Investigaţie - sindromul de COVID persistent, supraestimat

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 27 septembrie 2023

Investigaţie - sindromul de COVID persistent, supraestimat

Urmele lăsate de pandemie sunt foarte adânci şi, în multe cazuri, ceea ce era de un alb imaculat la un moment dat se tranformă în timp într-un gri murdar. Este evident că s-a exagerat mult, în dublu sens, iar timpul începe să cearnă lucrurile. O investigaţie a dovezilor ştiinţifice şi a studiilor epidemiologice existente privind sindromul de COVID persistent concluzionează că amploarea acestuia ar putea fi supraestimată şi că simptomele sale pot fi asociate, în multe cazuri, cu alte patologii care nu sunt tratate, transmite EFE. Concluziile acestei analize ştiinţifice, realizată de cercetători din Danemarca, Statele Unite şi Regatul Unit şi publicată în revista BMJ Evidence-Based Medicine, indică necesitatea unei definiţii mai clare a ceea ce înseamnă COVID persistent şi a unor studii de control şi de urmărire a cazurilor mai bine concepute şi pe o scară de timp mai lungă. Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că nu există un consens între principalele organizaţii internaţionale în ceea ce priveşte definirea COVID persistent şi consideră că descrierile utilizate sunt foarte generale. De exemplu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că o persoană suferă de COVID prelungit atunci când, la trei luni de la infectare, prezintă simptome ale bolii şi acestea persistă mai mult de două luni, în timp ce Agenţia Naţională de Sănătate Publică din SUA (CDC) se referă la persoanele care au simptome timp de patru săptămâni după ce a trecut perioada iniţială de infectare. În studiul de faţă, autorii au definit COVID persistent ca fiind un sindrom sau simptome individuale care pot fi considerate sechele directe ale virusului, SARSCoV-2, şi care durează cel puţin 12 săptămâni. O altă concepţie greşită despre COVID persistent, potrivit autorilor, este aceea de a se referi la acesta ca la o boală cronică, deoarece "simptomele se ameliorează în timp, deşi unele dintre ele întârzie să dispară". De asemenea, ei subliniază că unele dintre afecţiunile asociate cu COVID persistent, cum ar fi sindromul post terapie intensivă (slăbiciune şi oboseală după aceasta), sunt comune persoanelor cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi pneumonia severă. Cercetătorii vorbesc despre o absenţă "izbitoare" a grupurilor de control şi de monitorizare în timp a pacienţilor cu COVID persistent pentru a înţelege mai bine această patologie. Aceştia citează o analiză recentă a studiilor epidemiologice privind COVID persistent, care a arătat că doar 11% dintre cercetări (22 din 194) au implicat grupuri de urmărire. Dintre acestea, 45% dintre cei afectaţi aveau încă simptome la patru luni după infectare, dar această analiză nu a evaluat existenţa unor astfel de simptome în rândul celor neinfectaţi. În cadrul urmăririlor, ei remarcă absenţa testelor de diagnosticare la pacienţii analizaţi, indiferent dacă aceştia au avut sau nu SARS-CoV-2 în perioada în care au făcut obiectul studiului.

În plus faţă de diagnosticele menţionate, cercetările viitoare privind COVID persistent ar trebui, potrivit autorilor, să includă grupuri de control comparate corespunzător, o eşantionare mai largă în funcţie de vârstă, sex, geografie sau statut socio-economic, date privind problemele de sănătate fizică şi mentală subiacente şi o perioadă mai lungă de urmărire după infectare. Numai în acest fel, concluzionează ei, investiţiile în sănătate vor putea fi bine direcţionate şi vor putea fi găsite tratamente mai bune, atât pentru cei care suferă de COVID persistent, cât şi pentru cei ale căror simptome ascund alte patologii. În mai multe reacţii la studiu, postate pe platforma de resurse ştiinţifice Science Media Centre, mai mulţi cercetători sunt de acord cu faptul că este nevoie urgentă de o mai bună definire a controalelor şi a diagnosticului de COVID persistent, dar nu şi cu faptul că numărul pacienţilor care suferă de această boală este supraestimat.

Acesta este doar un exemplu legat unele concluzii care se bat cap în cap cu altele.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. In timpul asa zisei pandemii nu se murea decat de covid , disparuse celelalte boli , asta a fost marea manipulare , orice mort era bagat la covid .

    1. In timpul comentariului tau "disparuse" exprimarile gramaticale, dar asta nu te "impiedicasera" sa ne inveti tu ce "se este" manipularile mari si mai mici..

      Spiritul civic are ambatz, dar gramatica moare prima.

      Ce ne facem in caz de revolutie anti-covid?!

      Sarim peste primele patru clase? 

      Ce facem noi, ca cetățeni cinstiți, când găsim pe stradă un covid?

      Dacă găsiți pe stradă un covid, anunțați poliția până nu începe revoluția. 

      iți trebuie zece postari sa-ti arati ambîțul de grămatic suplinitor de la țara ? invața sa folosesti tastatura ingramaditule si lasa sfaturile pentru cei de acasa de la tine daca te suporta .

      Booster repejor și măscuța 3 în 1.

      Fii responsabil. Colcăie covizii. Nu vreau să iau de la tine. 

      Raspuns gresit.

      Il iei cu tine acasa si il faci cadou mamei tale. 

      Ciuruitule mic. Pune-ți branula. Servește zeama vax cu mici gratis la Obor.

      Ti-am oferit ocazia sa te defulezi si in loc sa-mi multumesti...

      Dar ai dreptate, esti un frustrat oarecare. 

      Cam ai dreptate. La câte presiuni am avut parte ca să ne înțepam cu borșul ăla nenorocit, e de înțeles.

      Am rămas intact.  

      Ne spune cineva cum a crescut datoria romaniei in pandemie cu 20 de miliarde de euro?

      ... datoria romaniei a crescut cu 20 de miliarde de euro ... un minim efort intelectual ar intreba subsecvent ... cine o are de primit?! ... pentru ca raspunsul ar rastamacii multe concluzii ... nu au murit 25% de virus ... si nici 50% de vaccin ... dar cresc taxele - pentru populatia activa ...

    ... este vorba despre energie ... pandemia ne-a bagat in case pentru ca lumea sa invete responsabilitate ... in vest s-au risipit resurse si s-a acumulat datorie ... resursele "confort" au ramas preponderent in est si sud ... cumprate pe datorie pentru bunastare ... marea "inverzeala" a urmarit o noua bucla de credit ... urmand a fi sustinuta de colateralizarea resurselor din asia, africa si america de sud ... sindrom post covid? pfff, mai degraba sindrom post traumatic ... robotizare, ai, conflict de opinie ... asta-i virusul in pregatire, programat de chaturi generative ... pentru ca ne pasa mai mult de capra vecinului ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb