Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” devine un colţ de rai pentru cei mici, între 7 iulie şi 1 august, oferindu-le ocazia să descopere farmecul tradiţiilor româneşti într-o tabără de creaţie cu iz de copilărie şi curte de bunici. Într-o lume dominată de ecrane şi tehnologii, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” readuce magia verii trăite „pe uliţă”, odinioară, în satele româneşti. Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă”, desfăşurată între 7 iulie şi 1 august, propune copiilor o alternativă educativă şi distractivă, în mijlocul patrimoniului autentic, într-un cadru natural şi relaxant.
Programul taberei este gândit ca o călătorie iniţiatică în universul meşteşugurilor tradiţionale, cu scopul de a trezi interesul generaţiilor tinere pentru valorile culturale ale satului românesc. Activităţile zilnice sunt desfăşurate în colaborare cu meşteri populari din toate colţurile ţării, care împărtăşesc micilor participanţi secretele unor îndeletniciri vechi de secole.
• Tradiţie, creativitate şi joacă
Timp de patru săptămâni, copiii cu vârste între 4 şi 14 ani vor avea ocazia să participe la ateliere variate: olărit şi modelaj în lut, ţesut şi împâslit lână, pictură de icoane pe lemn şi pe sticlă, încondeiat ouă, confecţionat măşti, păpuşi şi podoabe populare, dansuri populare şi multe altele. Aceste activităţi îmbină îndemânarea cu imaginaţia, stimulând dezvoltarea personală a copiilor prin creaţie, comunicare şi spirit de echipă. Mai mult decât simple exerciţii artistice, atelierele îi ajută pe copii să înţeleagă valoarea muncii şi a patrimoniului cultural românesc. „Îmbinăm utilul cu plăcutul şi sperăm că participanţii vor deveni mai responsabili şi vor manifesta mai multă grijă pentru patrimoniul cultural naţional”, transmit organizatorii.
Într-o atmosferă caldă, care evocă curtea bunicilor şi zilele lungi de vară de altădată, „Vara pe uliţă” oferă nu doar o lecţie de cultură, ci şi o experienţă de viaţă. Participanţii învaţă, se joacă, se murdăresc de lut, dansează în hora satului şi pleacă acasă cu zâmbetul pe buze şi obiecte create de mâinile lor. Muzeul Satului nu este doar un spaţiu de vizitat, ci un loc în care tradiţia prinde viaţă prin mâinile copiilor.
Opinia Cititorului