie a Curţii Supreme a extins dreptul americanilor de a purta arme de foc în afara casei.

Hotărârea din iunie a anunţat un nou test pentru evaluarea legislaţiei privind armele de foc, subliniind că restricţiile impuse trebuie să "respecte tradiţia istorică a acestei naţiuni în privinţa regimului armelor de foc" şi nu doar să urmeze interesele guvernamentale.

Ieri, judecătorul Cory Wilson - numit de Donald Trump - a notat că interzicerea dreptului la arme al persoanelor vizate de ordine de restricţie pentru violenţă în familie "întruchipează un obiectiv politic binevenit, menit să-i protejeze pe cei vulnerabili din societatea noastră". El a adăugat însă că decizia Curţii supreme din iunie face irelevant acest considerent şi că, din perspectivă istorică, o astfel de interdicţie "nu ar fi fost niciodată acceptată de strămoşii noştri".

Curtea de apel a respins astfel asumarea vinovăţiei şi sentinţa de şase ani de închisoare pronunţate împotriva unui bărbat din Texas, Zackey Rahimi, care a recunoscut că deţine arme de foc în locuinţa sa şi fusese acuzat de procurori că a luat parte la cinci incidente armate, în perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021. Rahimi era vizat de un ordin de restricţie din februarie 2020, după ce şi-ar fi agresat o fostă prietenă.

Ministrul american al justiţiei, procurorul general Merrick Garland, a anunţat în scris că nu este de acord cu decizia de ieri şi că administraţia preşedintelui Joe Biden o va contesta.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro