Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Valentin Lazea: "România are şansa istorică să se apropie foarte mult de inflaţia zonei euro"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Rata inflaţiei din ţara noastră ar putea să se reducă, în următorii ani, sub nivelul de 3%, dacă politica monetară a Băncii Naţionale a României va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale, a declarat, sâmbătă, Valentin Lazea, economist şef la Banca Naţională a României (BNR), în cadrul unui seminar organizat de BCR, pe tema "Perspective macroeconomice pentru economia românească".

Domnia sa a precizat: "România are o şansă istorică în acest an, de a se apropia de inflaţia zonei euro, unde inflaţia a crescut peste ţintă, şi în condiţiile în care Banca Centrală Europeană va fi obligată la o politică monetară mai laxă".

Valentin Lazea a explicat că dacă politica monetară a BNR va fi sprijinită în mod ferm de politicile fiscale şi salariale este posibilă atingerea unei inflaţii de 3,5% în 2012, cu perspective de reducere a indicatorului la sub 3% în 2013-2014.

O mare parte din inflaţia din ţara noastră este de natură structurală şi va necesita o lungă perioadă de timp ca să fie eliminată, a mai precizat domnia sa.

Guvernul trebuie să îşi îndrepte atenţia spre respectarea criteriilor de convergenţă nominală şi, pe cât posibil, a celor din Tratatul de la Maastricht, ca să nu cadă în capcana populismului, potrivit economistului şef al BNR.

Ţara noastră îndeplinea, la sfârşitul lunii iulie, doar unul din cele cinci criterii de convergenţă nominală, respectiv cel privind datoria publică, potrivit domniei sale.

În opinia lui Valentin Lazea, regula de aur a unui guvern prudent, din punct de vedere macroeconomic, este de a avea un nivel maxim de 2% pentru inflaţie, de 3% pentru deficitul bugetar, de 4% pentru creşterea economică, 5% pentru deficitul de cont curent, 6% pentru creşterea salariilor din sectorul bugetar şi de 7% pentru rata şomajului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

24 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1883
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5207
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3309
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2556

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie