AFV Beltrame Group lansează Chalibria

V.G.
Companii / 15 noiembrie 2022

Raffaele Ruella, Director Financiar şi Director General AFV Beltrame Group

Raffaele Ruella, Director Financiar şi Director General AFV Beltrame Group

AFV Beltrame Group lansează Chalibria, un oţel certificat "neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon", accelerând tranziţia către neutralitatea climatică, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în prezent este confirmat faptul că emisiile de gaze cu efect de seră se numără printre principalele cauze ale schimbărilor climatice globale, de aceea este necesar să fie adoptate toate strategiile posibile pentru a le reduce. În Europa, legea recentă a UE privind clima (Regulamentul CEE/UE nr. 1119 din 30 iunie 2021) a transformat angajamentul politic al "Green Deal" privind neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o obligaţie legală.

Prin urmare, obligaţia de a respecta reglementările din ce în ce mai stricte din domeniu, pe de o parte, şi nevoia de a face faţă provocărilor unei pieţe competitive, pe de altă parte, au determinat Grupul să integreze şi mai mult sustenabilitatea în toate activităţile şi procesele, stabilind o strategie comună de eficienţă şi rigoare pentru fiecare locaţie. Din acest motiv, AFV Beltrame Group a definit ca element central al strategiei sale un plan de decarbonizare şi o agendă precisă pentru a-şi reduce emisiile de CO2 până în 2030.

"Emisiile generate în timpul operaţiunilor Grupului sunt cu mult sub mediile internaţionale şi europene ale sectorului, situându-se la 570 kg CO2 pe tona de oţel laminat (Scope 1,2 şi 3 upstream), cu aproximativ 75% mai scăzute decât emisiile industriei siderurgice globale şi cu aproximativ 15% mai mici decât media europeană pentru emisiile de oţel din cuptoare electrice (EAF). Dar, compania intenţionează să îşi îmbunătăţească şi mai mult performanţa, stabilindu-şi un obiectiv ambiţios: reducerea emisiilor cu 40% până în 2030 (comparativ cu 2015), de la nivelurile deja foarte scăzute din prezent", a declarat Raffaele Ruella, Director Financiar şi Director General al grupului.

Pentru a atinge acest obiectiv, în cadrul planului de decarbonizare au fost identificate patru macrogrupuri de activităţi:

A) Eficienţa producţiei: încă de la înfiinţare, AFV Beltrame Group a investit în reducerea consumului de energie: eficientizarea şi reducerea costurilor de producţie au fost întotdeauna un factor de competitivitate. Grupul doreşte să continue pe această cale şi şi-a consolidat strategia de eficientizare a producţiei prin modernizarea cuptoarelor de reîncălzire cu gaz, prin proiectarea şi implementarea unor sisteme de recuperare a căldurii şi prin instalarea unor sisteme de control digitale.

B) Economia circulară: Compania este preocupată constant de îmbunătăţirea calităţii deşeurilor şi a altor materii prime, de reutilizarea deşeurilor din procesele de producţie (zgura de oţelărie găseşte utilizări interne sau este supusă unor procese certificate pentru producţie de agregate, creând condiţiile necesare pentru a îndeplini cerinţele de achiziţie ecologică în lanţul de aprovizionare în construcţii prin înlocuirea materiilor prime, cum ar fi pietrişul sau nisipul) şi de înlocuirea materiilor prime cu materiale reciclate (de exemplu, polimerul reciclat utilizat pentru a înlocui cărbunele sau anvelopele scoase din uz, favorizând astfel reciclarea produselor care altfel ar fi destinate depozitării la groapa de gunoi). Aceste soluţii au permis Grupului să consolideze eforturile de reducere a deşeurilor şi subproduselor trimise la gropile de gunoi, favorizând recuperarea acestora în cicluri, în interiorul sau în afara fabricilor, acoperind astăzi aproximativ 90% din totalul acestora.

C) Achiziţionarea de energie verde: Grupul doreşte să mărească cantitatea de energie verde utilizată, prin construirea unor centrale din energie regenerabilă pentru autoconsum şi pentru contracte bilaterale de achiziţie a energiei electrice. Printre principalele iniţiative realizate se numără "Renewability", o comunitate de consumatori de energie regenerabilă înfiinţată în 2022, împreună cu alte două companii. Consorţiul astfel creat îşi propune să investească în construcţia unor centrale de producţie din energie regenerabilă şi să furnizeze energia electrică produsă de aceste centrale către fiecare membru.

D) Proiecte privind hidrogenul: AFV Beltrame Group urmăreşte şi se pregăteşte, de asemenea, pentru evoluţiile privind utilizarea hidrogenului verde ca şi combustibil. Cuptoarele AFV Beltrame Group sunt deja configurate pentru a utiliza hidrogenul ca şi combustibil în amestec cu gazul natural

Angajamentul Grupului de a implementa proiecte care să reducă semnificativ emisiile de CO2 a dat naştere ideii de "Chalibria", oţel "neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon".

Pentru emisiile reziduale care în prezent nu pot fi reduse prin acţiunile planului de decarbonizare, neutralitatea Chalibria în ceea ce priveşte emisiile de carbon se realizează prin compensarea emisiilor de CO2 generate de lanţul valoric (cradle to gate), prin achiziţionarea, voluntară, a creditelor de carbon, în conformitate cu standardul PAS2060 şi certificarea ISO14064-1 atestată de RINA.

Investiţiile prevăzute în planul de decarbonizare, care va fi implementat în intervalul de timp dictat de programele europene, vor reduce emisiile din procesele de producţie şi, în consecinţă, vor reduce şi achiziţia de credite de carbon în timp.

"Chalibria este modul prin care arătăm în mod transparent progresele pe care intenţionăm să le facem zi de zi, un angajament pe care ni-l asumăm faţă de toţi stakeholderii noştri, ca urmare a doi ani de muncă în care am colaborat cu diferite companii şi consultanţi, în principal cu partenerii strategici Roland Berger şi Alperia. Oţelul este un material special, reciclabil la infinit şi, prin urmare, sustenabil în mod inerent, dar producerea lui generează emisii şi necesită un consum ridicat de energie", a explicat Carlo Beltrame, Group Business Development Manager şi CEO Franţa şi România.

În acest sens, Grupul intenţionează să investească din ce în ce mai mult în minimizarea emisiilor atmosferice. De exemplu, s-au înregistrat progrese vizibile în proiectul de construire a unui parc fotovoltaic în apropierea fabricii de la Târgovişte, pentru a reduce consumul de energie al fabricii. Până în prezent, am obţinut 50 de hectare de teren pentru acest proiect şi suntem în curs de a încheia acorduri suplimentare pentru alte 22 de hectare. Parcul onshore va avea o capacitate instalată de 60-65 MW. De asemenea, vom instala 10 MW de panouri fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor noastre, astfel încât până la mijlocul anului viitor, cel târziu în octombrie 2023, vom avea o capacitate totală de producţie de energie de 70-75 MW", a adăugat acesta.

"Crearea şi împărtăşirea valorilor cu toţi stakeholderii noştri este ilustrată în toate domeniile ESG (mediu, social şi guvernanţă). Grija faţă de nevoile comunităţii, asigurarea instrumentelor necesare dezvoltării profesionale şi personale a oamenilor noştri, atenţia acordată siguranţei precum şi inovaţiei tehnologice în procesele şi echipamentele din toate locaţiile noastre şi, mai presus de toate, garanţia unui management responsabil şi transparent al afacerii, din care Chalibria este un nou bun exemplu, sunt şi rămân valorile care ne ghidează" concluzionează Ruella.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro