ZIARUL BURSA

27 martie
Ediţia din 28.09.2023
Cooperarea între bursele din regiunea noastră - o necesitate pentru dezvoltarea fiecăreia

FORUMUL INVESTITORILOR 2023Cooperarea între bursele din regiunea noastră - o necesitate pentru dezvoltarea fiecăreia

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 27 martie

Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: "Lansez un apel către bursele din Europa Centrală şi de Est să creeze această cooperare, prin care să-şi poată valorifica mai bine interesele" Make, preşedintele Grupului de presă BURSA: "Prin repoziţionarea pieţei româneşti şi a celor din regiune într-un sistem referenţial în care să conteze, se creează oportunităţi" Andre Cappon, CBM Group: "Bursele din Europa Centrală şi de Est au o cauză comună" 

Pieţele de capital din regiunea noastră trebuie să colaboreze între ele, pentru a se dezvolta fiecare, este una dintre concluziile "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat săptămâna trecută de ziarul BURSA.

Sursa foto: www.euroins.ro

Colapsul Euroins scoate în evidenţă probleme privind informarea investitorilor companiei

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 27 martie

Colapsul Euroins România a pus în lumină deficienţe în ceea ce priveşte informarea investitorilor companiei. Asigurătorul din ţara noastră este deţinut de Eurohold Bulgaria, grup ale cărui acţiuni sunt listate la bursele din Sofia şi Varşovia. În ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, zi în care ASF a anunţat insolvenţa Euroins România, acţiunea Eurohold a scăzut la Sofia cu 14,6%, la 1,4 leva, în timp ce la Varşovia preţul titlului s-a depreciat cu 8,2%, până la 4,5 zloţi. Dar situaţia prezintă câteva particularităţi:

America se teme de "izbucnirea" păcii în Ucraina

America se teme de "izbucnirea" păcii în Ucraina

Călin RecheaInternaţional / 27 martie

Călin Rechea

Vizita preşedintelui Xi Jinping la Moscova a pus administraţia Biden într-o poziţie incomodă, a scris recent Bloomberg, aceea de "a sta pe margine, în timp ce adversarii discută o propunere de pace pentru Ucraina, propunere pe care SUA au considerat-o inacceptabilă".

Pe pereţi, la masă cu Daniel Spoerri

PLASAMENTE ALTERNATIVEPe pereţi, la masă cu Daniel Spoerri

Marius TiţaInvestiţii Personale / 27 martie

Marius Tiţa

Am o plăcere deosebită ca, astăzi 27 martie, să amintesc că este ziua lui Daniel Spoerri, artistul născut în România, acum 93 de ani. Este o sărbătoare specială pentru un artist deosebit, din lumea celor a căror viaţă se confundă cu creaţia plastică, o ardere care luminează puternic, cât timp i-a dat Creatorul, sărbătoarea de viaţă lungă a unui artist a cărui viaţă nu a fost uşoară şi asta nu l-a împiedicat să iubească viaţa şi oamenii.

Stere Farmache, FRC: "Pentru bursele din Europa Centrală şi de Sud-Est s-ar potrivi mai bine o alianţă, decât piaţa unică"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023Stere Farmache, FRC: "Pentru bursele din Europa Centrală şi de Sud-Est s-ar potrivi mai bine o alianţă, decât piaţa unică"

A.V.Piaţa de Capital / 27 martie

"Într-un asemenea proiect, orice bursă trebuie să îşi păstreze personalitatea" "Cred că un investitor este mult mai pregătit decât un ofiţer bancar să îşi asume un risc într-o investiţie într-o companie" 

Uniunea pieţelor europene de capital este un concept în fază de embrion şi cred că sunt multe dificultăţi legate de felul în care se poate realiza, susţine Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC).

Noi temeri în sectorul bancar european

Noi temeri în sectorul bancar european

V.R.Internaţional / 27 martie

CDS-urile arată o probabilitate de default de 27,4% pentru Deutsche Bank, în următorii cinci ani 

Acţiunile băncilor listate la bursele din Europa au scăzut vineri, printre cele mai afectate fiind titlurile Deutsche Bank AG, ca urmare a majorării costului asigurării bondurilor băncii germane împotriva riscului de neplată (CDS - credit default swaps). Potrivit AFP, CDS-urile arată o probabilitate de default de 27,4% pentru cea mai mare bancă germană, în următorii cinci ani. În cazul rivalei mai mici, Commerzbank AG, probabilitatea este de 19,3%.

Plafonarea preţurilor RCA - cartoful fierbinte din mâinile Guvernului

Plafonarea preţurilor RCA - cartoful fierbinte din mâinile Guvernului

George MarinescuPolitică / 27 martie

Reprezentanţii transportatorilor şi service-urilor auto nu sunt de acord cu plafonarea propusă de ASF, care ia în considerare preţurile de la 1 martie 2022 Ei consideră că la data respectivă preţurile explodaseră din cauza falimentului City Insurance, din septembrie 2021 Transportatorii solicită plafonarea preţurilor la valoarea de la 1 martie 2023, fără includerea tarifelor de referinţă publicate recent de ASF 

Plafonarea preţurilor poliţelor RCA este principala măsură ce ar urma să fie adoptată de Guvern în cursul acestei săptămâni, potrivit declaraţiei premierului Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de vinerea trecută a Executivului.

Bogdan Aurescu

Schengen şi Bîstroe, teme de actualitate dezbătute de deputaţi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

George MarinescuPolitică / 27 martie

Eforturile făcute pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi situaţia privind canalul Bîstroe se află, astăzi, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, la programul Ora Guvernului, unde parlamentarii vor purta un dialog cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. Acesta ar fi trebuit să dea explicaţii în Parlament săptămâna trecută în urma solicitării reprezentanţilor AUR, dar s-a aflat la Bruxelles, la şedinţa miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, care a precedat Consiliul European ce a avut loc joi şi vineri.

Modificarea legislaţiei penale, analizată de un grup de lucru la Ministerul Justiţiei

Modificarea legislaţiei penale, analizată de un grup de lucru la Ministerul Justiţiei

I.Ghe.Politică / 27 martie

Termenul limită pentru trimiterea în Parlament a pachetului legislativ de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală este 31 decembrie 2024 Până atunci, Ministerul Justiţiei va organiza o amplă dezbatere cu toţi actorii din societatea românească, inclusiv cu reprezentanţii societăţii civile 

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a decis la finalul săptămânii trecute constituirea "Grupului de Lucru - Politica Penală a României 2024", care are drept scop elaborarea şi punerea în dezbatere publică a variantele revizuite ale Noilor Coduri Penale şi ale legislaţiei penale speciale de bază şi, ulterior, sesizarea Parlamentului până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

Dorinţa de cenzurare a cărţilor, la un nivel record

Dorinţa de cenzurare a cărţilor, la un nivel record

O.D.Cultură / 27 martie

Iureşul corectitudinii politice, greu de înţeles în anumite zone, dar şi replicile la această tendinţă, ating noi şi noi culmi pe care nimeni nu le doreşte. Statui dărâmate, cărţi cenzurate, melodii interzise sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă cultura din cauza acestui "război".

Sursa foto: Facebook / Orhan Pamuk

Eveniment: laureat al premiului Nobel pentru Literatură, prezent la Timişoara

O.D.Miscellanea / 27 martie

Timişoara propune în continuare evenimente culturale de mare interes. Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, se va afla la Timişoara în perioada 3-4 aprilie, fiind invitat de Universitatea de Vest Timişoara (UVT) în cadrul seriei "La UVT, cultura este capitală!", ocazie cu care va primi şi titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei de învăţământ superior.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 27 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 27 Martie 2023

Macroeconomie / 27 martie

Activitatea în sectorul privat din Franţa a înregistrat o expansiune peste aşteptări în martie 2023, pe fondul creşterii din servicii. Indicele agregat al activităţii a crescut până la 54 de puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, de...

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7112
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1393
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7209
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.0737

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo