Administratorii Oltchim solicită deschiderea procedurii de faliment

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Administratorii Oltchim solicită deschiderea procedurii de faliment

Gheorghe Piperea: "Urmează să se vândă şi platforma de la Piteşti, când vor fi găsiţi cumpărători"

Consorţiul de administratori ai Oltchim (OLT), compus din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, solicită deschiderea procedurii de faliment pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, ca urmare a faptului că durata de implementare a planului de reorganizare a expirat la data de 22 aprilie 2019, a anunţat ieri emitentul printr­-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a declarat: "Trebuia să cerem falimentul astăzi (n.r. ieri) pentru că ieri (n.r. alaltăieri) a expirat termenul planului de reorganizare, care a fost executat doar în parte, prin vânzarea platformei de la Râmnicu Vâlcea. Acum urmează să se vândă şi platforma de la Piteşti, când vor fi găsiţi cumpărători".

Avocatul a adăugat că, în momentul de faţă, activitatea Oltchim este transferată la Chimcomplex, care i-a cumpărat activele.

"La Oltchim a mai rămas doar platfoma de la Piteşti, dar acolo nu mai este activitate din 2008.

Mai sunt câţiva angajaţi care se ocupă de conservarea patrimoniului de acolo. În rest, toţi ceilalţi salariaţi ai Oltchim au fost detaşaţi la Chicomplex", a spus Gheorghe Piperea.

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a constatat că, de la privatizarea eşuată a combinatului petrochimic, în septembrie 2012, emitentul a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile, în valoare aproximativă de 335 de milioane de euro, astfel încât Comisia a hotărât că ţara noastră trebuie să recupereze aceste ajutoare chiar de la Oltchim. Totodată, Comisia a concluzionat că, deoarece activele OLT au fost achiziţionate în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior Oltchim.

Astfel, obligaţia de plată revine combinatului care acum şi­-a cerut falimentul.

Anterior, Chimcomplex Borzeşti, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a preluat o parte din activele Oltchim pentru suma de 127 milioane de euro plus TVA.

Chimcomplex a achiziţionat integral cinci pachete de active (pachetele 1 - 5) şi unul parţial (pachetul 7), res­pectiv Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul Polioli, Pachetul Servicii pe teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC I. Activele includ: terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

Pe lângă suma de 127 de milioane de euro, Chimcomplex a preluat probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro.

Ieri, titlurile OLT au fost suspendate de la tranzacţionare deoarece falimentul implică delistarea acţiunilor emitentului de la BVB.

Combinatul petrochimic se găseşte în procedură de insolvenţă din luna ianuarie a anului 2013.

La finalul anului trecut, Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţinea 54,8% din Oltchim, iar Pcc Se Duisburg Deu avea 32,3% din combinat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La sfarsitul anului precedent se raportau niste rezultate economico-financiare deosebite pe care le obtinea Oltchim. Cu toate acestea, respectand un plan de reorganizare probabil - care s-a dovedit un esec, dovada ca societatea intra in faliment - s-au vandut activele viabile societatii Chimcomplex. Pentru cititori neavizati, precum subsemnatul, rezultatele mai sus amintite se regasesc acum in activitatea Chimcomplex ? O alta intrebare, dupa lichidarea Oltchim-ului, functionalitatea partii preluate de Chimcomplex poate fi afectata ?

    1. 1. Avand in vedere ca transferul activelor/activitatii s-a facut incepand cu data de 07.12.2018, primele rezultate integrate le vom vedea la raportul T1 2019 al Chimcomplex (care trebuie sa apara la sfarsitul lui mai)

      2. Chimcomplex a cumparat doar active, deci nu va avea nici o problema legata de falimentul Oltchim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie