Acordul dintre Rusia şi ONU privind exporturile de alimente şi îngrăşăminte va expira pe 22 iulie
Acordul dintre Federaţia Rusă şi Naţiunile Unite privind facilitarea exporturilor de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti către pieţele internaţionale urmează să expire pe 22 iulie, fără a fi reînnoit, transmite AFP.
„Reuniunea finală asupra Memorandumului de acord între Naţiunile Unite şi Federaţia Rusă a avut loc astăzi (vineri, 11 iulie) la Geneva”, a anunţat într-un comunicat Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), care a gestionat acordul la cererea secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Semnat pe 22 iulie 2022 pentru o perioadă de trei ani, acordul nu va fi reînnoit din cauza divergenţelor persistente, a precizat o sursă apropiată negocierilor, citată de AFP.
Obiectivul înţelegerii era să permită continuarea exporturilor ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei după declanşarea invaziei în Ucraina, la 24 februarie 2022. Restricţiile economice occidentale, deşi nu vizau direct alimentele, au afectat indirect exporturile ruseşti, din cauza temerii transportatorilor de a încălca sancţiunile şi a creşterii costurilor de asigurare.
În urma unor negocieri susţinute, ONU şi Rusia stabiliseră un cadru de lucru care să permită asigurarea transporturilor şi desfăşurarea tranzacţiilor financiare, în conformitate cu regimurile de sancţiuni impuse de SUA, Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Totuşi, Moscova s-a plâns în repetate rânduri că măsurile agreate nu au fost aplicate în mod efectiv.
În paralel, la 22 iulie 2022, Rusia şi Ucraina au semnat, sub egida ONU şi a Turciei, un acord privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Acordul nu a fost prelungit de Moscova în iulie 2023, autorităţile ruse reclamând blocaje persistente în calea comerţului propriu cu produse agricole.
Opinia Cititorului