CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ Laurenţiu Urluescu, AFEER: "Reconstrucţia Ucrainei va include şi centrale nucleare; este o mare oportunitate pentru România"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie 2023

Laurenţiu Urluescu, AFEER: "Reconstrucţia Ucrainei va include şi centrale nucleare; este o mare oportunitate pentru România"

"CFD-urile sunt foarte interesante din punctul de vedere al investitorilor, dar trebuie să ne gândim de două ori; oare avem nevoie de aşa ceva?"

Procesul de reconstrucţie a Ucrainei va include şi centrale nucleare, ceea reprezintă o mare oportunitate pentru ţara noastră, a punctat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Domnia sa a spus: "În ceea ce priveşte energia nucleară vorbim de două mari proiecte. Unul este Cernavodă şi unul este Doiceşti. Pentru Doiceşti trebuie să gândim ceva mai în perspectivă. Deja lumea se gândeşte la reconstrucţia Ucrainei după război. În Ucraina sunt foarte multe centrale nuclarare pe model sovietic, care au o durată de viaţă aproape depăşită, iar reconstrucţia Ucrainei va include şi centrale nucleare. Noi care suntem aici lângă şi am avea deja un know-how, vom fi pe val. Cred că este o mare oportunitate pentru România".

Laurenţiu Urluescu a adăugat: "Până la urmă pentru România, puterea instalată a SMR-ului (n.r. reactoare nucleare mici) nu este ceva extraordinar. Conform Transelectrica, pe partea de regenerabil, era vorba de valori de ordinul zecilor de mii de megawaţi ATR-uri (n.r. avize tehnice de racordare) emise. Deci nu este cine ştie ce. Dar pe partea know-how şi de posibil business de viitor, este extraordinar".

Conform preşedintelui AFEER, furnizorii de energie sunt "cam şifonaţi" după reglementările din ultimul timp.

"Plăţile s-au îmbunătăţit, dar să nu uităm că a fost un efort financiar imens pentru furnizori. Am făcut un calcul, în ultimele patru - cinci luni vorbim de aproape 60 milioane de lei doar dobânzi, pe care cine le va plăti în final?", a afirmat Urluescu. "Pentru noi a fost un mare efort din punctul de vedere al asigurării cash-flow-ului, a sumelor necesare acestei scheme de sprijin, până la decontarea de către stat. Noi suntem foarte expuşi pe partea de achiziţie la piaţa agro, printr-un mecanism ce necesită un nivel destul de ridicat de garanţii bancare, care afectează partea de cash-flow. Iar altă sursă de achiziţie nu prea există momentan. Fiindcă piaţa agro din România este blocată din septembrie anul trecut. De când s-a introdus taxa pe activitatea de tranzacţionare, această activitate nu se mai desfăşoară. Taxa este 98% din marja brută - cea mai mare taxă introdusă vreodată. Iar din cei 2% care rămân trebuie acoperite toate costurile".

Conform preşedintelui AFEER, furnizorii se aşteaptă la o nouă lovitură prin taxa de 1% pe cifra de afaceri aplicată marilor companii, care pentru activitatea de tranzacţionare, ce este oricum este blocată, înseamnă moarte completă. "Pentru furnizori, această taxă de 1% se traduce ca o taxă de peste 2%", a spus Urluescu.

Schemele prin contractele pentru diferenţă (CFD-uri), preşedintele AFEER nu s-a arătat foarte optimist. "Din punctul de vedere la tehnologiei, partea de regenerabilă (vânt, solar) este în bani. Aşa că nu ştiu dacă este nevoie de o schemă de ajutor aşa de bună pentru acestea. Pe de altă parte, când vorbim despre scheme de ajutor, cine plăteşte până la urmă? Noi, ca Asociaţie a Furnizorilor, vedem aici o problemă deoarece considerăm că, în viitor, (n.r. ajutorul) va trebui recuperat de la consumator, ceea ce ne creează şi nouă greutăţi, atât în relaţiile cu consumatorii cât şi pe parte de cash-flow", a spus Laurenţiu Urluescu. "Pentru celelalte industrii - nuclear, offshore - acolo poate că este nevoie de o schemă, pentru că nu sunt încă în bani. Dar pentru regenerabil onshore, cred că s-ar putea găsi un stimulent mult mai ieftin pentru consumatorul final".

Conform preşedintelui AFEER, pe partea de piaţă agros, existenţa unui strike price, respectiv a unui contract financiar cu un preţ fix pe 15 ani este în clipa de faţă un vis. "Nu vom găsi aşa ceva. Din acest motiv, CFD-urile sunt foarte interesante din punctul de vedere al investitorilor dar trebuie să ne gândim de două ori. Oare noi ca români, consumatori, avem nevoie de aşa ceva?", a spus Laurenţiu Urluescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce reconstrucție?????Ra?boiul posibil să mai dureze ani și ani

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb