Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

UBS, amendată cu 1,1 miliarde euro în Franţa

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

UBS, amendată cu 1,1 miliarde euro în Franţa

UBS AG, cea mai mare bancă elveţiană, trebuie să plătească o amendă în valoare de 1,1 miliarde de euro după ce a pierdut un proces în Franţa, în care a fost acuzată de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă franceză, a respins definitiv recursul înaintat de UBS, dispunând ca banca elveţiană să plătească suma mai sus menţionată, care reprezintă un nivel record pentru sistemul francez de justiţie.

Reprezentanţii UBS s-au declarat "dezamăgiţi" de hotărârea instanţei.

"UBS estimează că baza de calcul a sancţiunii este exagerată, speculativă şi nu se întemeiază pe fapte, ci doar pe afirmaţii", conform unui comunicat al UBS.

Reprezentanţii băncii au contestat competenţa autorităţilor franceze în investigaţia care a vizat acuzaţii de spălare de bani şi evaziune fiscală, întrucât faptele avute în vedere s-ar fi petrecut în Elveţia.

UBS a anunţat că ia în calcul posibilitatea de a continua acţiunea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Investigaţia autorităţilor franceze a privit fapte petrecute între 2004 şi 2012. UBS a contestat prima sentinţă la Curtea de Apel din Paris, care a respins, însă, contestaţia reprezentanţilor băncii în luna septembrie.

În iunie 2013, procurorii francezi au lansat o anchetă ca să stabilească dacă UBS a încurajat bancheri ai diviziei din Elveţia să convingă clienţi francezi să-şi deschidă conturi bancare în ţara de origine a băncii, care le permiteau să evite plata taxelor.

Conform judecătorilor din acest caz, UBS şi-a ajutat clienţii francezi să ascundă de Fisc circa 9,8 miliarde euro.

În 2009, UBS a plătit o amendă de 870 de milioane de dolari către Statele Unite ca să evite un proces, tot în cadrul unei investigaţii de evaziune fiscală. Atunci, UBS a recunoscut că a ajutat mii de clienţi americani să evite plata impozitelor către stat.

De asemenea, anul acesta, UBS a plătit aproximativ 300 de milioane de euro într-un acord amiabil cu autorităţile din Germania în urma unei anchete privind evaziunea fiscală.

UBS este anchetată şi în Belgia, tot din cauza unor suspciuni legate de spălare de bani.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS