România se află într-un punct critic cu tranziţia energetică, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei, menţionând: "Ţara noastră este în pragul unei revoluţii energetice. Pentru asta avem nevoie, pe de o parte, de o viziune - pe care consider că o avem şi este definită în Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC) -, iar în paralel lucrăm la o strategie energetică pentru România. Cele două nu se exclud. Pe de altă parte, avem proiecte. Ministerul Energiei are circa 18 miliarde de euro la dispoziţie, pentru a le pune în piaţă şi a dinamiza proiectele în energie regenerabilă, în stocare, în reţele etc. Nu în ultimul rând, avem un context pe care îl consider foarte bun, în care România este pilon de securitate în regiune. De aceea suntem pe harta tuturor - şi la Washington, şi la Ottawa, şi la Bruxelles şi în alte zone ale lumii, pentru că noi putem fi, trebuie să fim, suntem condamnaţi să fim - pentru că altcineva nu poate juca acest rol - un pilon şi vector de stabilitate prin energia românească, prin proiectele noastre şi specialiştii pe care îi avem".
• Sebastian Burduja: "În energie nu este loc de politicieni, ci doar de lideri"
Ministrul Sebastian Burduja consideră că "în energie nu este loc de politicieni, ci doar de lideri", în condiţiile în care "politicienii se gândesc la următoarele alegeri, iar liderii - la următoarele generaţii". Domnia sa explică: "Marile investiţii în energie nu se fac de azi pe mânie şi nu se fac pentru următoarele alegeri, pentru că pur şi simplu lucrurile durează. Nu poţi să faci o unitate nucleară nouă, un reactor nou, de azi pe mâine. Acestea durează 8-10 ani. Nu poţi să faci întăriri, modernizări de linii sau digitalizarea sistemului energetic naţional de azi pe mâine. Şi acest lucru durează, deci trebuie să existe o continuitate de la un mandat la altul". Sebastian Burduja mai aminteşte că, pe partea de strategie, România are o foaie de parcurs definită prin PNIESC şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ceea ce ţine factorul politic pe un anumit traseu. "PNRR are o condiţionalitate externă importantă - fondurile. Nu ne ţinem de treabă, nu primim bani", mai declară ministrul Energiei, subliniind: "Clasa politică românească a acţionat întotdeauna în momentul în care a fost constrânsă. Marile reforme s-au întâmplat sub o presiune externă pentru că, dacă nu se făceau, nu primeam banii".
• Caietul de sarcini privind studiul de fezabilitate pentru centrala Tarniţa - Lăpuşteşti, aproape finalizat
Caietul de sarcini privind întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti este aproape finalizat, spune ministrul Sebastian Burduja, adăugând că interesul investitorilor pentru proiect este masiv. Domnia sa precizează: "S-a făcut o consultare de piaţă, suntem practic pe punctul de a finaliza caietul de sarcini. Săptămâna aceasta am stabilit un termen pentru publicarea acestui caiet de sarcini pentru studiul de fezabilitate, iar peste cel mult un an să găsim unul, doi parteneri privaţi cu experienţă internaţională. Deja am fost abordaţi din Coreea de Sud, din Emirate, din Franţa, din Israel, din Statele Unite. Interesul pentru proiect este masiv. Îmi doresc ca Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, care gestionează acum acest proiect, împreună cu expertiza de la Hidroelectrica - deci participarea statului să rămână minoritară - să găsească formula unei companii de proiect cu doi-trei investitori privaţi strategici. Statul, fiind minoritar, ne simplifică foarte mult viaţa din perspectiva procedurilor de licitaţie de atribuire, efortul asupra bugetului este mai mic şi categoric se asigură şi continuitatea proiectului".
Totodată, ministrul Energiei aduce în atenţie că "investiţia la centrala Iernut s-a reluat, existând un termen fix de finalizare, decembrie 2024".
Conform domniei sale, în cazul proiectelor din sectorul nuclear, lucrurile sunt în mişcare. "Sunt implicaţi parteneri din multe ţări, cu finanţări şi cu contribuţii în construcţie. Vom definitiva, în perioada următoare, atât consorţiul pentru retehnologizarea Unităţii 1 Cernavodă, cât şi pentru construirea Unităţilor 3 şi 4, respectiv pentru construcţia finală a reactoarelor modulare mici", mai spune Sebastian Burduja, concluzionând că, atât timp cât există parteneri privaţi serioşi, "lucrurile vor fi duse la bun sfârşit".
1. fără titlu
(mesaj trimis de tudor în data de 27.09.2023, 07:39)
Toti romanii ar vrea sa investeasca in solare si eventual sa incaseze bani, multi bani, si sa nu mai munceasca :) eventual un randament de 50-100% pe an :))
Si se si supara daca nu mai e fizic posibil sa se preia energia din acest over-investment si tipa ca de ce nu investiti si voi, desi el majoritatea banilor i-a primit din alta parte :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 09:04)
Excelent!
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.09.2023, 09:40)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 11:47)
suntem in prezenta unei tampenii planetare :)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 12:02)
Exact! Prețul revoluționar al energiei s-a triplat!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 16:47)
SA O VEDETI PE ACEEA DIN DECEMBRIE...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 17:14)
Revolutie in care prosumatorii incurca planurile statului, care ne vrea dependenti.
7.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.09.2023, 22:19)
...
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 23:47)
Exact ! Prosumatorii persoane fizice ar deveni cu totii milionari ! Chiaburi !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 23:00)
[...] Daca am fi independenti energetic am putea avea preturi rezonabile la energie. In schimb suntem jupuiti de camarila PSD, PNL si UDMR.