TABAC 201314 avize negative pe subsidiaritate, pentru modificarea Directivei pe tutun

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 29 martie 2013

14 avize negative pe subsidiaritate, pentru modificarea Directivei pe tutun

Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European (PE) analizează propunerea de revizuire a Directivei Europene pe Tutun care a fost adoptată de Comisia Europeană (CE) în luna decembrie a anului trecut. Reprezentanţii CE estimează că acest proiect va fi adoptat în 2014 şi va intra în vigoare în perioada 2015-2016.

Până atunci, parlamentele statelor membre pot, de asemenea, să examineze propunerea de revizuire şi să trimită oficial comentarii şi amendamente.

Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun, vizând alinierea legis-laţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertismentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.

Proiectul prevede adoptarea unor măsuri precum introducerea ambalajelor generice (prin eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii, cu excepţia numelui de marcă ce ar fi prezentat într-un font uniform şi identic pentru toate brandurile existente pe piaţă), interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertismente de sănătate de la 30% la 75% din suprafaţa pachetului, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun, interzicând utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice.

Toţi jucătorii din industria tutunului, de la cultivatori până la distribuitori, dar şi reprezentanţii industriilor conexe şi chiar şi autorităţile din ţările membre UE şi-au arătat, însă, scepticismul faţă de aceste potenţiale reglementări. Reprezentanţii sectoarelor menţionate au spus, la unison, că, dacă vor fi adoptate, aceste reglementări nu-şi vor atinge obiectivul, ba, mai mult, vor conduce, printre altele, la creşterea contrabandei şi a nivelului ratei şomajului. În UE, există 11 state care dispun de culturi mari de tutun şi 17 state în care sunt fabricate produse din tutun.

Comisia Europeană a primit 14 avize negative motivate pe principiul subsidiarităţii (principiu potrivit căruia problemele apărute la un moment dat, într-un sistem, sunt soluţionate la cel mai apropiat nivel decizional al acestora), privind propunerea de revizuire a Directivei pe tutun, din partea unui număr de opt state membre, fiecărui parlament naţional fiindu-i atribuite două voturi. Cele 14 avize aparţin Suediei, Cehiei, Greciei, Italiei, Bulgariei, Portugaliei, Danemarcei şi Camerei Deputaţilor a Parlamentului României.

Până la data de 4 martie 2013, parlamentele celor 27 de state membre ale UE au putut să se pronunţe asupra respectării principiului subsidiarităţii de către proiectul de Directivă.

Pragul minim de 18 voturi, stipulat de Tratatul de Funcţionare al UE (TFUE), nu a fost atins, deşi numărul ridicat de avize negative indică faptul că opt state Membre ale UE consideră că proiectul nu respectă principiul subsidiarităţii şi, cel mai probabil, acestea se vor opune adoptarii Directivei în forma propusă de Comisie.

Reprezentantul ţării noastre în Grupul de lucru de la Consiliu are nevoie de manadatul general al Guvernului - poziţia de ţară a României - pentru ca să se pronunţe asupra prevederilor proiectului de Directivă.

Poziţia de ţară a României se află în curs de redactare în cadrul unui Grup de lucru interministerial format din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Finanţe, Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, fiind coordonat de Ministerul Afacerilor Externe.

Senatul României şi-a dat, la începutul acestei luni, acordul pentru propunerile de revizuire a Directivei pe Tutun, pe principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, după ce Comisia pentru Afaceri Europene a avizat negativ iniţiativa legislativă, iar Comisia pentru Sănătate Publică (comisie raportoare) a dat aviz pozitiv proiectului european.

Reprezentanţii Comisiei pentru Sănătate din Senatul României sus-ţin propunerile CE, opinând că ele nu ar putea fi îndeplinite satisfăcător la nivelul statelor membre, acest lucru fiind posibil mai degrabă la nivelul Uniunii Europene.

Totuşi, senatorii solicită UE să analizeze posibilitatea de acordare a unor măsuri compensatorii către părţile afectate de prevederile din propunerea de Directivă.

La finalul lunii februarie, Camera Deputaţilor a dat aviz negativ propunerii de revizuire a Directivei Europene pe Tutun, "stabilind ne-conformarea cu principiul subsidiarităţii".

Printre altele, membrii Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputaţilor şi-au manifes-tat "serioase rezerve" cu privire la argumentele aduse în sprijinul faptului că prevederile suplimentare propuse ar conduce la scăderea consumului de tutun, "în condiţiile în care nu sunt analizate suficient aspectele legate de flexibilitatea consumului".

Statele membre: "Iniţiativa legislativă încalcă grav libertăţile comerciale ale pieţei europene"

Statele în care există culturi mari de tutun, producţie de produse din tutun sau pondere mare a produselor ce ar urma să fie interzise, precum Italia, Polonia, Bulgaria, Cehia, Grecia etc. s-au pronunţat vehement împotriva proiectului de Directivă.

Marea Britanie, Irlanda şi Franţa susţin proiectul, iar Germania nu s-a pronunţat încă.

Autorităţile din mai multe state membre UE şi-au exprimat deja dezacordul faţă de potenţialele modificări din domeniul tutunului, sus-ţinând că iniţiativa legislativă încalcă grav libertăţile comerciale ale pieţei europene.

Comisia de sănătate a Parlamentului din Italia consideră că, odată cu noua propunere de Directivă, UE încearcă, pentru prima dată, să preia controlul aproape exclusiv asupra aspectului, formei, design-ului produsului şi ambalajului acestuia, fără să existe dovezi ştiinţifice valabile care să susţină eficienţa acestor măsuri din punct de vedere al sănătăţii.

Oficialii italieni arată că CE stabileşte restricţii severe privind plasarea pe piaţă a produselor cu risc scăzut. Conform autorităţilor din Italia, sunt descurajate, astfel, investiţiile reale în cercetare, inovaţie şi dezvoltare.

În poziţia de ţară a Cehiei se arată, printre altele, că produsele contrafăcute vor suplini tot ceea ce nu oferă piaţa legală, iar contrabanda va creşte proporţional.

La rândul său, Bulgaria consideră că prevederile propuse pentru revizuirea Directivei pe tutun vor crea condiţii favorabile concurenţei neloiale între producătorii legitimi din UE şi cei din alte părţi ale lumii. Autorităţile bulgare susţin că există şi posibilitatea relocării investiţiilor către alte ţări situate în afara Uniunii Europene.

Premierul polon Donald Tusk s-a opus public măsurilor referitoare la interdicţia anumitor categorii de ţigarete, subliniind: "Suntem foarte sceptici în ceea ce priveşte interdicţiile privind comerţul sau producerea anumitor tipuri de ţigarete, mai mult din raţiuni economice decât legate de fumat. Ca urmare, vom încerca să descurajăm ideile care interzic comerţul sau producţia anumitor produse din tutun".

Ministrul economiei din Polonia, adjunctul premierului Tusk, a declarat: "Vom utiliza toate instrumentele legislative disponibile ale UE pentru a preveni această măsură".

Miniştrii estonieni ai Finanţelor şi ai Afacerilor Economice şi Comunicării au criticat şi ei propunerile de revizuire a Directivei Produselor din Tutun, considerând că acestea restricţionează în mod disproporţionat dreptul companiilor de a-şi folosi propriile mărci înregistrate.

În condiţiile în care Spania este al patrulea producător de tutun din Uniunea Europeană, majoritatea grupurilor parlamentare din legislativul spaniol, reunind 90% din voturile Parlamentului, au înaintat o serie de propuneri către Congresul Deputaţilor. Popularii, alături de social democraţi şi alte formaţiuni regionale, au semnat un acord istoric, fiind pentru prima dată când toate forţele politice se află de aceeaşi parte a baricadei, în acest caz împotriva măsurilor propuse pentru revizuirea Directivei pe tutun.

Noua Zeelandă intenţiona să introducă pachetele generice până la finele anului, dar aşteaptă deciziile privitoare la situaţia din Australia

Complexitatea problematicii implicate de revizuirea legislaţiei produselor din tutun iese la iveală şi din ultimele decizii şi declaraţii din Noua Zeelandă.

În aprilie 2012, Guvernul neozeelandez stabilise, "în principiu", să introducă sistemul de standardizare a pachetelor de ţigări, în aliniere cu Australia, aşteptând, însă, rezultatele unui proces de consultare publică, proces finalizat în octombrie anul trecut.

Recent, Ministrul Sănătăţii din Noua Zeelandă Tariana Turia anunţa că Guvernul Noii Zeelande intenţionează în continuare să introducă, până la finele anului, o nouă legislaţie care să permită introducerea ţigaretelor în pachete generice. Imediat după aceea, însă, Tariana Turia a revenit, spunând că introducerea pachetelor standard prezintă unele ris-curi legale şi că executivul neozeelandez va aştepta deciziile referitoare la situaţia din Australia în această privinţă, înainte de implementarea noilor reglementări în ţara sa.

Până în prezent, trei state au depus plângeri împotriva Australiei - prima ţară care a adoptat comercializarea pachetelor generice de ţigarete -, în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), susţinând că introducerea pachetelor standardizate contravine obligaţiilor Australiei în calitate de membru al OMC.

În data de 19 martie 2013, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a decis să îşi retragă propunerea privind redimensionarea avertis-mentelor grafice de pe pachetele de ţigarete, ca urmare a Deciziei Curţii de Apel din SUA privind neconstituţionalitatea iniţiativei.

Curtea a decis că FDA, care a propus ca avertismentele grafice să ocupe jumătate din pachetul de ţigarete, nu a putut dovedi impactul acestor avertismente asupra reducerii fumatului şi nu a oferit nicio dovadă ca să demonstreze că ele vor contribui în mod direct la reducerea numărului de fumători în SUA.

Retailerii din industria tutunului au protestat la Bruxelles

Câteva mii de comercianţi din indus-tria tutunului au pichetat, recent, sediile autorităţilor din Uniunea Europeană, protestând împotriva reglementărilor pe care le presupune proiectul pentru revizuirea Directivei pe Tutun.

Protestatarii au venit din ţări ca Austria, Germania, Polonia, cea mai mare parte provenind din Franţa şi Italia.

Mitingul de la Bruxelles nu a fost prima acţiune de acest gen care a avut loc la nivel european.

Retailerii afirmă că noile reglementări pun în pericol 25.000 de locuri de muncă, în timp ce comercianţii spun că-şi vor închide magazinele, pentru că nu vor mai putea vinde produsele atâta vreme cât pachetele de ţigări nu vor mai fi expuse.

UNITAB: "Noile reglementări ar semna sentinţa la moarte a cultivatorilor europeni de tutun"

Prin interzicerea unor ingrediente în produsele din tutun, Directiva Europeană va avea efecte devastatoare şi în rândul cultivatorilor din domeniu, a precizat Luigi Auriemma, reprezentantul Organizaţiei Cultivatorilor de Tutun din Italia.

Domnia sa a explicat că, din cele trei tipuri de tutun existente - "Virginia" (care reprezintă 50% din total), "Burley" şi "Oriental" (împreună reprezentând jumătate din producţia de tutun), "Burley" va fi cel mai afectat, întrucât acest tip de tutun are nevoie de ingrediente pentru a fi utilizat la fabricarea ţigaretelor, fiind mai sărac în zaharuri.

Domnia sa a precizat: "CE încearcă de zece ani să repereze culturile care ar putea înlocui tutunul, însă aceste încercări au rămas la nivelul de tentative, întrucât nu există nicio altă cultură care să fie alternativă la tutun, o cultură care să aibă productivitate asemeni tutunului".

Uniunea Internaţională a Cultivatorilor de Tutun (UNITAB), ce reprezintă aproape 85.000 de cultivatori de tutun din toată Europa, a transmis un comunicat care precizează: "Se pare că Direcţia Generală pentru Sănătate şi Consumatori (DG SANCO) plănuieşte un război absolut împotriva industriei tutunului prin modificarea Directivei privind produsele din tutun. (...) Nu vorbim numai de dimensiunea pictogramelor ce conţin avertismente de sănătate sau despre dorinţa de a nu prejudicia interesele cultivatorilor de tutun. De acum înainte este vorba (...) des-pre atacarea tuturor ingredientelor, tutunul fiind unul dintre acestea, şi despre promovarea ambalajului generic şi standardizarea totală a pachetelor. UNITAB şi cei 85.000 de cultivatori de tutun europeni resping această standardizare, deoarece le-ar semna sentinţa la moarte".

Jucătorii din domeniu susţin că, dacă vor fi adoptate noile reglementări pe tutun, 400.000 de agricultori îşi vor pierde locul de muncă, la nivel european.

Cultivatorii români de tutun: "Schimbările care se întrevăd pot ameninţa serios sectorul"

Asociaţia "Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun" şi-a exprimat în mai multe ocazii îngrijorarea cu privire la schimbările preconizate în plan european în sectorul tutunului.

Petru Bota, preşedintele Asociaţiei, a precizat că, asemeni altor ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Bulgaria, Italia, Grecia, Polonia, şi în România schimbările care se întrevăd în legătură cu reglementarea produselor din tutun pot ridica serioase ameninţări pentru persoanele angajate în producţia şi prelucrarea tutunului.

"Această situaţie poate conduce la creşterea nivelului şomajului în zonele din ţara noastră unde există astfel de culturi, date fiind oportunităţile limitate pentru practicarea altor activităţi profesionale şi dificultăţile implicate de implementarea rapidă a unor culturi alternative", a mai spus Petru Bota, adăugând: "Sunt convins că aceste propuneri de revizuire se vor dovedi ineficiente sau chiar dăunătoare pentru sănătatea publică. Standardizarea pachetelor va genera un război al preţurilor între producători - cărora li se interzice să se diferenţieze de concurenţă prin orice mijloace - şi va lăsa loc contrafacerilor. Acest întreg război va cântări greu în detrimentul nostru, al furnizorilor de materie primă, cultivatorii de tutun, care, după dispariţia asistenţei publice, ne confruntăm deja cu o profitabilitate nesigură din activităţile pe care le des-făşurăm".

Şi Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi-a exprimat dezacordul faţă de măsurile prevăzute de noua propunere.

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a precizat: "Din multitudinea de efecte pe care le va genera iniţiativa Direcţiei generale SANCO a Comisiei Europene semnalăm că, prin uniformizarea reţetelor de producţie şi a ambalajelor, se anulează, practic, concurenţa de pe piaţa produselor de tutun şi explozia comerţului ilicit, inclusiv reducerea numărului locurilor de muncă din unităţile de profil şi din reţelele de comercializare".

Reprezentanţii ANEIR consideră că noile reglementări propuse de DG SANCO sunt inoportune, în condiţiile economice actuale.

- 10 miliarde euro pierde, anual, bugetul UE, din contrabanda cu tutun

- 96,97 miliarde euro - veniturile la bugetul european, din TVA şi accize, în 2011

- 121 miliarde euro - veniturile în sectorul tutunului, pe piaţa din UE, în 2010

- 11,3% - nivelul contrabandei în UE

- 86.700 cultivatori de tutun sunt pe piaţa europeană

- 111.000 hectare de teren sunt cultivate cu tutun, în UE

- 3 miliarde euro a încasat, anul trecut, bugetul Româ-niei, din TVA şi accize la tutun

- 40.000 agricultori şi-ar putea pierde locul de muncă, dacă programele pentru revizuirea Directivei vor fi adoptate

Mai mulţi retaileri de tutun care activează în ţara noastră şi-au exprimat nemulţumirile faţă de măsurile prevăzute în proiectul de revizuire a Directivei Europene pe Tutun.

GEORGE BROTOIU, director general "Gulliver": "Directiva îi încurajează pe consumatori să-şi caute ţigaretele pe piaţa neagră, o piaţă necontrolată, pentru limitarea căreia se cheltuiesc anual sume imense şi unde problemele de calitate sau de conformitate a produselor cad exclusiv pe seama celui care cumpără. E ca şi cum s-ar interzice utilizarea de softuri de birou, iar companiile ar fi lăsate să se descurce cum pot - fie să-şi întrerupă activitatea, fie să caute softuri piratate. Pentru că o asemenea situaţie este intolerabilă, comercianţii români care vând produse din tutun au iniţiat o petiţie care face apel la autorităţi să ţină cont de implicaţiile locale ale modificărilor propuse pentru Directiva Europeană".

LAURA CONDURARU, "Klar Minimarket", a precizat: "Propunerile ar fi ineficiente. Standardizarea pachetelor, folosirea unei singure culori şi a unui singur font comun şi mărunt pentru literele ce alcătuiesc numele ţigaretelor, acoperirea pachetelor cu imagini şocante ar face brandurile de nerecunos-cut. Vânzătorilor mei de la magazin le-ar fi foarte greu să găsească brandul dorit de consumatori. Acest fapt va duce la creşterea timpului de înmânare a produsului şi la o pierdere de venituri. Consumatorul va cumpăra produse branduite din comerţul ilicit".

CARAMITRU MARIUS, de la "Student Snack Bar", consideră că interzicerea ţigaretelor slim şi mentol nu va reduce incidenţa fumatului în România, precizând: "Ţigaretele slim şi mentol vor fi cumpărate ilegal din state care nu sunt membre UE".

PAULINA IULIANA, din cadrul "Market Mac Family", susţine că autorităţile din Bruxelles ar trebui să se concentreze pe crearea de locuri de muncă şi pe sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. "Am o familie de întreţinut. Interzicerea ţigaretelor slim şi mentol şi standardizarea pachetelor nu vor determina românii să se lase de fumat, ci îi va forţa să fumeze mai multe produse de contrabandă. Magazinul meu legal va pierde venituri, statul va pierde venituri la buget. Numai delincvenţii au de câştigat dintr-o astfel de reglementare", spune domnia sa.

OPREA MIHAI, "V.S.R. Laly", consideră: "Ambalajele identice şi eliminarea diferenţelor dintre produse prin standardizare reprezintă intrarea în jocul reţelelor de crimă organizată, pentru care procesul de contrafacere ar fi mult facilitat. Pentru ţara noastră, pericolul este cu atât mai semnificativ cu cât avem graniţe cu state care nu sunt membre UE. Acest fapt ne transformă într-o ţintă facilă pentru a deveni o ţară de tranzit şi consum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro