VOSGANIAN:"Chiar dacă intră în insolvenţă, Oltchim tot are nevoie de ajutor de stat"

ALINA TOMA VEREHA, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2013

"Chiar dacă intră în insolvenţă, Oltchim tot are nevoie de ajutor de stat"

UPDATE: CA al Oltchim a decis intrarea în insolvenţă

Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim a aprobat, astăzi, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, împreună cu declaraţia privind intenţia de reorganizare judiciară a Oltchim.

Administratorii Oltchim au mai aprobat ca în cererea procedurii de insolvenţă să fie nominalizaţi ca administratori judiciari provizorii consorţiul format din Rominsolv, reprezentată de avocatul Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, reprezentată de avocatul Niculaie Bălan.

Ziarul BURSA a publicat în excusivitate, în ediţia de ieri, că administratorii Oltchim vor solicita ca administrarea judiciară a combinatului să revină firmei coordonată de avocatul Piperea şi BDO Business Restructuring.

---

Guvernul a decis, ieri, intrarea în insolvenţă a combinatului, aşa cum "BURSA" a anunţat încă de săptămâna trecută

PCC vrea să fie implicată în administrarea Oltchim

Intrarea Oltchim în insolvenţă în vederea restructurării nu elimină necesitatea acordării unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de producţie de minim 65%.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, ne-a declarat: "Chiar dacă Oltchim va intra în insolvenţă în vederea reorganizării, tot trebuie să facem o infuzie de capital, lucru cu care toată lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat şi trebuie notificat la Comisia Europeană. Am discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cu cei ai Comisiei Europene şi i-am informat că vom depune documentaţia necesară pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea producţiei la un nivel la care să fie asigurată profitabilitatea".

Domnia sa nu ne-a precizat valoarea ajutorului de stat pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Insolvenţa Oltchim a fost anticipată de ziarul "BURSA" încă de săptămâna trecută, când ministrul Vos-ganian ne-a declarat, în exclusivitate, că a cerut Guvernului un răgaz până ieri, ca să se poată consulta cu reprezentanţii combinatului vâlcean şi cu băncile creditoare, cu sindicatele şi cu alţi specialişti, în privinţa soluţiei pentru salvarea Oltchim.

Domnia sa a prezentat Executivului patru variante privind viitorul Oltchim, respectiv continuarea activităţii în formula actuală, re-organizarea, privatizarea şi li-chidarea voluntară.

Ministrul Economiei ne-a spus, atunci, că îşi doreşte o soluţie pentru salvarea Oltchim.

Cererea de intrare în insolvenţă a Oltchim va fi transmisă Tribunalului Vâlcea, după ce va fi luată decizia de către Consiliul de Administraţie al societăţii.

Ieri, Ministerul Economiei, cu girul Guvernului, şi-a mandatat reprezentanţii în Consiliul de Administraţie al Oltchim să aprobe intrarea în insolvenţă a companiei, în vederea restructurării. La ora închiderii ediţiei (18.00), şedinţa Consiliului de Administraţie încă nu se încheiase.

Acţiunile Oltchim au fost sus-pendate, ieri, de la tranzacţionare.

Diculoiu: "Fără infuzia de capital de la stat, Oltchim riscă falimentul"

Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, ne-a declarat că insolvenţa Oltchim trebuie sprijinită de stat printr-un aport de capital de minim 45 milioane euro. Domnia sa susţine că a discutat ieri, pe această temă, cu şeful OPSPI, Gabriel Dumitraşcu, şi cu directorul general al Oltchim, Mihai Bălan.

"Cele 45 de milioane de euro sunt necesare pentru a reporni combinatul la o capacitate de peste 65%, ca să-i asigure profitabilitatea. Fără aceşti bani, insolvenţa se va finaliza cu falimentul", ne-a mai spus liderul de sindicat.

În toamna anului trecut, Ministerul Economiei a anunţat că intenţionează să acorde combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro. La vremea respectivă, autorităţile au negociat cu băncile creditoare să finanţeze, la rândul lor, Oltchim cu încă 20-25 milioane de euro pentru a asigura capitalul de lucru necesar repornirii combinatului.

Sindicaliştii speră că restructurarea prin insolvenţă nu va presupune disponibilizări masive şi au cerut autorităţilor să respecte contractul colectiv de muncă. Surse din combinat afirmă că raportul întocmit recent de Alvarez la cererea băncilor creditoare indică un necesar de disponibilizări de circa 2.000 de salariaţi.

Zaremba, PCC SE: Vrem să fim implicaţi în administrarea "Oltchim"

PCC SE, acţionarul minoritar al Oltchim, vrea să fie implicată în administrarea companiei în insolvenţă, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România.

"PCC SE înţelege situaţia dificilă în care se află Oltchim şi decizia statului român", ne-a spus domnul Zaremba, adăugând: "Vom face tot posibilul şi ne vom folosi întreaga noastră expertiză să cooperăm pentru salvarea companiei şi pregătirea sa pentru o funcţionare normală".

Domnia sa a precizat că PCC SE nu va a accepta să nu participe la restructurarea companiei: "Am cerut acest lucru autorităţilor române şi nu ne putem imagina să nu fim implicaţi într-un proces atât de important, într-o companie în care avem o participaţie de peste 30%".

Potrivit reprezentantului PCC, ar fi nevoie de aproximativ un an pentru a pregăti "Oltchim" să lucreze normal.

În opinia lui Wojciech Zaremba, diminuarea numărului de angajaţi este necesară, însă trebuie făcută cu grijă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. stimate domnule ministru Vosganian? :-) si anume acela de a nu vinde castraveti gradinarului "Varujan Vosganian, ministrul Economiei, ne-a declarat: "Chiar dacă Oltchim va intra în insolvenţă în vederea reorganizării, tot trebuie să facem o infuzie de capital, lucru cu care toată lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat şi trebuie notificat la Comisia Europeană. Am discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cu cei ai Comisiei Europene şi i-am informat că vom depune documentaţia necesară pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea producţiei la un nivel la care să fie asigurată profitabilitatea". Deci dupa ce UE a dat unda verde pentru tranzactia DES dumneavoastra veniti acum sa cereti din nou ajutor de stat???????????Domnul Zaremba are insa foarte mare dreptate. Firma PCC ar trebui sa fie implicata, insa domnia sa probabil ca nu isi da seama ca este implicat din momentul cand a fost ales in consiliul de administratie si pe toata perioada in care au reusit sa influenteze strategia de dezvoltare a firmei, fapt ce se poate observa la orice firma care ar raporta in sistemul IFRS si are o influenta atat de pregnanta, chiar daca inainte de preluarea participatiei din insule era sub 20%...Tinand cont de faptul ca la diminuarea capitalului social din toamna anului 2007 nu a mai existat un punct pe ordinea de zi pentru aprobarea acestuia se pune doar intrebarea cat de actuala este aceasta cota procentuala de 30%, bineinteles doar privind din perspectiva respectarii principiilor de afaceri europene..."Intrucat radierea mentiunii de majorare a capitalului social a fost operata se scoate de pe ordinea de zi initiala a ADUNARII GENERALE EXTRAORDINARE punctul 1, referitor la:

    “Aprobare pentru anularea actiunilor emise de catre societate in contul creantei convertite in temeiul Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 8 din data de 28.11.2003, urmata de diminuarea corespunzatoare a capitalului social al societatii, ca urmare a dispozitivului Sentintei civile nr. 689/CC/17.11.2005, pronuntata de Tribunalul Valcea, prin care s-a dispus constatarea nulitatii Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 8 din data de 28.11.2003, ramasa definitiva si irevocabila in urma aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 45/2006 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Comerciale "Oltchim" - S.A. Ramnicu Valcea.”" conform modificarii convocatorului din 01.11.2007 15:15:00 publicat de BVB...... 

    Jocurile la Oltchim pun in pericol Valcea dar si " bogata" viitoare Regiune de Sud-Vest !

    Ce Regiune va mai fii aceea care nu are industrie? Raspuns: o Regiune a Romaniei de doi le i! Unirea Principatelor este un varf iar acum este un abis!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

23 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9257
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4639
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.5622

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro