SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" / CORNELIU MANOLE, INVESTITOR DE RETAIL: "Am ca obiectiv creşterea activelor portofoliului pe termen lung"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Corneliu Manole, în vârstă de 41 de ani, consiliază investitori străini în domeniul relaţiilor guvernamentale (public affairs)şi comunicare strategică. A studiat istoria şi relaţii internaţionale, la Varşovia, Bruxelles şi Ankara.

Corneliu Manole, în vârstă de 41 de ani, consiliază investitori străini în domeniul relaţiilor guvernamentale (public affairs)şi comunicare strategică. A studiat istoria şi relaţii internaţionale, la Varşovia, Bruxelles şi Ankara.

"Companiile în care investesc trebuie să poată livra randamente superioare oricărui alt tip de investiţii cu risc similar"

"Sunt investitor exclusiv pe Bursa de Valori Bucureşti, în aproape toate companiile din indicele BET şi câteva de pe segmentul AeRO"

"Unui începător i-aş recomanda să investească într-un indice de piaţă reprezentativ"

Ca investitor este esenţial să îţi urmezi propria strategie şi să te ghidezi după un set de principii prestabilite care să te călăuzească în activitatea investiţională, atât în perioade de expansiune şi euforie, cât şi în crize, spune Corneliu Manole, ce a făcut cunoştinţă cu piaţa de capital odată cu listările marilor companii de stat, acum aproape un deceniu.

Are o abordare de tip buy-and-hold, un portofoliu diversificat în care reinvesteşte anual dividendele, fără schimbări majore de structură în func­ţie de evenimente de moment.

"Din acest punct de vedere, aş vedea mai degrabă o asemănare cu politica fondurilor de tip private equity, care urmăresc performanţa pe termen lung a companiilor în care au investit, fără să fie distrase de valoarea lor de piaţă pe termen scurt, nefiind listate", spune investitorul.

Reporter: Care a fost primul dumneavoastră contact cu piaţa de capital şi cum aţi luat decizia să investiţi?

Corneliu Manole: Primul contact direct cu piaţa de capital a venit acum aproape zece ani, mai exact în 2013, când Guvernul României a vândut pe bursă pachete de acţiuni la Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz, şi mai târziu la Electrica, ca parte a programului de privatizări agreat cu Fondul Monetar Internaţional. Am participat atunci în toate ofertele publice derulate de stat, din câte îmi amintesc profitabile, randamentele post-listare fiind în mare parte pozitive.

Evident, fiind la început, nu aveam încă o strategie investiţională clar definită, şi am lichidat destul de repede poziţiile avute. Cu toate acestea, am fost atras imediat de piaţa de capital, de randamentele potenţiale pe care le poate genera investitorilor şi de acest întreg ecosistem bursier şi financiar pe care abia îl descopeream.

Reporter: Care sunt criteriile principale în funcţie de care evaluaţi oportunitatea unei investiţii? Puteţi detalia?

Corneliu Manole: Întâi de toate, ca investitor, consider că este esenţial să îţi urmezi propria strategie şi să te ghidezi după un set de principii prestabilite care să te călăuzească în activitatea investiţională, atât în perioade de expansiune şi euforie, cât şi în crize.

Personal, urmăresc o strategie de acumulare, numită şi pasivă sau de tip buy-and-hold, pe un portofoliu diversificat, atât pe sectoare, cât şi pe emitenţi, cu capitalizarea anuală dividendelor. Obiectivul pe care îl urmăresc este de creştere a activelor portofoliului pe termen lung. Aşadar, nu sunt interesat de câştiguri imediate şi nu urmăresc cotaţiile zilnice sau orice tip de informaţie care nu are impact asupra evoluţiei companiei pe termen lung.

Pornind de la acest obiectiv strategic, şi companiile în care investesc trebuie să răspundă unor criterii similare, respectiv să poată livra randamente superioare oricărui alt tip de investiţii, cu un risc similar. Aici intră atât companiile numite în mod clasic de creştere, dar şi cele care şi-au epuizat acest potenţial, însă rămân solide, cu o poziţie bună în piaţă şi care îşi răsplătesc acţionarii printr-o politică de dividende previzibilă.

Sunt investit exclusiv pe Bursa de Valori Bucureşti, în aproape toate companiile din indicele BET şi câteva de pe segmentul AeRO. În timp, într-un orizont de cinci - zece ani, voi începe să adaug şi alte instrumente în portofoliu, mă refer în primul rând la obligaţiunile corporate, pentru a diminua din riscul de volatilitate.

Reporter: Cum vă poziţionaţi portofoliul în actualul context, marcat de inflaţie ridicată şi creşteri ale dobânzii de politică monetară, decelerarea creşterii economice şi conflictul din Ucraina?

Corneliu Manole: Tabloul macroeconomic este departe de a fi optimist în momentul de faţă, cu multe provocări şi necunoscute. S-a complicat şi mai mult odată cu războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi care deja prevesteşte schimbări majore în plan energetic şi comercial. Chiar şi aşa, am deplină încredere în rezilienţa economiilor, a companiilor şi pieţelor de a face faţă oricăror provocări, aşa cum am văzut şi pe perioada pandemiei.

În ce priveşte poziţionarea portofoliului, nu am făcut schimbări semnificative, continuând strategia iniţială şi planul de achiziţii prestabilit, cu nişte mici ajustări pe parcurs. Din acest punct de vedere, aş vedea mai degrabă o asemănare cu politica fondurilor de tip private equity, care urmăresc performanţa pe termen lung a companiilor în care au investit, fără să fie distrase de valoare lor de piaţă pe termen scurt, nefiind listate.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a tranzacţionat/investit niciodată? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Corneliu Manole: Unui începător i-aş recomanda să investească într-un indice de piaţă reprezentativ, iar astfel de instrumente sunt disponibile pe BVB.

Numeroase studii au demonstrat meritele strategiilor pasive de investiţii faţă de cele administrate activ, mai ales pe termen lung, unde costurile cu tranzacţiile frecvente devin un handicap major în timp, erodând mult din capital şi din randamentul potenţial.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb