SUB PROGNOZA ANTERIOARĂBCR anticipează o inflaţie de 8%, la finalul anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie

BCR anticipează o inflaţie de 8%, la finalul anului

BCR: "Ne aşteptăm ca BNR să menţină rata dobânzii de politică monetară la 7%, în 2023"

BCR şi-a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 8%, de la 8,7%, datorită anticipaţiilor de ieftinire a materiilor prime agricole şi a energiei, conform unui raport al Departamentului de Cercetare al băncii publicat ieri.

"Presiunile inflaţioniste se vor tempera după primul trimestru din 2023 datorită unui efect statistic de bază favorabil din componenţa preţurilor energiei. Ne aşteptăm ca BNR să menţină rata dobânzii de politică monetară la 7% în 2023. Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflaţiei rămân ridicate deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coşului de consum, la anumite categorii fiind de aşteptat să persiste o perioadă mai lungă", se arată în raport.

Prognoza BCR este peste cea a băncii centrale care estimează că, la finele anului, inflaţia se va situa la 11,2% (±1,7%) şi urmează să ajungă la 4,2% în trimestrul al treilea din 2024. În decembrie anul trecut, rata anuală a inflaţiei (măsurată prin Indicele Preţurilor de Consum) s-a ridicat la 16,4%, conform datelor Institului Naţional de Statistică.

Conform raportului BCR, sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 21,3 miliarde de lei (stoc mediu zilnic) în luna ianuarie 2023, dublu faţă de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 10,9 miliarde de lei. "Băncile au apelat la facilitatea de depozit a BNR în valoare de 21,3 miliarde de lei (stoc mediu zilnic). BNR nu a cumpărat titluri de stat în lei nici în ianuarie 2023. Acest surplus de lichiditate este consecinţa plăţilor foarte mari efectuate de Ministerul Finanţelor în decembrie când deficitul bugetar a crescut cu 22,3 miliarde lei într-o singură lună", se arată în document.

Potrivit raportului, licitaţia de luni a Ministerului Finanţelor pentru obligaţiuni cu maturitatea în data de 30 octombrie 2028 a avut o cerere de 1,015 miliarde lei, iar faţă de ţinta de 500 de milioane lei au fost atrase 505,3 milioane lei, la un randament mediu/maxim de 7,53%/ 7,55%. Gradul de acoperire a necesarului brut de finanţare pentu 2023 a ajuns la 33%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 5 la sută la final de 2023

    1. Cu conditia ca Ucraina sa capituleze cat mai rapid

      Foarte putin probabil sa capituleze prea curand, nu a capitulat nici cand armata rusa era la portile Kievului.

      Oricum, foarte bizara retragere din jurul Kievului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro