ZIARUL BURSA

27 septembrie
Ediţia din 29.11.2023
Slaba capacitate administrativă şi impozitul pe cifra de afaceri - riscuri reale pentru implementarea proiectelor energetice

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂSlaba capacitate administrativă şi impozitul pe cifra de afaceri - riscuri reale pentru implementarea proiectelor energetice

George MarinescuCompanii / 27 septembrie

Statul trebuie să grăbească procedurile privind finanţarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a proiectelor privind con­struirea noilor capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, dar să şi reglementeze activitatea prosumatorilor şi dezvoltarea capacităţilor din perimetrele offshore din Marea Neagră, toate aceste investiţii putând transforma ţara noastră într-un adevărat hub energetic care să asigure nevoile întregii regiuni, au susţinut participanţii la cea de-a XI-a ediţie a conferinţei Energia în priză, organizată de ziaru BURSA.

UE nu e moartă, UE se transformă

Cornel CodiţăEditorial / 27 septembrie

Cornel Codiţă

Pe fondul crizelor suprapuse, Europa se adînceşte într-o cenuşie şi mizeră fundătură a istoriei. Panglicarii politicii caută soluţii. Nimic nu mai merge cum mergea. "Logic", deci: Uniunea Europeană trebuie să se transforme. Genul acesta de pseudo-silogism le mai linişteşte zbaterea spasmodică a neuronului singuratic de care se servesc în interes de serviciu.

Silvia Vlăsceanu, HENRO: "Tranziţia energetică fără energie nucleară nu este posibilă"

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂSilvia Vlăsceanu, HENRO: "Tranziţia energetică fără energie nucleară nu este posibilă"

E.O.Companii / 27 septembrie

Tranziţia energetică fără energie nucleară nu este posibilă, consideră Silvia Vlăscesanu, directorul executiv al HENRO, care a subliniat: "Avem nevoie de capacitate în banda şi, având în vedere că gazul este combustibil de tranziţie, la cărbune renunţăm, nu rămâne decat nuclearul, care poate să asigure echilibrul sistemului, alături de energia produsă de Hidroelectrica, dar care are potenţial limitat, care ţine de capacitatea hidro".

Virgiliu Ivan, Transelectrica: "Cele mai multe solicitări de racordare a centralelor la reţea sunt în Sud-Est şi Sud-Vest"

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂVirgiliu Ivan, Transelectrica: "Cele mai multe solicitări de racordare a centralelor la reţea sunt în Sud-Est şi Sud-Vest"

V.R.Companii / 27 septembrie

După evaluările Transelectrica, dacă se utilizează întregul teritoriu al României, se pot racorda la reţea între 10.000 şi 12.000 de megavaţi, spune Virgiliu Ivan, directorul Dispecerului Energetic Naţional din cadrul Transelectrica, menţionând: "Zonele cu cele mai multe solicitări de racordare a centralelor sunt cea de Sud-Est, Dobrogea, respectiv zona de Sud-Vest.

Istvan-Lorant Antal, senator: "Sper ca Ministerul Energiei să ne acorde săptămâna viitoare avizul pe modificarea legii prosumatorilor"

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂIstvan-Lorant Antal, senator: "Sper ca Ministerul Energiei să ne acorde săptămâna viitoare avizul pe modificarea legii prosumatorilor"

George MarinescuCompanii / 27 septembrie

Modificarea legii prosumatorilor a devenit un obiectiv primordial pentru Parlament, în condiţiile în care mulţi dintre prosumatori s-au transformat peste noapte în producători de energie electrică şi surplusul de producţie pune o presiune uriaşă pe reţelele de transport şi distribuţie din ţara noastră, a declarat Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din cadrul Senatului.

Gabriel Andronache, ANRE: "Surplusul de energie produs de prosumatori pune presiune pe distribuţie şi pe furnizori"

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂGabriel Andronache, ANRE: "Surplusul de energie produs de prosumatori pune presiune pe distribuţie şi pe furnizori"

G.M.Companii / 27 septembrie

Creşterea exponenţială a numărului de prosumatori a dus la mărirea presiunii asupra reţelelor de distribuţie prin prisma faptului că mulţi dintre prosumatori au capacităţi de producţie a energiei care depăşesc autoconsumul, a declarat Gabriel Andronache, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE).

Raffel Volker, E.ON România: "Avem cu adevărat nevoie de proiecte pe termen lung"

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂRaffel Volker, E.ON România: "Avem cu adevărat nevoie de proiecte pe termen lung"

Sabin S. BrandiburuCompanii / 27 septembrie

România are nevoie de proiecte pe termen lung în energie, deoarece cererea de energie a crescut, însă capacitatea de producţie a României nu a avut o accelerare la fel de puternică, a afirmat Raffel Volker, CEO E.ON România. Acesta a adăugat că, pe lângă capacitatea de producţie, stocarea este un alt aspect important în care România trebuie sa investească.

Scăderi pe linie pentru indici

BVBScăderi pe linie pentru indici

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 27 septembrie

Tranzacţii de 69 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului  

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi în care ştirile despre măsurile Guvernului au lovit din plin preţurile acţiunilor.

Sanda Şărămăt. Foto Marius Tiţa

PLASAMENTE ALTERNATIVE / PREŢUL UNIC, MIC ŞI SIMBOLICOrice la sută

Marius TiţaInvestiţii Personale / 27 septembrie

Marius Tiţa

Recunosc că nu am înţeles prea bine de ce se fac licitaţii cu preţ de pornire mic şi identic. "Totul la o sută de euro" ar putea fi strigătul de luptă, dar, de fapt, e vorba de "fiecare lot la o sută de euro", chiar dacă... Chiar dacă respectivul face 500 sau o mie de euro, plecarea se face la linia sutei. Chiar dacă, improbabil, face mai puţin, tot o sută de euro se cer, la început. Cum suta, de euro, nu de lei, nu mai face mare lucru, preţurile de achiziţie cresc. Rămâne de discutat dacă preţul creşte la nivelul real sau rămâne în urmă, dacă diferenţa se recuperează rapid sau preţul final va fi mai mic decât cel ce ar fi putut fi atins dacă se pornea de la o cotă bazată pe estimare.

TradeVille: Agroland îşi îmbunătăţeşte profitabilitatea

TradeVille: Agroland îşi îmbunătăţeşte profitabilitatea

F.A.Piaţa de Capital / 27 septembrie

Grupul Agroland a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere cu 3% a veniturilor operaţionale, însoţită de o majorare a profitului net cu 22%. Astfel, în condiţiile unui sector agricol lovit de preţuri în scădere, Agroland şi-a majorat valoarea medie a bonului fiscal, precum şi numărul clienţilor deserviţi. Cu toate acestea, conducerea companiei a luat hotărârea revizuirii în jos a bugetului, în condiţiile unui context de piaţă în continuare dificil, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 27 Septembrie 2023

Macro Newsletter 27 Septembrie 2023

Macroeconomie / 27 septembrie

Preţurile producătorilor industriali din Spania şi-au accelerat scăderea anuală şi în august 2023, până la 10%, de la 8,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%, după un declin de 0,2% în luna anterioară.

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo