Un acţionar SIF3 caută în instanţă anularea programului de răscumpărare

M.G.
Piaţa de Capital /

Un acţionar SIF3 caută în instanţă anularea programului de răscumpărare

SIF Transilvania (SIF3) a primit de la Tribunalul Braşov cererea prin care acţionarul minoritar Victoria Cucinschi solicită constatarea nulităţii absolute a prevederilor articolului 2 din Hotărârea nr. 1 din 6 martie 2019 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SIF3, prin care acţionarii au aprobat derularea unui program atipic de răscumpărare a cel mult 163,9 milioane de titluri, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea de piaţă pentru achiziţia a 7,5% din capitalul propriu include, pe lângă achiziţionarea din piaţă cu numerar a 32,84 milioane de acţiuni, cedarea pachetului de 56,72% din acţiunile deţinute de societatea de investiţii financiare la Comcm Constanţa (CMCM) în schimbul a 131,06 milioane de acţiuni SIF3.

"SIF Transilvania oferă la schimb, în cadrul programului de răscumpărare, întregul pachet de acţiuni deţinut la Comcm, iar oferta se va închide cu succes în situaţia valorificării integrale a pachetului de acţiuni oferit la schimb (conform principiului «totul sau nimic»). În caz de suprasubscriere alocarea se va realiza pro-rata", specifica SIF Transilvania într-un comunicat din luna martie după hotărârea acţionarilor.

Decizia acţionarilor şi acţiunea în instanţă a Victoriei Cucinschi vine după ce la jumătatea lunii februarie, ASF a atenţionat societatea de investiţii financiare că nu poate derula operaţiunea de piaţă, deoarece acţiunile CMCM sunt suspendate de la tranzacţionare din anul 2014, măsură ce produce efecte pe toate segmentele de piaţă administrate de BVB, inclusiv secţiunea specială dedicată ofertelor publice.

"În aceste condiţii, în lipsa clarificării situaţiei societăţii şi reintroducerii la tranzacţionare, acţiunile emise de societatea Comcm nu pot face obiectul unei oferte publice", menţiona ASF în comunicatul care a fost publicat de SIF Transilvania pe site-ul operatorului pieţei.

Mai mult, ASF arăta că introducerea în ofertă a unei clauze care să condiţioneze închiderea operaţiunii de subscrierea integrală a acţiunilor oferite la schimb de SIF3, nu este în conformitate cu prevederile legale privind irevocabilitatea pe întreaga perioadă de derulare a ofertei publice.

Pe de altă parte, SIF Transilvania susţine că motivul pentru care titlurile CMCM au fost suspendate de la tranzacţionare nu mai este de actualitate, sens în care societatea de investiţii a solicitat către ASF emiterea unui act administrativ individual pentru ca acţiunile să fie reintroduse la tranzacţionare.

La finalul lunii ianuarie, Constantin Frăţilă, acţionar al SIF3 a fost numit la conducerea Comcm, ceea ce trezeşte suspiciuni că operaţiunea de piaţă are în vederea ieşirea sa din acţionariat, în condiţiile în care acesta se află de mai mulţi ani în conflict cu Mihai Fercală, directorul general al societăţii de investiţii financiare cu sediul în Braşov.

Valoarea de piaţă a societăţii de investiţii cu sediul în Braşov la 548,255 milioane de lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS