SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" / ADVERTORIALGlobinvest - despre evoluţia pieţei, realizări şi aşteptări

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Globinvest - despre evoluţia pieţei, realizări şi aşteptări

Măsurile luate de state în vederea minimizării efectelor pandemiei de COVID 19 declanşată în anul 2020 şi de stimulare a creşterii economice atât la nivel macro cât şi la cel al companiilor, succesele înregistrate în ceea ce priveşte campaniile de vaccinare şi diminuarea ratelor de răspândire a virusului, precum şi rezultatele bune anticipate de companii, au deteminat o menţinere a interesului investitorilor, astfel încât rezultatele oferite de pieţele de capital în anul 2021 au fost de excepţie.

Prin urmare, în anul 2021 indicii locali cât şi cei internaţionali s-au apreciat cu valori ce au depăşit 20%, sau în unele cazuri chiar 30%, valori cu care nu ne-am mai întâlnit demult.

În acest context favorabil, toate fondurile administrate de societatea noastră au oferit rezultate foarte bune în anul 2021, ce au variat între 6% şi 31%, în funcţie de profilul specific de risc al fiecărui fond în parte.

Pe o piaţă de capital cu o evoluţie atât de favorabilă, evident că cel mai bine au performat fondurile cu cea mai mare expunere pe acţiuni, în această categorie se încadrează TehnoGlobinvest (expus pe acţiuni din UE din sectoarele tehnic şi energie, cu un randament de 31,24%), Fdi Napoca (expus pe acţiuni româneşti, 25%), SanoGlobinvest (expus pe acţiuni din UE, din sectoarele alimentar şi sănătate, cu un randament de 21,42%).

O performanţă excelentă a oferit şi fondul GlobUS BlueChips, autorizat în luna aprilie, fond prin care oferim acces investitorilor români pe cea mai mare şi dinamică piaţă de capital, cea nord americană (cu un randament de 18,04%, în 8 luni de activitate, respectiv 26,8% în termeni anualizaţi).

Integrând şi riscul în ecuaţie, fondurile cu expunere mai mică pe acţiuni şi cu risc mai scăzut au obţinut performanţe notabile: Fdi Transilvania (6,26%) iar Globinvest Bonds (1,08%, în doar 2 luni de activitate).

Globinvest oferă în acest moment o gamă diversificată de produse - atât ca obiective, dar şi geografic şi/sau sectorial. Oferim investitorilor posibilitatea să investescă în fonduri cu risc mai scăzut, pentru a obţine venituri suplimentare, sau cu o expunere pe piaţa de capital, prin fonduri de acţiuni denominate în moneda naţională, EUR sau USD, care investesc pe bursele din România, Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii, dar pe diferite sectoare economice.

În ceea ce priveşte perspectivele anului în curs, pricipalele provocări sunt legate de creşterea inflaţiei şi implicaţiile economice ale conflictului din Ucraina, ce crează nesiguranţă la nivel mondial, cu impact major asupra vieţilor oamenilor şi asupra economiei.

Investitorii ar trebui să ia în considerare că economia românească nu este expusă direct pe zona de conflict, decât într-o măsură redusă, de sub 3% din schimburile sale comerciale totale. Prelungirea conflictului va afecta economia mondială într-un mod dificil de estimat în prezent. Totuşi, anumite domenii, cum ar fi cel al energiei, defensiv sau alimentar vor continua să performeze mai bine.

Dacă analizăm ratele dobânzilor la depozite, deşi se află pe un trend de creştere (destul de timid în contextul inflaţiei raportate), vedem că ele rămân real negative. Mai mult, contextul inflaţionist ar trebui să încurajeze investitorii să-şi pună la adăpost economiile prin intermediul fondurilor de acţiuni, care pot oferi o protecţie reală, cu randamente peste rata inflaţiei.

Cu toate că suntem conştienţi că riscurile actuale sunt considerabil mai mari decât în anii precedenţi, viziunea noastră este una moderat optimistă, în sensul că vedem o potenţială creştere moderată la nivelul activelor fondurilor cât şi a randamentelor. Ne bazăm şi pe statisticile ultimilor 2 ani, ce indică o preferinţă crescută pentru fondurile de acţiuni, întrucât constatăm o maturizare a investorilor pe piaţa de capital din România.

Istoria pieţei de capital, ce depăşeste un secol, a dovedit statistic că randamentul oferit de orice investiţie, merge de regulă mână în mână cu riscul asociat acesteia. Asta înseamnă că valoarea investiţiilor personale va fluctua în timp, şi că în anumite conjuncturi se pot înregistra câştiguri, dar şi pierderi.

Prin urmare, este foarte important să nu ignorăm riscul, atunci când facem investiţii. Dar şi riscul poate fi diminuat prin diverse metode, de aceea, întotdeauna recomandăm potenţialilor investitori abordarea unui proces de investire cu obiective clar definite, orientat pe termen lung şi regulat, indiferent de conjunctura pieţei (deorece crizele vin şi pleacă), din care să încerce să elimine pe cât posibil, componenta emoţională.

Ideal ar fi ca investitorul care doreşte să acumuleze expunere pe fondurile cu un profil de risc mai ridicat, să realizeze investiţii regulate, lunare chiar, orientate pe termen lung, adică peste 5 ani şi cu sume ce să nu îi afecteze considerabil bugetul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb