UE nu e moartă, UE se transformă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 27 septembrie 2023

Cornel Codiţă

Pe fondul crizelor suprapuse, Europa se adînceşte într-o cenuşie şi mizeră fundătură a istoriei. Panglicarii politicii caută soluţii. Nimic nu mai merge cum mergea. "Logic", deci: Uniunea Europeană trebuie să se transforme. Genul acesta de pseudo-silogism le mai linişteşte zbaterea spasmodică a neuronului singuratic de care se servesc în interes de serviciu. Şi, le mai dă de lucru. Lor şi hiper-birocraţiei parazitare de la Bruxelles care simte, cumva, că pămîntul fuge de sub picioare. Păi, unde s-a mai văzut pînă acum ca nişte state...acolo...abia membre, nişte ăia, alde Ungaria, ori chiar Polonia, să nu se supună pricazurilor Comisiei, să nu asculte de "îndrumările" şi liniile politice trasate de axa Paris-Berlin, de "sfaturile" ştabilor Băncii Centrale, să blocheze decizii ale Consiliului şi să se ia în colţi chiar cu Uniunea însăşi, la Curtea de Justiţie? Dacă o mai ţine aşa, se duce dracului rapiţa, ce mai!!! Şi?

Ce e, ce e? Oameni în toată firea şi nu-nţelegeţi ce e! Umblaţi ca nebunii! Iaca ce e! Uniunea asta Europeană a fost creată pentru un singur scop: să lărgească şi să unifice piaţa internă a unui spaţiu european controlat de marile puteri, Franţa şi Germania, urmate mai la coadă de Italia. Pentru că fiecare venea cu un hinterland politic, alături de elefanţii fondatori şi-au găsit loc şi cîţiva şoricei - Belgia, Ţările de Jos, Luxemburg.

Dincolo de profiturile economice, idealiştii epocii au sperat că noua formulă instituţională de integrare economică ar putea fi un antidot puternic pentru temuta regenerare a conflictualităţii franco-germane, considerată sîmburele celor două războaie mondiale. Ceea ce, desigur, nu este nici pe departe întregul adevăr, dar aiasta-i altă gîscă într-altă traistă. Şi, exact ca Dumnezeu din Biblie, după fiecare zi de creaţie, de dezvoltare a instituţiilor europene, de creştere a autorităţii lor pe seama îngrădirii atributelor de suveranitate ale statelor, au văzut că "e bine" şi s-au odihnit niţel. Nu era nici o grabă, războiul rece îngheţase structurile politice atît pe continent, cît şi în relaţia SUA-URSS. A venit, însă, 1989. marele succes al încheierii războiului rece, reunificarea Germaniei, dizolvarea URSS şi ieşirea estului Europei de sub dominaţia directă a Moscovei. Cea indirectă, uneori în forme atenuate, alteori în forme agresive, a continuat. O pleaşcă cît roata carului! Cum să o ratezi? Spaţiul trebuia degrabă integrat în mecanismul UE, controlat de Franţa şi Germania. În interesul şi, desigur, pentru profitul economic şi politic al celor ce ţineau în mîini pîinea, cuţitul şi puterea de decizie la Bruxelles. Ştiu, pe vremea aceea Marea Britanie era încă în joc.

Doar că jocurile britanicilor s-au făcut mai mult pe margine, s-au limitat la băgat băţul prin gard şi între spiţe, cu ochii ţintiţi şi urechile ciulite la Washington, în numele relaţiei speciale cu Statele Unite. Una pe care tînărul Preşedinte Clinton n-a exitat să o declare oficial moartă, încă de prin anii 90 şi pe care, de atunci pînă azi, n-a reuşit nimeni să o mai resuscite, cu toate eforturile disperate ale locatarilor de la Downing Street 10, indiferent că erau laburişti sau conservatori. După ce i s-a tăiat trans-atlanticul cordon ombilical, disperarea nucleului elitei politice britanice a fost atît de mare încît, atunci cînd de la Washington li s-a şoptit confidenţial că Uniunea Europeană nu are nici un viitor şi ar fi mai bine pentru toată lumea să fie dizolvată, au organizat în grabă un referendum măsluit pentru ieşirea din UE sperînd să declanşeze o reacţie în lanţ. Şi, le-a reuşit!!! Parţial şi deloc color. Este adevărat, criza Uniunii Europene, după ce s-a extins şi a ajuns în formatul 27, în loc să se atenueze s-a adîncit dramatic. Dar, nu din cauza exitului britanic, ci odată cu precipitarea războiului din Ucraina. Relaţia cu Rusia, pentru care munciseră cu atîta rîvnă, decenii la rînd, doamna Merkel, ocupanţii succesivi ai fotoliului prezidenţial în Franţa şi, desigur, capii birocraţiei de la Bruxelles, s-a prăbuşit. Iar, odată cu ea a secat una dintre cele mai importante surse ale stabilităţii economice a Europei. Semi-periferia UE a profitat de ocazie şi a mutat strategic împotriva centrului. Axa franco-germană s-a trezit sfidată şi direct contestată chiar dacă nu întotdeauna cu prea mult efect.

E clar, aşa nu se mai poate!!! Hodoronc-tronc, au început să apară pe masă planurile de transformare a Uniunii Europene. Nimic nou sub soare. Vechile idei şi soluţii bazate pe "cercuri concentrice de decizie şi arii distincte de cooperare" sau "Europa cu mai multe viteze", ori "Europa cu geometrie variabilă". Scoase de prin sertare, reîmpachetate în ambalaje noi şi trimise pe centură, "la produs". Ca să nu lungim vorba degeaba, un lucru este sigur: orice "transformare" a Uniunii Europene care ar ciunti din puterea de decizie a contestatarilor actuali este din capul locului exclusă. Nu va fi aprobată niciodată nici de cei de la guvernare, nici de vreun parlament, nici de populaţie la vreun referendum. Modificarea actualei forme a tratatelor constitutive ale UE este o himeră. Nici nu vreau să mă gîndesc ce tensiuni vor fi la decizia de includere a Ucrainei!!! Centrul de greutate politic al UE s-ar putea muta binişor spre est, cu toate consecinţele care ar decurge de aici. În fapt, nemulţumite cum sunt de starea de lucruri din Uniunea Europeană, Franţa şi Germania nu au de ales decît în ce mod să se sinucidă: funia, otrava sau pumnalul. Funia, să continue extinderea fără să poată impune modificarea actualelor mecanisme decizionale, ceea ce le va reduce şi mai mult capacitatea de a dicta dinamica uniunii şi împărţirea cotelor de profit între "dulăi şi căţei". Otrava, să blocheze extinderea, să pună contestatarii periferiei în faţa alternativei predare fără condiţii sau exit. Ceea ce va duce, cel mai probabil, la noi exituri şi, odată cu ele, va modifica nu doar geometria politică a UE, ci şi relevanţa ei la nivel global. Pumnalul, să lase lucrurile aşa cum sunt, trenante, nedecise, şi să culeagă roadele amare ale crizelor fără de soluţie care se vor succeda, ale opoziţiei crescînde a periferiei şi semi-periferiei, să asiste neputincioasă la degradarea funcţională şi la prăbuşirea relevanţei politice a Uniunii. Şi, asta, pentru simplul motiv că actualii lideri politici ai Europei sunt incapabili să înţelegă o lege banală a sistemelor organizate pe sarcină, aceea că ele nu pot fi transformate cu succes, niciodată. Odată construită, nu poţi transforma maşina de tocat carne, astfel încît să o faci să spele şi ciorapi, după cum nu poţi transforma un ceas tot adăugîndu-i piese, să-l faci să măsoare şi concentraţia de carbon în atmosfera planetei Marte. UE nu poate fi simultan şi instalaţie de muls periferia şi platformă pentru promovarea Egalităţii, Fraternităţii şi Libertăţii. Elementary, my dear Watson!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb