Transportul în comun în zona Bucureşti-Ilfov, delegat aceluiaşi grup de firme

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 20 iulie 2021

Transportul în comun în zona Bucureşti-Ilfov, delegat aceluiaşi grup de firme

Serviciul de transport în comun din zona Bucureşti-Ilfov va fi în continuarea prestat de aceleaşi companii care au administrat această activitate şi până acum, a decis, ieri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care a aprobat, cu 50 de voturi "pentru" din numărul total de 55 de consilieri, proiectul de delegare a acestui serviciu public iniţiat de primarul general Nicuşor Dan. Valoarea totală a contractului, care se va derula pe următorii zece ani, este de 13.958.165.321 lei, fără TVA.

Şedinţa în care a fost aprobat acest proiect a fost tensionată, consilierii generali ai PSD acuzându-l de incompetenţă pe actualul edil general al Capitalei.

Vasile Luliu Petrariu, consilier general din partea PSD, lider de sindicat la STB SA, a afirmat că Nicuşor Dan propune o simplă prelungire a unui contract de delegare încheiat iniţial în 2018, de fostul primar general Gabriela Firea. Conform lui Petrariu, delegarea propusă de Nicuşor Dan e dezavantajoasă, deoarece va duce la reducerea drastică a numărului de mijloace de transport în comun de pe traseele din Bucureşti, ceea ce va însemna timp de aşteptare în plus pentru bucureşteni. În plus, Petrariu a afirmat că majorarea de tarife susţinută de Nicuşor Dan şi anunţată de STB pentru data de 1 august (când preţul unei călătorii cu autobuzul va creşte de la 1,3 lei la 3 lei) nu face decât să oblige cetăţeanul să suporte o cheltuială pe care azi o face Primăria Capitalei.

El a spus că banii respectivi nu se vor găsi în investiţii la STB şi că de fapt cetăţenii vor plăti mai mult ca să circule în aceleaşi condiţii improprii, folosind un parc de transport în comun în care 70% din vehicule nu sunt dotate cu aer condiţionat.

În replică, Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a spus că situaţia actuală din transportul în comun a fost cauzată de foştii primari generali Gabriela Firea şi Sorin Oprescu.

"O să avem posibilitatea, prin noul contract de delegare de serviciu, să avem control pe ceea ce înseamnă salubritate în mijloacele de transport în comun, normele de poluare şi ceea ce înseamnă respectarea orarului de transport", a mai precizat Nicuşor Dan.

Consilierul general Nicorel Nicorescu (USR PLUS) a detaliat, într-o postare pe reţelele de socializare, care sunt câteva dintre măsurile nou - introduse în contractul prin care i se deleagă serviciul public de transport din Bucureşti societăţii STB SA. Conform acestuia, îmbunătăţirea serviciilor priveşte:

- înfiinţarea de echipe de monitorizare a curăţeniei, iluminat 100% funcţional, senzori de temperatură şi distribuţie echilibrată a vehiculelor dedicate persoanelor cu dizabilităţi;

- protecţia mediului prin obligaţia operatorilor (atât a celui din Bucureşti, cât şi a celor din Ilfov - n.red.) de a achiziţiona exclusiv vehicule electrice, hybrid sau cu combustibil alternativ (hidrogen, gaz natural comprimat);

- transparenţă prin platforma publică online în care călătorii să îşi regăsească reclamaţiile şi stadiul în care se află răspunsul la sesizări;

- respect pentru călători prin personal dedicat verificării controlorilor şi investiţii de peste 60% din cheltuielile cu instruirea personalului în angajaţii care lucrează cu publicul.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) susţine că, în baza acestui contract de delegare de lungă durată (care presupune şi economisirea unor bani din TVA la plata compensaţiilor Primăriei Generale către STB SA), transportul în comun din Bucureşti va începe să arate precum cel din alte mari capitale europene.

Amintim că transportul în comun din zona Bucureşti - Ilfov se desfăşoară sub coordonarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Transport Public Bucureşti Ilfov (ADITPI), din care fac parte: Municipiul Bucureşti, Consiliul Judeţean Ilfov şi 40 de primării de oraşe şi comune din judeţul Ilfov. Această asociaţie a oferit direct contracte de prestări servicii companiilor Eco Trans STCM SA (înfiinţată de administraţiile publice din Mogoşoaia şi Chitila), Serviciul de Transport Voluntari SA (aparţinând oraşului Voluntari), Regio Serv Transport SRL (înfiinţată de administraţia publică a oraşului Buftea) şi Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. (aparţinând Primăriei Capitalei).

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, susţine că este nevoie de o delegare de lungă durată a serviciului public de transport în zona Bucureşti - Ilfov, pentru că la mijloc ar fi vorba de o solicitare a Comisiei Europene, ca o condiţie pentru accesarea fondurilor europene necesare dezvoltării transportului în comun la nivelul zonelor metropolitane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro