SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" / BOGDAN MAIOREANU, ANALIST DE PIAŢĂ ÎN CADRUL ETORO:"Cel mai important criteriu pentru alegerea unui broker online este reputaţia"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu

"Tehnologia a făcut ca accesul la pieţele financiare globale să fie simplu şi transparent" "Accesul facil pentru investitorii individuali vine cu necesitatea de a se instrui cu privire la pieţe şi de a înţelege riscurile"

Există o gamă imensă de instrumente financiare şi active complexe pe care oricine le poate tranzacţiona şi în care poate investi în zilele noastre, dar cei care se află la prima experienţă îşi pot expune capitalul la riscuri mari investind fără să înţeleagă pe deplin în ce investesc, spune Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă la eToro, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de platformele de tranzacţionare şi comportamentul investitorilor.

Conform analistului eToro, înainte ca cineva să investească bani în instrumente ale pieţelor financiare, trebuie să înţeleagă care-i sunt obiectivele personale şi să-şi definească o strategie de investiţii clară care să se potrivească nevoilor sale, inclusiv atitudinea faţă de risc.

"Este întotdeauna mai bine ca investitorii să-şi plaseze banii în acele instrumente cu care sunt familiarizaţi şi pe care le înţeleg", spune Bogdan Maioreanu.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante criterii pe care trebuie să la aibă în vedere investitorii atunci când aleg un broker online şi/sau o platformă de tranzacţionare? De ce?

Bogdan Maioreanu: Înainte de a vă gândi măcar să investiţi bani pe pieţele financiare, trebuie să aveţi o strategie clară cu privire la ceea ce doriţi să realizaţi şi la modul în care o veţi face. Investitorii trebuie să înţeleagă care sunt obiectivele lor personale şi să-şi definească o strategie de investiţii clară care să se potrivească nevoilor lor, inclusiv atitudinea faţă de risc. Inutil să mai spunem că investiţiile de succes vor necesita, întotdeauna, utilizarea unei platforme sau a unui serviciu de brokeraj care se aliniază cu obiectivele şi nevoile educaţionale ale investitorului.

Dacă vă decideţi să utilizaţi un broker online, aş spune că cel mai important criteriu ar fi să găsiţi un broker cu o bună reputaţie. De asemenea, aş fi atent la comisioane, deoarece acestea vor mânca din marjele de profit şi aş găsi o platformă online care este uşor de utilizat şi care oferă resurse educaţionale gratuite, cum ar fi cursuri online, webinarii live, podcast-uri şi alte instrumente de învăţare pentru a te ajuta să îţi îmbunătăţeşti abilităţile financiare.

Reporter: Ce instrumente financiare sau servicii se află în topul preferinţelor clienţilor firmei dumneavoastră ? Cum explicaţi tendinţele ?

Bogdan Maioreanu: eToro oferă clienţilor din România acces nu numai la o gamă largă de instrumente de investiţii - de la acţiuni fracţionate şi ETF-uri, până la mărfuri şi cripto - ci şi posibilitatea de a alege cum să investească. Utilizatorii eToro pot investi direct ei înşişi, pot copia un alt investitor sau pot investi într-unul dintre portofoliile tematice. Dar, se pare că atunci când aleg să investească în acţiuni, investitorii români preferă tehnologia. Companiile de tehnologie domină lista eToro a primelor zece cele mai deţinute acţiuni la sfârşitul primului trimestru. Nio, Tesla, UiPath, Apple şi Meta Platforms - fostul Facebook - sunt cele mai deţinute acţiuni pe platforma eToro. Şi acest lucru este în concordanţă cu sondajul Retail Investor Beat, care a arătat că investitorii români sunt cei mai atraşi de acţiunile de tehnologie şi de criptoactive dintre toate ţările intervievate.

Când vine vorba de criptoactive, Cardano a fost cel mai deţinut cripto pe eToro la sfârşitul primului trimestru, atât la nivel global, cât şi în rândul investitorilor români. Acesta a fost urmat de Bitcoin şi Ether, dar, în timp ce investitorii îşi menţin poziţiile în token-uri consacrate, există un interes crescut pentru criptoactivele mai noi. De exemplu, cele mai mari creşteri în primul trimestru din 2022 le au token-urile noi pe platforma eToro. În România, cele mai mari creşteri dintre toate le au Sandbox, Axie Infinity, Quant şi Solana, toate acestea fiind token-uri DeFi mai mici, care confirmă apetitul românilor pentru noile tehnologii.

Reporter: Digitalizarea a simplificat puternic accesul investitorilor la pieţe, crescând exponenţial gama de produse şi servicii la care aceştia au acces. Totuşi, pe lângă multiplele oportunităţi create, trebuie să existe şi riscuri suplimentare. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, principalul risc adus de simplificarea accesului la pieţe şi creşterea ofertei, pentru investitorii cu mai puţină experienţă?

Bogdan Maioreanu: Este adevărat, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a fi investitor. Tehnologia a făcut ca accesul la pieţele financiare globale să fie simplu şi transparent, şi tot mai multe persoane au fost încurajate să înceapă să investească datorită unor factori precum investiţiile cu comision zero, acţiunile fracţionate, ratele scăzute sau zero ale dobânzii şi digitalizarea generală a serviciilor.

Dar accesul facil pentru investitorii individuali vine cu necesitatea de a se instrui cu privire la pieţe şi de a înţelege riscurile.

Există o gamă imensă de instrumente financiare şi active complexe pe care oricine le poate tranzacţiona şi în care poate investi în zilele noastre, iar cei care se află la prima experienţă îşi pot expune capitalul la riscuri mari investind fără să înţeleagă pe deplin în ce investesc. De aceea, este întotdeauna mai bine ca investitorii să-şi plaseze banii în acele instrumente cu care sunt familiarizaţi şi pe care le înţeleg.

Investiţiile necesită cunoştinţe şi abilităţi, responsabilitate, gestionare a riscurilor şi practică. A avea cunoştinţe financiare ajută nu numai să navighezi în siguranţă pe pieţe, ci şi să iei decizii financiare mai bune. Te vei simţi mai încrezător şi mai stăpân pe situaţie atunci când vei decide ce strategii de investiţii sunt potrivite pentru tine.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb