Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

ZIUA FRANŢEI / TEODOR MELEŞCANU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE:"România şi Franţa au o istorie comună şi un viitor împreună"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii /

Teodor Meleşcanu

Teodor Meleşcanu

România şi Franţa au o istorie comună şi un viitor împreună, susţine ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu. Oficialul MAE ne-a transmis: "În onoarea Zilei Naţionale a Franţei, Romania va marca, la 14 iulie, încheierea Sezonului România-Franţa. Acest amplu program a avut o dimensiune simbolică deosebită, fiind primul eveniment de acest fel pe care Franţa l-a organizat cu o ţară membră a UE. În acelaşi timp, Sezonul a avut misiunea de a pune în prim-plan cultura ca element structural al societăţilor noastre europene, precum şi latura dinamică a relaţiei bilaterale.

Această dinamică a putut fi remarcată mai ales prin organizarea a două forumuri economice franco-române, la Paris şi Bucureşti, în decurs de numai şase luni, drept o dovadă a valorificării potenţialului imens al relaţiilor economice dintre ţările noastre".

Oficialul MAE subliniază că Franţa a fost, de-a lungul istoriei, un partener-cheie al României şi un susţinător activ al evoluţiei sale statale. Prietenia care ne leagă este, fără îndoială, bazată pe afinităţi culturale şi lingvistice, dar mai ales pe valori de care popoarele noas-tre sunt profund ataşate, ne-a transmis domnul Meleşcanu.

Ministrul de resort ne-a spus că agenda politico-diplomatică din ultimii ani a cunoscut o dinamică deosebită, reflectând consistenţa Parteneriatului strategic care leagă România şi Franţa, în toa-te ariile de cooperare, atât la nivel bilateral, cât şi european: "Anul trecut, ţările noastre şi-au arătat voinţa de a impulsiona relaţia strategică. Astfel, Parteneriatul strategic a fost reînnoit printr-o Declaraţie politică semnată de cei doi preşedinţi, iar în prezent se urmăreşte convenirea şi semnarea unei noi Foi de Parcurs care să contribuie la dezvoltarea politicilor de interes comun pentru următorii ani".

În ultima perioadă, am asistat la un adevărat reviriment economic în relaţia bilaterală, cu numeroase proiecte de succes care au făcut ca schimburile comerciale franco-române să depăşească, anul trecut, cifra record de 9 miliarde de euro, a adăugat Teodor Meleşcanu.

Domnia sa a completat: "În acest context, prezenţa investiţiilor franceze în România reprezintă dovada vie că Româ-nia este un loc propice pentru mediul de afaceri. Franţa este astăzi al cincilea investitor străin în România. Sunt peste 3.000 de întreprinderi franceze care generează mai mult de 120.000 locuri de muncă directe. Franţa se situează, în prezent, pe locul al treilea între ţările de des-tinaţie a produselor româneşti şi pe locul 6 între ţările de provenienţă a importurilor".

În opinia oficialului MAE, există numeroase motive care fac din România o ţară atractivă pentru noile investiţii, demne de luat în seamă atât la nivel regional, cât şi european: "Pentru 2019, creşterea economică este estimată la 5,5% din Produsul Intern Brut, în condiţiile redresării sectorului serviciilor şi investiţiilor. Există o abordare complexă a dezvoltării investiţiilor şi sunt utilizate diverse surse de finanţare disponibile: fonduri bugetare, fonduri europene şi parteneriat public privat în paralel cu stimularea investiţiilor private.

În acelaşi timp, România este poziţionată pe locul cinci în Europa în materie de producţie de gaz şi de petrol. Un alt domeniu care a cunoscut o creştere importantă este cel al noilor tehnologii, unde sectorul digital şi cel al serviciilor IT ocupă un loc central. De asemenea, sectorul energiilor regenerabile este unul de vârf".

Cooperarea economică de succes este completată de legături constante şi intense la nivelul oraşelor şi comunelor din Franţa şi România, potrivit domnului Meleşcanu, care ne-a spus că Franţa este primul partener al nostru în materie de cooperare descentralizată, fiind active câteva sute de înfrăţiri şi alte forme de cooperare. Dovada intensităţii cooperării descentralizate a fost organizarea, în luna aprilie, la Lyon, a Forumului cooperării descentralizate.

Teodor Meleşcanu a conchis: "Tot acest ansamblu al relaţiilor politice, diplomatice şi economice dintre România şi Franţa nu ar fi fost posibil dacă cele două ţări nu s-ar afla sub semnul unei reale simpatii demonstrate inclusiv în momentele cele mai de cumpănă. Avem o istorie comună, dar avem şi un viitor împreună.

La mulţi ani Franţei şi tuturor celor care fac ca această relaţie să fie puternică şi ambiţioasă!"

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS