ZIARUL BURSA

17 mai 2018
Ediţia din 22.09.2023
Inamicii societăţii deschise nu se inspiră din Marx

DUPĂ 200 DE ANI:Inamicii societăţii deschise nu se inspiră din Marx

Cristian PîrvulescuInternaţional / 17 mai 2018

Cristian Pîrvulescu

Cei două sute de ani de la naşterea lui Karl Marx ar fi trecut probabil neobservaţi dacă pre­şedintele Comisei Europene, Jean-Claude Juncker, nu ar fi ales să participe la ceremoniile din Trier şi nu ar fi inaugurat, cu această ocazie, o expoziţie dedicată autorului Manifestului Partidului Comunist. Cum însă Juncker a ales să facă acest lucru, iar această alegere are o clară conotaţie politică, prezenţa şi omagiul său au trezit controverse şi au provocat o adevărată exorcizare anti marxistă.

Cum se poate ca un politician creştin democrat a cărui lungă carieră politică a fost opusă viziunii socialiste să rostească un discurs apreciativ despre Karl Marx?! Şocul participării lui Juncker la comemorările de la Trier din 4 mai a fost atât de mare încât unii l-au acuzat că l-a relegitimat pe Marx, iar alţii au vorbit de o "insultă la adresa victimelor comunismului".

Ţara noastră - cea mai mare inflaţie din UE, în aprilie

EUROSTAT:Ţara noastră - cea mai mare inflaţie din UE, în aprilie

EMILIA OLESCUMacroeconomie / 17 mai 2018

Florian Libocor: "O ţară întreagă nu înţelege că, acum, cu 1.400 de lei nu mai este în măsură să cumpere aceleaşi bunuri şi servicii pe care le cumpăra în urmă cu un an cu o mie de lei"  

Vasilescu, BNR: "Dobânda şi inflaţia sunt surori siameze"

Rata anuală a inflaţiei înregistrată de ţara noastră în luna aprilie a atins cea mai mare valoare din Uniunea Europeană (UE), respectiv 4,3%, evidenţiază Eurostat. Alături de Româ-nia, pe primele locuri ca nivel al inflaţiei se află Slovacia (cu 3%) şi Estonia (2,9%), în timp ce statele cu cea mai scăzută inflaţie sunt Cipru (minus 0,3%) şi Irlanda (minus 0,1%).

"Instanţele naţionale - obligate să analizeze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze bancare"

CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIŢIE:"Instanţele naţionale - obligate să analizeze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze bancare"

E.O.Bănci-Asigurări / 17 mai 2018

CJUE a invocat cauza Andriciuc într-un răspuns al avocatului general la întrebările adresate de instanţa din Ungaria 

O clauză contractuală impusă în urma intervenţiei legiuitorului care plasează în sarcina consumatorului riscul aferent cursului de schimb nu poate fi considerată ca fiind "negociată individual" în sensul Directivei privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, susţine avocatul general Evgeni Tanchev, de la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE). Afirmaţia se regăseşte în răs-punsul său recent la întrebările adresate de instanţa din Ungaria pe marginea unui proces privind clauzele abuzive dintr-un dosar de credit în franci elveţieni deschis de client împotriva OTP Faktoring.

Directorul general Alexandru Petrescu: "Relansarea şi diversificarea instrumentelor de garantare destinate companiilor sau unităţilor administrativ teritoriale sunt în continuare prioritatea noastră principală".

ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2018, FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ A ANULUI TRECUT,FNGCIMM - profit brut în creştere cu 55%

E.O.Bănci-Asigurări / 17 mai 2018

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a avut un profit brut în valoare de 66,17 milioane de lei, anul trecut, în creştere cu 19% faţă de cel din 2016, păstrând trendul pozitiv şi în primul trimestru al anului 2018, când profitul brut a fost de 36,08 milioane lei, cu 55% mai mare faţă de cel din perioada similară a lui 2017.

Toată conducerea ONJN a fost înlocuită

Toată conducerea ONJN a fost înlocuită

Emilia OlescuCompanii / 17 mai 2018

Toată conducerea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a fost înlocuită, ieri, de premierul Viorica Dăncilă. Numit preşedintele Oficiului în luna martie 2017, Dan Iliovici a fost schimbat din funcţie după un an şi două luni, în locul său fiind numit Marius Sebastian Ionescu, director general al Direcţiei Generale Informatizare şi Monitorizare jocuri de noroc din cadrul ONJN, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

Bursa din Winnipeg se închide după 131 de ani de existenţă

CEA MAI VECHE ŞI SINGURA PIAŢĂ DE MĂRFURI DIN CANADA,Bursa din Winnipeg se închide după 131 de ani de existenţă

ALINA VASIESCUInternaţional / 17 mai 2018

Winnipeg Commodity Exchange, cea mai veche şi singura bursă de mărfuri din Canada, se închide, anunţă cbc.ca, menţionând că, într-o notă transmisă la data de 1 mai clienţilor, proprietarul bursei, Intercontinental Exchange Inc. (ICE), a informat în legătură cu trecerea operaţiunilor de tranzacţionare şi compensare a contractelor futures pe canola la New York, începând din această vară. Canola este un hibrid de rapiţă, produs şi cultivat iniţial în Canada.

George Soros a investit 35 de milioane de dolari în obligaţiuni Tesla

George Soros a investit 35 de milioane de dolari în obligaţiuni Tesla

A.T.Internaţional / 17 mai 2018

Soros Fund Management, compania de investiţii a miliardarului George Soros a preluat, în primele trei luni ale anului, o participaţie de 35 de milioane de dolari în obligaţiuni convertibile ale Tesla, oferind un sprijin important producătorului de automobile electrice condus de Elon Musk, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Furnizorii de gaze, obligaţi să constituie stoc de 21,36 milioane MWh

ANRE: Furnizorii de gaze, obligaţi să constituie stoc de 21,36 milioane MWh

A.T.Companii / 17 mai 2018

Obligaţia de constituire a stocului minim ce revine fiecărui titular de licenţă de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienţilor finali a fost aprobată, ieri, în şedinţa Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Ambasadorul Palestinei în România, rechemat la Ramallah pentru consultări

Ambasadorul Palestinei în România, rechemat la Ramallah pentru consultări

Internaţional / 17 mai 2018

Ambasadorul Palestinei în Româ­nia, Excelenţa Sa Fuad Kokaly, a fost chemat de urgenţă ieri dimineaţă la Ramallah pentru consultări, informează ambasada statului palestinan în România, conform Agerpres.

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene face acest demers în contextul în care România se afla printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea de către statele membre a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv, la Ierusalim, precizează comunicatul ambasadei.

Compa - liderul creşterilor din BET-XT

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 MAICompa - liderul creşterilor din BET-XT

A.I.Investiţii Personale / 17 mai 2018

Salt de 2,95% pentru acţiunile emitentului, pe fondul celui mai mare volum din acest an, în ziua publicării rezultatelor financiare trimestriale 

Acţiunile producătorului de componente pentru industria auto Compa Sibiu (CMP) au crescut în ultima săptămână (intervalul 8 - 15 mai) cu 4,66%, în raport cu moneda euro, reprezentând, pentru perioada menţionată, cel mai rentabil emitent din cadrul indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 17 Mai 2018

MACRO NEWSLETTER 17 Mai 2018

Macroeconomie / 17 mai 2018

Preţurile de consum din Germania şi-au menţinut creşterea anuală la 1,6% în aprilie 2018, pe fondul unei stagnări lunare, după un avans de 0,4% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 3,4%, de la 2,9% în...

Volum de doar 26 milioane de lei

BVBVolum de doar 26 milioane de lei

A.I. Piaţa de Capital / 17 mai 2018

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost caracterizată, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, de o evoluţie preponderent negativă a cotaţiilor, pe fondul unui volum de numai 26,34 milioane de lei, puţin sub cel consemnat în...

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

PE SCURT

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo