VIDEOUn grup de acţionari lansează Asociaţia Investitorilor la SIF-uri

Florian Munteanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Video / 9 iulie 2021Un grup de acţionari lansează Asociaţia Investitorilor la SIF-uri

Florian Munteanu, preşedintele AISIF: "Cele cinci SIF-uri au ajuns să fie conduse şi controlate cu ignorarea drepturilor şi a intereselor adevăraţilor acţionari" "Avem deja foarte multe idei, aşa încât cei peste şase milioane de acţionari să fie protejaţi şi respectaţi", mai spune Munteanu

Un grup de acţionari lansează, astăzi, Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), organizaţie non-guvernamentală care are drept scop promovarea intereselor milioanelor de acţionari la SIF-uri.

"Lansarea Asociaţiei este poate cel mai important pas de până acum pentru a stabili o stare de normalitate la cele cinci companii care controlează peste două miliarde de euro, active care în mare parte aparţin milioanelor de români, fie în mod direct, fie prin fonduri de pensii" spune Florian Munteanu, preşedintele AISIF.

Reprezentantul Asociaţiei afirmă că în Uniunea Europeană se constată un proces amplu de transparentizare, de focus pe drepturile acţionarilor şi pe respectarea principiilor de corectitudine în administrarea fondurilor închise de investiţii. În schimb, SIF-urile au cunoscut un regres administrativ grav.

"Îmbunătăţirea situaţiei la SIF-uri va avea un impact major şi asupra întregii pieţe de capital românească. Vom promova principii care vor ajuta Bursa din România să fie mai bună, pentru toţi investitorii", apreciază preşedintele AISIF. (Andrei Iacomi)

Avem încrederea că investiţia în SIF-uri va ajunge să fie o investiţie respectabilă pentru toţi acţionarii

Sunt convins că aţi auzit cu toţii de SIF-uri, dacă nu cumva chiar sunteţi acţionari la ele. Cele cinci Societăţi Financiare de Investiţii din România, pe care le cunoaştem cu toţii sub acronimul SIF, au fost concepute în anii "90 de Statul Român ca un mijloc să ofere tuturor cetăţenilor o bucăţică din averea ţării, în cadrul Procesului de Privatizare în Masă.

Sunt acţionar la mai multe SIF-uri într-un mod continuu de cel puţin 15 ani. În acest timp, deşi am fost plecat din ţară o bună perioadă, pentru a-mi construi o carieră internaţională, am continuat să investesc în acţiunile româneşti. SIF-urile aveau şi au un mare potenţial. Am aşteptat. Am studiat şi am observat cum, în Uniunea Europeană (România este evident membru), ca şi în alte ţări cu principii solide democratice, există un proces amplu de transparentizare, de focus pe drepturile acţionarilor, pe respectarea principiilor de corectitudine în administrarea fondurilor închise de investiţii (aşa cum sunt şi SIF-urile).

În acelaşi timp, SIF-urile, unde acţionari sunt milioane de români, au cunoscut un regres administrativ grav.

Aşadar, cele cinci SIF-uri, unde milioane de români deţin acţiuni, au ajuns să fie conduse şi controlate cu ignorarea drepturilor şi a intereselor adevăraţilor acţionari. Acest lucru a fost posibil deoarece legile româneşti şi europene nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător. Drept urmare, proprietarii reali, adică micii acţionari (câţiva investitori cum aş fi eu sau câţiva alţi investitori din rândul dvs., alături de alte milioane de români) şi câteva fonduri de pensii (deci tot milioane de români), îşi văd drepturile şi interesele complet ignorate.

Pentru schimbarea aceastei situaţii, mai mulţi investitori ne-am hotărât să constituim o asociaţie, Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), care să avanseze şi să promoveze interesele milioanelor de acţionari la SIF-uri. Avem deja foarte multe idei, inclusiv propuneri legislative. Suntem încrezători că vom reuşi să facem multe, şi ne dorim să atragem de partea noastră atât micii acţionari cât şi investitorii instituţionali cărora le pasă ce se întâmplă cu acţiunile lor.

Asociaţia a fost finalizată în aceste zile şi acum o lansăm oficial. I-am făcut şi un website (www.aisif.ro), o pagină pe Facebook (AsociatiaInvestitorilorSIF) şi un grup (aisif). Vă încurajez să ni vă alaturaţi, să daţi like paginii de Facebook şi s-o urmăriţi. De asemenea, acţionarii la oricare din cele 5 SIF-uri se pot înscrie în grup; acesta va fi unul privat, exclusiv pentru membrii asociaţiei. Vă puteţi înscrie în asociaţie întrând pe website şi completând formularul de aderare la asociaţie. Este foarte simplu şi nu implică niciun cost. Pe grup vom încerca să scriem absolut tot ce este legat de SIF-uri, adică toate cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare.

Noi, cei care am constituit Asociaţia, suntem optimişti şi avem încredere că dreptatea va câştiga. Avem încrederea că investiţia în SIF-uri va ajunge să fie o investiţie respectabilă pentru toţi acţionarii lor. Acest lucru se va face printr-o presiune constantă asupra celor ce trebuie să respecte legea şi pe acţionari. Când am pornit această iniţiativă preţurile acţiunilor SIF-urilor aveau discounturi extraordinar de mari faţa de VUAN (valoarea unitară a activului net). De până la 60-70%! Vă vine să credeţi?! În unele cazuri (SIF1, SIF4), investitorii nu erau dispuşi să cumpere nici măcar la aceste discounturi! Pentru nişte active reale, tangibile (faptul că şi valoarea activelor nete trebuia să fie mai sus, prin prisma unei gestiuni corecte şi eficiente din partea managementului, este un alt fapt, dar îl lăsăm pentru o altă ocazie)! Am analizat în lung şi în lat piaţa internaţională a fondurilor închise de investiţii şi nu am reuşit să dau de alte fonduri la fel de ocolite de investitori. Statistica ne spune că este record mondial (pentru cei interesaţi, într-un viitor apropiat voi face o analogie cu fonduri închise de investiţii similare din străinătate şi din România). Dacă cineva ştie alte fonduri închise listate atât de ocolite de investitori prin prisma discountului la preţul de tranzacţionare, să-mi daţi de veste.

Mai cu seama am fost încântaţi să vedem alţi optimişti alături de noi. Pentru că ştim că ne înhămăm la o muncă grea. A schimba România în bine nu e uşor. Dar toţi cei care locuim în România vom câştiga din acest lucru, fie că avem investiţii la bursa, fie doar prin prisma faptului că avem o pensie administrată privat. Va fi şi o muncă plăcută, pentru că ştim că facem ceva pozitiv. Vom schimba multe reflexe care nu mai au ce caută în anul 2021 într-o ţară membră a Uniunii Europene şi care are pretenţia de a fi luată în serios de partenerii săi europeni.

Deja avem o echipă puternică. Deja avem impact. Unele efecte se văd, unele se vor vedea în viitorul apropriat.

Lansarea Asociaţiei este poate cel mai important pas de până acum pentru a stabili o stare de normalitate la cele cinci companii care controlează peste două miliarde de euro, active care în mare parte aparţin milioanelor de români, fie în mod direct, fie prin fonduri de pensii. Îmbunătăţirea situaţiei la SIF-uri va avea un impact major şi asupra întregii pieţe de capital românească. Vom promova principii care vor ajuta Bursa din România să fie mai bună, pentru toţi investitorii.

Florian Munteanu este preşedintele AISIF. A lucrat peste 15 ani în companii multinaţionale din domeniul energiei si finanţelor în poziţii de management financiar în Africa, Asia, America de Nord şi Europa. Este absolvent ASE Bucureşti şi al University of Cambridge.

Opinia Cititorului ( 46 )

 1. FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN......habar nu aveti in ce va bagati,nu exista ASF pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta Piata de Capital ?investitorii se bucura ca inca mai functioneaza aceste

  sif-uri...........cond ucatorii in fiecare an isi distribuie milioane de actiuni pentru gestiunea activelor si nu vede nimeni aceasta delapidare mascata.........

  1. ...

   Ce bună ar fi fost aceasta asociație când fercala și ciurezu călcau în picioare drepturile acționarilor!

  Să sperăm că astfel vocile acționarilor voi fi auzite. Acum SIF-urile reprezintă o pată de rușine pentru bursă. Trebuie făcut ceva pentru că acum cei care au pus mâna pe cele 5 SIF-uri se comportă exact ca și cum ar avea niște SRL-uri.

  Mult succes! 

  1. Alex, sa tot fie 10 ani, la o AGA a BT e intrebat Ciorcila cind are de gind sa intre sub pragul de 1% cu detinerile pe banca, fonduri, etc asa cum cere ASF, el cumparind pe vehicule cu mult peste 1% drept de vot. raspunsul a fost de genul, facem ce putem sa ne aparam proprietarea la BT. in timp a disparut pragul, dupa cum stii, asa s-a aparat proprietatea. poate astia cu ONGul sa reuseasca sa apere si ei o proprietate la cum e orchestrata de ani sifonarea de actorii mult prea consacrati. mult succes

  Sunt doar 4 sifuri si un evergent , care e FiA nu sif . Si Mai e si condus bine ai transparent .

  1. Alex,nu te auzi ce vorbesti cu " bine si transparent " pentru eMULGgent?

   Tu poti invetsti, cu risc 10.000 lei iar după un an să primești 300 lei? Și nici amaratii aia din profit ci din dividende neridicate ale milioanelor de acționari care Nu si-au ridicat dividendele de peste 3 ani si s-au prescris și ți le dă tie! 

   În schimb, ei șefii își dau gratuite echivalentul a 3-4 mil € transparent dar fără să transporte! 

   Apoi am rezerve si cu transparența adică cu politica de remunerare care e o obligație nu un moft!  

   Stii cât câștigă pe an un Doros, un Ceocea?

   Te-ai crucii să afli! 

   Prin obligația politicii de remunerare, ar fi trebuit să știm cât câștigă de fapt Doros, Ceocea etc. Tu stii Alex ? Eu nu si tare aș vrea să aflu ! Până atunci avansez o sumă: cam în jur de 100.000 € fiecare adică salariu,plus gratuite,plus membru în CA poate la mai multe societăți, plus bonusuri,plus afine!

   Cândva, sper sa se afle cât câștigă dar eu așa cred,vreo 100.000€/lună!

   Oare tranzacțiile lunare ale Sif2 nu sunt doar cât salariile acestor sefi? 

   5. Remuneratia administratorilor si directorilor societatii. Implicarea

   acţionarilor 

   In conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile, art. 153^18, 

   remuneratia membrilor Consiliului de administratie si limitele generale ale remuneratiilor 

   suplimentare ale membrilor consiliului de administratie insarcinati cu functii specifice in 

   cadrul acestui organ si ale remuneratiilor directorilor, sunt stabilite prin Actul constitutiv, 

   aprobat de catre Adunarea generala a actionarilor: 

   “ Art. 7. Consiliul de administratie 

   (11) Limitele generale anuale ale remuneratiilor si premiilor tuturor administratorilor, 

   inclusiv remuneratiile suplimentare ale administratorilor insarcinati cu functii specifice, 

   precum si ale directorilor sunt in cuantum de 0,6% din valoarea activului total mediu al 

   anului precedent, calculat si raportat conform prevederilor legale. Inclusa in limitele 

   generale, remuneratia lunara a tuturor membrilor consiliului de administratie este la 

   nivelul a 0,015% din valoarea activului total mediu al anului precedent, repartizata in 

   mod egal. Administratorii si directorii participa la planul de beneficii, platit inclusiv prin 

   alocare de actiuni ori de optiuni de a achizitiona actiuni ale societatii, in cuantum de 5% 

   din profitul net realizat si din castigul net din tranzactii reflectat in rezultatul reportat. 

   Nivelul efectiv al acestei participari se stabileste de catre Consiliul de administratie, dupa 

   aprobarea situatiilor financiare anuale in Adunarea Generala a Actionarilor.”  

   Adunarea generală ordinară a acționarilor aproba Politica de remunerare a conducatorilor 

   societății (membri ai Consiliului de administratie si directori), cu ocazia fiecărei modificări 

   semnificative și, în orice caz, cel puțin o dată la 4 ani. 

   Structura de remunerare a conducatorilor societatii cuprinde: 

   (a) componenta fixă, determinată de nivelul de responsabilitate legal si delegat prin 

   hotararea organului competent; 

   (b) remunerație variabilă, în funcție de atingerea obiectivelor de performanta și 

   gestiunea prudențială a riscurilor; 

   (c) componenta fixă și variabilă a remuneratiei administratorilor si directorilor 

   societății este stabilita prin Art. 7 alin. (11) al Actului Constitutiv. 

   (d) administratorii si directorii societatii au dreptul de a participa la planul de beneficii, 

   sub forma participării la rezultatul net, in numerar si in actiuni. Indicatorii de 

   performanță și criteriile de acordare a remuneratiei variabile sunt prevazute in 

   contractele de administrare si de management. 

   Remuneratia lunara a tuturor membrilor Consiliului de administratie se 

   incadreaza in nivelul de 0,015% din valoarea activului total mediu al anului precedent, 

   repartizata in mod egal. 

   Remuneratia suplimentara a administratorilor insarcinati cu functii specifice in cadrul 

   Consiliului de administratie (presedinte si vicepresedinte Consiliu, presedinte si membri ai 

   comitetelor consultative) se stabileste de catre Consiliul de administratie, cu incadrarea in 

   limita prevazuta in Actul constitutiv. 

   Remuneratia fixa a directorilor societatii, inscrisa si in contractele de management, este 

   - la nivelul a 12 salarii medii tarifare pe societate, pentru directorul general 

   - la nivelul a 11 salarii medii tarifare pe societate, pentru directorul general adjunct. 

   Totalul remuneratiilor anuale constand in remuneratia suplimentara a administratorilor 

   insarcinati cu functii specifice in cadrul Consiliului de administratie, remuneratiile 

   directorilor si premiile administratorilor si directorilor se acorda in limita a 0,42% 

   din valoarea activului total mediu al anului precedent, conform prevederilor Actului 

   constitutiv. 

   Remuner atia variabila 

   Remuneratia variabila este formata din: 

   - premii trimestriale, in limita a 5% aplicat asupra remuneratiei primite; 

   - planul de beneficii anual, constand in numerar si actiuni, in cuantum de 5% din profitul 

   net realizat si din castigul net din tranzactii reflectat in rezultatul reportat, calculat 

   inainte de inregistrarea planului de beneficii. 

   Premiile trimestriale se acorda cu aprobarea Consiliului de administratie, care constata 

   daca este indeplinit criteriul de acordare. 

   Planul de beneficii se acorda anual, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in 

   Adunarea generala a actionarilor. 

   Administratorii si directorii participa la planul de beneficii, platit inclusiv prin alocare de 

   actiuni ori de optiuni de a achizitiona actiuni ale societatii, in cuantum de 5% din rezultatul net, indicator compus din profitul net realizat si din castigul net din tranzactii reflectat in 

   rezultatul reportat, conform prevederilor Actului constitutiv. Nivelul efectiv al acestei 

   participari se stabileste de catre Consiliul de administratie. 

   Planul de beneficii se acorda in baza rezultatului evaluarii indeplinirii obiectivelor de 

   performanta de catre Comitetul de Nominalizare – Remunerare. 

   In acord cu prevederile statutare si ale hotararilor Adunarilor generale ale actionarilor, 

   administratorii si directorii societatii au dreptul de a participa la planurile de beneficii ale 

   societatii si prin alocarea de actiuni aferente perioadei de exercitare a mandatului. 

   Acordarea beneficiilor sub forma de actiuni se poate face si prin programe de Stock Option 

   Plan (SOP), aprobate de actionari, in scopul distribuirii de actiuni “EVER” catre 

   administratorii, directorii si angajatii Evergent Investments, avand ca sursa actiunile 

   rascumparate de catre societate. 

   Contractele de administratie si de management 

   Evergent Investments incheie cu administratorii si directorii societatii contracte de 

   administratie si de management, intocmite și aprobate cu respectarea cadrului legal 

   aplicabil si Actului constitutiv. Contractele se deruleaza pe durata mandatului Consiliului 

   de Administratie in functie (de 4 ani). 

   Conform prevederilor din Actul constitutiv al societății, continutul acestor contracte va fi 

   declarat si publicat, in conditiile in care reglementarile aplicabile impun acest lucru. 

   Contractele inceteaza in conformitate cu prevederile legale si ale contractului de 

   administratie si/sau de management. In cazul in care intervine unul din cazurile de incetare 

   a contractului, acest fapt se constata prin hotarare a Consiliului de administratie sau a 

   Adunarii generale a actionarilor. 

   6. Comunicarea remuneratiilor 

   Rapoartele anuale de activitate al Consiliului de Administratie includ informatii privind 

   remuneratia totala pentru exercitiul financiar, beneficiile platite administratorilor si 

   angajatilor si programele de stimulare pentru a încuraja pastrarea angajatilor in companie. 

   De asemenea, Societatea intocmeste un raport de remunerare, care ofera informatii privind 

   remuneratiile, inclusiv beneficiile acordate sau datorate pe parcursul ultimului exercitiu 

   financiar, administratorilor si directorilor, inclusiv celor nou recrutati si fostilor 

   administratori si directori, in conformitate cu politica de remunerare si cu cerintele legale. 

   Raportul de remunerare aferent celui mai recent exercitiu financiar este supus votului in 

   cadrul Adunarii generale ordinare anuale a actionarilor, opinia actionarilor privind raportul 

   de remunerare, rezultata in urma votului, avand un caracter consultativ. Societatea va 

   explica in urmatorul raport de remunerare modul in care s-a tinut cont de punctele de 

   vedere ale actionarilor si votul acestora cu privire la politica de remunerare.  

   Totalul remuneratiilor anuale constand in remuneratia suplimentara a administratorilor 

   insarcinati cu functii specifice in cadrul Consiliului de administratie, remuneratiile 

   directorilor si premiile administratorilor si directorilor se acorda in limita a 0,42% 

   din valoarea activului total mediu al anului precedent, conform prevederilor Actului

   constitutiv.  

   Deci? Cât a câștigat Doroș sau Ceocea anul trecut! Din câte CAuri fac parte ?

   De ce sunt platiti din valoarea activului total mediu al anului precedent si nu din capitalizare?

   Diferenta intre cele doua este de peste 1 miliard lei.

   Uite îți dau 6 ore să calculezi prostia asta si in plus sa-mi spui din câte CA face parte Ceocea de ex. Rămân la părerea că ia vreo 100.000€ lunar si aș fi total surprins dacă ia " doar" în jur de 50.000€

   Însă să ții cont de tot si să demonstrezi calculele!

   Nu te screme că nu-ți iasă! 

   Daca vrei sa stii atunci cauta singur si nu pune pe altii sa-ti faca treaba.

   AGA a fost in ianuarie la Sif 2 pentru alegerea administratorilor si CV-ul lui Ceocea e public pe saitul lor. 

   Este in CA la EVER si TLV daca vrei sa stii.

   Ești o portavoce a Sif2 ! Eu nu calculez cât câștigă Ceocea sau Doroș că n-am înnebunit. Fac tranzacții pe bursă aproape zilnic dar nu cu gloabele de Sifuri, cu tranzacții de 10.000€, ele valorand vreo 300mil euro!

   Să calculez singur? Calculează tu si dacă e sub 50.000 € lunar întru la cumpărare, dar cred că e spre 100.000€! 

   Eu nu calculez la asemenea jafuri că n-ai cum si tin și la tenul meu!

   Tu esti un om prastie, Ceocea poate plăti mulți ca tine! 

  Total inutil acest ONG, nu are nici mijloace, nici pârghii, în afara de dat din gura cum fac și alții în timp ce ursul trece.

  1. Si ai vrea sa treaca ursul fara ca macar sa dea din gura cineva...

   Observam ca se fura, tacem, se fura in continuare, asta este filozofia pe care crezi ca ar trebui sa o urmam?

  Noul ONG e sănătate curată pentru piața noastră . Bandiții și-au făcut de cap pentru ca nimeni pana acum nu a luat poziție in mod organizat. Sifurile sunt jefuite in mod grosolan cu susținerea ASF. Felicitări !

  1. Acest ONG este o institutie de dat din gura, nu are un rol practic, cuantificabil... Ce ar putea sa faca in plus un astfel de ONG ca pachete mari de actiuni ca sa aiba o voce in AGA, inteleg ca nu pot sa adune.

   Si atunci, sa faca mai precis... CE ??? Sa scrie articole in Bursa despre cum sunt nedreptatiti micii actionari de o gasc cu complicitatea lu Nicu Marcu de la ASF? 

   Băiatu ' esti excesiv de legalist! Uite am putea forța ASF să ne spună cât câștigă mizeriile astea! Am putea să participăm la AGEA și să le arătăm cine sunt de fapt! Am putea cere sa-si vândă participatiile si să ne dea dividende că la FP. Am putea să contestam cum Drăgoi a preluat Sif5!

   Am putea să ne constituim în haită că în SUA să cumpărăm acțiuni la Sif1 și sa-l lăsăm pe Drăgoi cu ochi in soare și fără obiectul muncii!

   Dar nu cu lesinati ca tine evident! 

   De exemplu poate participa la celebrele întâlniri organizate de ASF cu investitorii la care de falpt sunt invitați băieții deștepți Drăgoi Buică și AIPC. Deci poate face foarte multe, inclusiv un proces colectiv împotriva ASF.

   Exact.

   Poate participa la ședințele din Cismigiu, poate face multe. Chiar și în parcul IOR la un loc cu ratele. Nu ii faceți voi agenda lui Marcu, dar continuați sa aberați.

  Ei, domnii de la sifuri, vine vântul schimbării! Subscriu ONG! Sa începem cu SIF4!

  ...

  Se poate face un partid serios cu acționarii la sifuri. Bineînțeles că nu va fi condus după dețineri!

  Inca o asociatie!? Asta e tare!!! Cate nu au fost si/sau mai sunt!? Cred ca acesti asa zisi investitori spera ca investitia lor de 10 lei sa le asigure un vot majoritar in societatile astea sau ce? Nu ati inteles ca piata de capital e pe bani… multi? Si se pare ca nu ati inteles nici ca vremurile cand unii administrau banii altora si ii dadeau afara de la adunari au apus! Succes!

  1. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca limitarea drepturilor la vot in AGA de la SIF Muntenia este abuziva, fiind realizata pe "temeiul unei actiuni concertate neprobate si nejustificate legal", si solicita interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

   "AIPC solicita public Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa intervina imediat pentru a opri si sanctiona actele abuzive ale SAI Muntenia Invest, ca administrator al SIF Muntenia, prin care este ingradita exercitarea dreptului de vot al actionarilor SIF Muntenia (...) AIPC cere CNVM sa informeze imediat SAI Muntenia Invest SA si SIF Muntenia SA ca actul de suspendare a drepturilor de vot ale unor actionari SIF Muntenia SA, pe temeiul unei actiuni concertate neprobate si nejustificate legal, este un act lipsit de baza legala si ca nu poate fi aplicat in cadrul adunarii generale a actionarilor SIF Muntenia din data de 6/7 iulie 2012", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de asociatie Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

   Ce a facut Beze cu asociatia lui? 

   Sa spunem si cine erau o parte din actionari.

   Muntenia Invest a anuntat joi seara ca a limitat la 5% din actiuni drepturile la vot pentru un numar de 37 de actionari, printre acestia numarandu-se si investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor. 

   Intre cei 37 de actionari carora le-a fost limitat dreptul la vot se regasesc omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titluri, precum si compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.

   Iaciu intre timp a parasit Sif 4. 

   Și Drăgoi a venit cu banii de la tac-su ? Nu! A venit pe banii furați de najib. Răbdare , IISIF o sa îți explice pe înțeles cum se face administrarea și mai ales cum secrecruteaza managerii. In orice caz, nu ca lăutarii de nunta din Ferentari . Pe competenta , independența , onorabilitate . Deocamdată niciuna din cerințelor astea nu sunt îndeplinite la niciun Sif deși ASF a dat aviz. Pe bani, firește , mulți !

   Băi prostie! Fercala, Ciurezu .etc,gașca veche, respectiv Drăgoi, Ceocea, Doroș au adus vreun ban!? Și sunt " proprietari " in fapt. În plus au câștigat din Sifuri mai mult decât visau mamele lor!

   Dacă teoretic nu făceau nimic si rămâneau cu detinerile avute tot pe acolo ar fi fost!

   Apoi un acționar si cu 10 acțiuni are dreptul să fie respectat! Cu logica ta nu ar mai fi existat burse în lume! 

  Consider că initiativa de constituire AISIF este foarte bine venită, astăzi SIF-urile sunt vlăguite iar desființarea pragului de deținere acțiuni cu câțiva ani în urmă nu a confirmat așteptările. Mi se pare normal să vedem partea bună a lucrurilor, acționarii SIF -urilor nu vor avea decât de câștigat iar în ceece mă privește, mă voi alătura grupului constituit.

  Felicitări celor care au avut inițiativa. 

  1. ...

  EXCELENT!

  daca scopurile declarate vor prinde viata va fi o f mare realizare!

  atentie ASF, vin vremuri in care "smecheriile" de pana acuma vor fi date in vileag si poate veti da si cu subsemnatul! 

  1. ...

   ...

   ...

   ...

  ...

  1. ...

   ...

  Ideia nu este rea, mai trebuie masa critica pt a putea vorbi aceiasi voce pt ca altfel nu se poate ,sunt pentru!

  Nu se poate decat prin unirea fortelor celor mici! 

  1. ...

   ...

   ...

  Altceva nu aveti de facut decat sa va certati, mai bine nu mai jigniti, asta este ideea.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6717
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1335
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7103
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.7148

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb