Administraţia preşedintelui Donald Trump va reduce numărul de concedieri planificate în rândul funcţionarilor federali din SUA, a declarat un oficial din domeniul personalului, citat de Reuters.
Zeci de mii de angajaţi din sectorul public au acceptat deja plăţi compensatorii pentru a demisiona sau au preferat să se pensioneze anticipat pentru a nu fi concediaţi, reaminteşte agenţia.
'Mai multe instituţii nu mai intenţionează să continue' reducerile de personal, a afirmat Noah Peters, consilier superior la Oficiul pentru Managementul Personalului, într-o declaraţie înregistrată de o instanţă federală. El a explicat că motivele reconsiderării planurilor de concedieri sunt stimulentele financiare oferite de diversele departamente celor care au demisionat în primele câteva luni ale celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Trump, precum şi 'reducerea naturală' a numărului de angajaţi.
Peters nu a precizat la care departamente se referea.
Reuters apreciază că acesta este cel mai recent exemplu de pas înapoi făcut de guvernul Trump după anunţurile privind reducerile de personal federal, după ce a urmărit mai agresiv acest obiectiv la începutul anului.
Departamentul pentru Problemele Veteranilor a anunţat în iulie că îşi va diminua numărul de angajaţi cu circa 30.000, faţă de 80.000 cât fusese planificat anterior.
În ianuarie, când a revenit la Casa Albă, Trump a lansat o campanie de revizuire a forţei de muncă din instituţiile federale, care număra circa 2,3 milioane de oameni. Sub conducerea miliardarului Elon Musk şi a Departamentului pentru Eficienţa Guvernului înfiinţat pentru acesta, până în aprilie, adică după 100 de zile, Reuters a consemnat 260.000 de concedieri, demisii şi pensionări anticipate.
În cadrul acestui efort, Trump a ordonat în februarie instituţiilor din subordine să întocmească planuri scrise pentru concedieri în masă. Sindicatele angajaţilor federali şi aliaţii lor au intentat procese, argumentând că preşedintele ar fi avut nevoie de permisiunea Congresului pentru restructurări.
Judecătoarea districtuală Susan Ilston le-a dat dreptate reclamanţilor în mai şi a ordonat guvernului să nu pună în aplicare planurile până la încheierea dosarului, însă Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat în 9 iulie ordinul respectiv. Magistraţii de la cea mai înaltă instanţă au deschis astfel calea pentru concedieri în masă din 19 instituţii federale, printre care Pentagonul şi Departamentul pentru Securitate Internă.
Opinia Cititorului